smART! XTRA 4.0

WONDERLANDS x AQB OPEN HOUSE

Ingyenes / 2500 Ft
érintések, megfigyelések, határok

A Fright Fight Flight táncelőadásra jegyek a www.aqb.hu oldalon vagy a helyszínen vásárolhatók. Az előadás május 17-én is megtekinthető 20:00 órai kezdettel.

Az Enfolding Space interaktív installáció látogatásához a korlátozott férőhelyek (6 fő / turnus) száma miatt előzetes regisztráció ajánlott az andrea@trafo.hu címen. Kezdési időpontok 20 percenként.

A smART! XTRA 40. kiadását ünneplő WONDERLANDS eseménysorozat fókuszában ökológiai kutatások és tudományos és művészeti szócikkek vizualizációja, a fizikai határok elmosódása és új térélmények intuitív megtapasztalása áll. Mennyiben segítheti a technológia a minket körülvevő világ empirikus megismerését? Milyen egyéni következtetéseket vonhatunk le tudományos megfigyeléseinkből, közvetlen érzékelésünkből és saját tapasztalatainkból? Hogyan fejleszthetjük környezetünket úgy, hogy érzéseink és fizikai létünk a jövő digitális kultúrájában is emberi maradjon?

Pincerendszerre adaptált audiovizuális táncelőadás, tetőteraszra installált, emberi érintésre reagáló anyagok, térkísérletek és emberen túli világokba kalauzoló kiállítás az udvaron felállított Trafó Bálnában. Lesz mire rácsodálkozni az egykori Haggenmacher Sörgyár Duna-menti épületeiben…

14:00 – 18:00 @ AQB / műteremlátogatások & 4DSound zenei program
17:00 @ AQB Project Space / The Great Globe - kiállításmegnyitó
18:00 – 22:00 @ Trafó Bálna / xtro realm: terrafolding - interaktív installáció
18:30 – 20:00 @ 4D Sound előtér / MeetLab – Pro Progressione – Creative Code Budapest: channeling >> Art&Tech - kiállításmegnyitó & szakmai beszélgetés
18:00 – 22:00 @ AQB tetőrerasz / Teun Vonk (NL): Enfolding Space - interaktív installáció
20:00 – 22:00 @ AQB pince / bo komplex (DE): Fright Fight Flight - táncelőadás
20:00 – 22:00 @ 4DSound / zenei program

Alkotók: Teun VONK, Bärbel STENZENBERGER, Félix DUMÉRIL, Misato INOUE, Olaf REINECKE, Lieve VANDERSCHAEVE, Dyane DONCK, Amélie SATOR, Markus BECKER, Florian HOFFMANN, William John BANKS, Erik CONSTANTIN, Simona PIRODDI, NN, HORVÁTH Gideon, SÜVEGES Rita, ZILAHI Anna

Kreatív koncepció: Let it Be! art agency
Kurátorok: KOVÁCS Andrea, MAGYAR Dorottya, GADÓ Flóra, HESZKY András
Támogatók: V2 Lab, Studio Tony Spark, József Attila Kör, Tenderbooks
Együttműködő partnerek: AQB, Let it Be! art agency


Teun Vonk (NL): Enfolding Space
 
Hétköznapjaink jelentős részét szögletes és statikus belső terekben töltjük. De mi történne, ha a körülöttünk lévő tér velünk mozogna és dinamikussá változna? Ha közvetlenül reagálna testünk jelenlétére? Ha a környezetünk becsomagolna minket? Mint amikor a víz érintkezik a bőrünkkel vagy egy rugalmas textilfelület átveszi alakunk formáját. Sokszor észre se vesszük, hogy milyen különleges közegű tájakon közlekedünk.
 
Teun Vonk holland fotó- és videóművész legújabb több állomásos Enfolding Space c. kutatási projektjének fókuszában az anyagok absztrakciója és azok környezetükhöz való alkalmazkodási képességeinek feltérképezése áll. Az AQB tetőteraszára installált tér- és anyagkísérletek interaktív prototípusai szerves architektúrákként, organikus szobrászati elemekként kelnek életre az emberi érintés által.
 
Koncepció: Teun VONK
 
https://www.teunvonk.nl/
 
//////////////
 
xtro realm: terrafolding   
 
Az xtro realm művészcsoport másfél éve foglalkozik újrealista filozófiákkal és antropocén-kritikus, ökológiailag elkötelezett elméletekkel. Az interdiszciplinaritás és a tudásmegosztás jegyében több olvasókört, filmklubbot és terepgyakorlatot, illetve egy csoportos kiállítást szerveztek. 2020-ban az OFF Biennále keretében a Földtani Szolgálat épületében szerveznek kiállítást, amelyet egy éves intenzív munka előz meg az intézmény kutatói és a résztvevő művészek között.
 
2019-ben fog megjelenni intermediális, spekulatív szótáruk, amelyben azon újrealista filozófiákhoz kötődő fogalmak lesznek olvashatók, amelyek kutatásaik középpontjában állnak. A tudományos bejegyzések mellett a témával foglalkozó szépirodalmi és képzőművészeti betétek is helyet kapnak a kiadványban. Az így összeálló könyv sok szinten teszi majd hozzáférhetővé a máskülönben nehezen befogadható elméleteket.
 
A Wonderlands eseménysorozatban az xtro realm szervezői előzetes, virtuális betekintést nyújtanak a szótárba, amely ezúttal nem nyomtatott formában kerül bemutatásra, hanem egy interaktív installáció kereteiben. A nézők egy három dimenziós térben fedezhetik fel azoknak az emberen túli világoknak képzőművészeti értelmezését, amelyekkel a tudományos szövegekben is találkozhatunk és amelyek az utóbbi években annyi filozófus, kutató és művész világnézetét forgatták fel.
 
Alkotók: HORVÁTH Gideon, SÜVEGES Rita, ZILAHI Anna
 
https://www.facebook.com/xtrorealm/
 
//////////////
 
MeetLab – Pro Progressione – Creative Code Budapest: channeling >> Art & Tech
 
A channeling » Art&Tech egy szakmai workshop és nyilvános előadássorozat, ami összehozza a témával foglalkozó alkotókat, hogy együtt keressék a válaszokat a kortárs art&tech világ legfontosabb kihívásaira. A channeling célja, hogy felkutassa és összehozza a technológiákat kreatívan használó alkotókat, és 5 szakmai workshop során körüljárja a kreatív ötletek lehetséges jövőképét, kapcsolatépítésen, tanácsadáson és kiállításokon keresztül becsatornázza az alkotókat az art&tech világ vérkeringésébe. A gyűjtőkiállításon és szakmai beszélgetésen a workshopon született projektekkel és alkotóikkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
 
https://channeling.meetlab.hu/
 
//////////////
bo komplex (DE): Fright Fight Flight
 
A FRIGHT FIGHT FLIGHT a Bo-komplex német-svájci-magyar koprodukcióban megszülető előadása az aqb pincéjében a ‘harcolj vagy menekülj’ szindrómára adott érzékeny reakciókat vizsgálja, a kényszerhelyzet és az emberi túlélés témáit boncolja. Az interdiszciplináris zenei – tánc – videó – installáció – performansz egy olyan képzőművészeti elemekkel kiegészülő rendhagyó táncelőadás, mely a menekülés koncepcióját személyes élményekből merítve kutatja. A tavaly őszi bonni ősbemutató után a darab nemzetközi turnéra indult, amelynek Budafok a harmadik helyszíne.
 
trailer
https://vimeo.com/302860442
 
Alkotók: Bärbel STENZENBERGER, Félix DUMÉRIL, Misato INOUE, Olaf REINECKE, Lieve VANDERSCHAEVE, Dyane DONCK, Amélie SATOR, Markus BECKER, Florian HOFFMANN, William John BANKS, Erik CONSTANTIN, Simona PIRODDI, NN
 
http://www.tanzkompaniebo-komplex.de/
//////////////
The Great Globe
nemzetközi csoportos kiállítás
 
Kiállító művészek: Michael BLUM, Ursula BIEMANN, BORSOS Lőrinc, Asli CAVASOGLU, Vadim FISHKIN, ESTERHÁZY Marcell, GRÓF Ferenc, Louis HENDERSON, Klara HOBZA, Runo LAGOMARSINO, Felix KIESSLING
Kurátorok: GADÓ Flóra, HESZKY András
 

WONDERLANDS x AQB OPEN HOUSE art quarter budapest

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek