Svung x Mástészta

Ét/Vágy

     

Az esemény ingyenes, ajánlott hozzájárulás: 1000 Ft

REGISZTRÁCIÓ - tszn.kutatas@gmail.com - Kérjük, hogy részvételi szándékotokat jelezzétek, szeretnénk már a fizikai térben találkozás előtt kapcsolatba kerülni veletek, és elküldenénk néhány hasznos részletet is.

Gasztro-mozgás élmény workshop


Táncszínházi nevelés és food design találkozása egy foglalkozásban, a multiszenzorialitás és kísérletezés jegyében. A gasztronómiai hagyományok szokatlan újragondolása, mely az ételeket használja és emeli ki a megszokott kontextusból, ezzel komplex élményt épít, alkotástól a fogyasztásig, az összes érzékszerv bevonásával. Ezt a területet házasítjuk most a táncszínházi nevelés testélményen alapuló eszköztárával. 

Közös foglalkozásunk fókuszában a testet és étkezést övező társadalmi és kulturális tabuk állnak - undorítónak tartott dolgok, szakrális és tiltott ételek, beágyazódott szokások, testi hatások és határok. Emellett az evés és mozgás pozitív aspektusai: játékszerűség, szenvedély, szabadság. A fő kérdésünk az, hogy milyen feszültség húzódik a vágy megélése és a szégyenérzet között? Hogyan tud a tánc és az ételek a lehető legfelszabadítóbb módon hatni? Létrehozható-e egy minden érzékszervet aktivizáló tánc-lakoma?

Ajánlott kényelmes, koszolható öltözékben jönni. Mozogj benne szabadon, és érezd magad jól. A workshophoz előzetes tánctudás és gyakorlat nem szükséges.

Utána egy órányi idősávban invitálunk Titeket egy megbeszélésre, mert a különleges alkalom, kísérlet és kutatás szempontjából kíváncsiak vagyunk arra, ki hogyan élte meg az együtt töltött időt. Örülünk, ha itt is Velünk maradsz - erre is készülünk a hagyományos kerekasztal-beszélgetéstől eltérő formákkal.

Workshop sorozatunkról:

Az idei tanév során megszervezett négy alkalom interdiszciplináris sokszínűségével célunk gyarapítani a táncművészet területén megvalósuló táncszínházi nevelési és táncszínház-pedagógiai tevékenységeket. Workshop sorozatunk középpontjában a határterületekről érkező alkotók és különböző kreatív műfajok találkoztatása, valamint a testérzékelések stimulálásának kutatása áll. Célközönségünk a hasonló programok kidolgozásában motivált szakmai képviselők és a civil érdeklődők egyaránt.

A non-verbális kifejezés használatán és az élmény alapú tanulási módszerek kidolgozásán túl kutatásunkban hangsúlyt kap a zene, a képzőművészet, az építészet, a technológia, gasztronómia, valamint a performansz művészet is. Hisszük, hogy a különböző érzékszervi tapasztalás, a műfajok keveredése és az inkluzív gyakorlatok egyszerre gazdagítják az alkotók és a résztvevők (alkotói-módszertani) tapasztalatát is, mindamellett, hogy új munkaformák kidolgozására adnak lehetőséget.


A svungról:

Kutatócsoportunk (https://www.facebook.com/tsznkutatas) 2019 januárjában jött létre azzal a céllal, hogy feltérképezzük, milyen különböző test-szemléleti módszereket találunk a tánc-színházi nevelés területén (előadásokhoz kapcsolódva, vagy önálló alkalmazott művészetként). A csoport egy peer-review alapú önképzést folytat. Saját magunknak szervezett workshopjaink eddigi célja a közös testi tapasztalás, a közös referenciaháló kialakítása volt. Vágtunk már bele mikro-kutatásokba tükrökről, empátiáról, testkép zavarról, technóról, külföldi példákról meg miegymás.

Mindemellett pedig készítettünk ráhangoló foglalkozást is a Hód Adrienn koreografálta Sunday című előadáshoz, valamint az SZFE Fizikai színházi rendező-koreográfus szak egy hallgatójának, Barna Lillának a Gulág című előadásához is.

Team:

Trömböczki Napsugár (drámainstruktor)

Geiger Bianka (design teoretikus és manager)

Elekes Kinga (Mástészta - food designer)

A csoportunk eddigi tagjai: Borsos Luca, Hollósy Réka, Horváth Lilla, Stern Lili, Szemessy Kinga, Trömböczky Napsugár, Villant Bálint, Zétényi Karolina

Közösségünk nyitott, csatlakozni ér!

Keressetek minket akár a Facebookon vagy a tszn.kutatas@gmail.com email címen

Ét/Vágy Imre Zoltán Program
Ét/Vágy NKA - Nemzeti Kulturális Alap
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek