smART! XTRA // VÉLETLEN

500 Ft
Ez most véletlen volt vagy direkt? Gyakran tesszük fel magunknak ezt a kérdést, ha valamilyen meglepetés ér minket vagy egy előre megjósolhatatlan helyzetben találjuk magunkat. Nem mindig tudjuk eldönteni, hogy mi a különbség a szándékosság és az esetlegesség között. Ám az biztos, hogy nincs egyik a másik nélkül. Pláne nem az alkotói kísérletezési folyamatokban. Kiváltképp a digitális képalkotásban, mely számtalan váratlan kivitelezési faktort rejt magában. Legyen szó előhívható fotókról, vizuális mixekről vagy éppen szobrokról.
 
A 3D nyomtatás egyike a 21. század forradalmian új technológiáinak, amely tökéletesen alkalmas egyedi tárgyak előállítására. A gyártási költség lényegesen kedvezőbb, mint egyéb műanyag technológiák esetében, míg formailag egészen bonyolult struktúrák is kivitelezhetők. Ennek köszönhetően az utóbbi években számos képzőművész kezdett kísérletezni 3D nyomtatóval készült objektek tervezésével és gyártásával. 2017 őszén a Digitális szobrászat? - 3D nyomtatás és vizuális művészet című kiállítás 12 művész munkáján keresztül mutatta be ebben az új művészeti médiumban rejlő lehetőségeket a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület és a Basiliskus 3D Grafikai Stúdió közös pályázatán. A meglepő és egyedi alkotások mögöttes esztétikájáról Istvánkó Bea kurátorral és Szalay Péter 3D-grafikussal beszélgetünk majd.
 
Az egyedi formaalkotás lehetősége a digitális fotózás és az élő képvetítés területén is mindinkább megjelenik. Baráth Bálint képsorozatai és kompozíciói olyan „fény-árnyékkal modellált geometrikus és gyűrt alakzatok”, melyek a virtuális terekben egyfajta architektúraként és szobrokként jelennek meg. Szilágyi Róza Tekla szavaival „a képelemek kölcsönhatásait vagy az egymásra halmozható formák és rétegek viszonyát vizsgálva (…) absztrakt fotográfiához hasonlóan szokatlan képi látványt nyújtanak azáltal, hogy a való világ egy szeletét absztrahálják, majd ezeket a képi elemeket digitálisan felvázolt, absztrakt formákkal vegyítik."
 
A londoni alapítású, Budapesten és Barcelonában is működő Vj Yourself projekt a rendezvényvetítések elemeit ötvözi számítógépes játékokkal. Egyedi fejlesztésű szoftverükkel folyamatosan kísérleteznek új interaktív felületek, érintőképernyős és vezeték-nélküli gamepadek létrehozásával, melyek kreatív képalkotásra hívnak. Letölthető alkalmazásaik lehetővé teszik az otthoni szórakoz(tat)ást is, így alkalmi pixelmágusként saját okoseszközeink segítségével akár magunk is készíthetünk egy-egy vizuális szettet.
 
https://www.facebook.com/balint.barath/photos_albums
http://vjyourself.com/
http://basiliskus.hu
http://studio.c3.hu
 
Meghívott résztvevők: BARÁTH Bálint, SOÓS Viktória, ISTVÁNKÓ Bea, SZALAY Péter
Sorozatszerkesztő: KOVÁCS Andrea
Kreatív koncepció: Let it Be! art agency
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek