Tradicionális közép-jávai gamelán

Surya Kencana A

2400 Ft / elővételben: 1900 Ft
Az első száz jegy elővételes
Trafó bérlet érvényes

A gamelán ma is virágzó ősi indonéz zene. Hipnotikus hangzás- és dallamvilága, egyedi tempókezelése és többrétegű ritmusai számos modern nyugati zeneszerzőre is nagy hatást gyakoroltak (pl. Debussy, Satie, Bartók, Cage, Reich, Glass, Ligeti). A Surya Kencana A magyar gamelánegyüttes ezúttal külföldi vendégművészekkel kiegészülve szólaltat meg darabokat Közép-Jáva különleges repertoárjából. Az est varázsát tovább fokozzák majd a zenére előadott tradicionális táncok.

A Surya Kencana A 2010-ben alakult. Alapítói évekkel korábban a budapesti Indonéz Nagykövetség támogatásával kezdték gamelántanulmányaikat. Később Közép-Jáva egyik neves művészeti iskolájának (Institut Seni Indonesia Surakarta; ISI Solo) ösztöndíjas vendéghallgatóiként mélyítették hangszeres és elméleti tudásukat. Azóta változó tagsággal számos koncertet adtak, egyaránt sikert aratva komolyzenei (pl. Zeneakadémia), kortárs (pl. FUGA), világzenei (pl. Babel Sound) és könnyűzenei (pl. Kolorádó Fesztivál) eseményeken.

Az est meghívott vendégei között van Pete Smith gamelánjátékos, az Oxford Gamelan Society társalapítója és a Southbank Gamelan Players tagja, valamint Andrea Rutkowski Hadisoemarto táncos, aki hagyományos közép-jávai táncokat fog bemutatni élőzenei kísérettel.

Peter Smith az egyesült királyságbéli York Egyetem zeneszakos hallgatójaként ismerkedett meg a gamelánzenével. 1992–1995 között ösztöndíjjal Közép-Jáván, a szurakartai Indonéz Művészeti Akadémián (STSI Surakarta; mai nevén ISI Surakarta) folytatta tanulmányait. Ez idő alatt hivatásos gamelán-előadóként is sokféle formációval dolgozott együtt, a falusi esküvői bandáktól az egész éjszakás wayang-bábjátékot kísérő együtteseken és a palotazenekarokon át az éjjeli utcazenészcsapatokig. Az Egyesült Királyságba való visszatérése óta az oktatási rendszer minden szintjén tanított, főleg a londoni Southbank Központban (Southbank Centre). Kulcsszerepet játszott továbbá számos brit gamelánprogram létrehozásában, és ő vezeti a neves londoni bázisú Siswå Sukrå együttest, amely 2017–2018-ban Indonéziában turnézott.

Privatdozentin Dr. Sarah Weiss (PhD, New York Egyetem, USA) tudományos főmunkatárs és oktató a Gráci Zene- és Előadóművészeti Egyetemen (Kunst Universität Graz, Ausztria), ahol vezeti a Rara Saraswati közép-jávai gamelánzenét játszó együttest is. Korábban töltött be pozíciókat, valamint vezetett gamelánzenekarokat a Sydney-i Egyetemen (Ausztrália), a Harvard Egyetemen (USA), a Yale Egyetemen (USA) és a Yale-NUS College-ban (Szingapúr). Kutatásai a jávai gamelán és különösen a régi stílusú wayang-bábszínház előadásának kulturális és zenei elemzésére fókuszálnak. Kapcsolódó angol nyelvű monográfiái Listening to an Earlier Java: Aesthetics, Gender, and the Music of Wayang in Central Java (2006) és Ritual Soundings: Women Performers and World Religions (2019) címen olvashatók.

Andrea Rutkowski Hadisoemarto nemrégiben tért vissza az Egyesült Királyságba Jáváról, ahol két évet tanult a szurakartai Indonéz Művészetek Intézetében (ISI Surakarta). A brit Lila Bhawa Indonesian Dance tánccsoport tagja. Emellett rendszeresen ad elő balinéz és jávai táncokat az Egyesült Királyságban és Európában Lila Cita táncossal, a Siswå Sukrå gamelánegyüttessel, valamint a Southbank Gamelan Players zenekarral.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h, vasárnap és hétfőn zárva.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Nagytermi előadásnapokon: 16-22h.
  • Nyitva: szerda-szombat: 16h-19h. Vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőnként és keddenként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek