Alexander Vantournhout (BE)

Red Haired Men / Vörösek

3200 Ft / diák: 2800 Ft

Kísérőprogram

November 16-án 18:30-tól Különórát tartunk a Trafó Kávézóban. Hetényi Zsuzsa, az Esetek c. Danyiil Harmsz kötet műfordítója tart előadást a szerzőről és az abszurd fogalmáról az irodalomtörténetben. Mindenkit szeretettel várunk!

November 16-án az előadás után a Gondolat Generátor közönség-összetalálkozót tart. A NézőPont egy fél órás kötetlen program, ahol a közönség egymással vitatja meg az előadás során felmerült kérdéseket.

A tánc, az akrobatika, a cirkusz és a színház kombinálásával Alexander Vantournhout olyan univerzumot hoz létre, ahol a csoda és a humor soha nem jár kockázat nélkül.

 A Vörösek című elődás alkotásához Alexander Vantournhout az orosz író, Danyiil Harmsz (1905-1942) munkáiból merített. Harmsz rövid elbeszélései, amelyek a sztálini tisztogatások idején születtek, jellemzően nyugtalanító hangulatú, különös  szövegek, abszurd humorral . Az előadásban is használt eszközök, mint a kényelmetlen fizikalitás, a nonszensz és a nyelv hangsúlyossága szintén mind tipikus harmszi jellegzetességek. Vantournhout és három másik előadója együtt „fordítja” ezeket színpadra: a koreográfia cirkuszi attrakciókkal és mágiával is kiegészül. A testvéries kvartett éppen úgy játszik vizuális percepciónkkal, ahogy Harmsz játszott a szavakkal. 

A szövegek jól illeszkednek abba  populáris(abb) világba mint amilyen a cirkusz is: rövidek, sűrűek, virtuózok és csattanóval végződnek (már irodalmi értelemben), de ezek többnyire elkedvetlenítő vagy letaglózó csattanók ám minden esetben telítve vannak fekete humorral. Olyan előadás született, amely kikerüli a koncepcióból adódó epizodikus jelleget, és olyan hatást kelt nézőiben, mintha mi is a szövegek és a fizikalitás határán egyensúlyoznánk az alkotókkal együtt. Egy koherens összművészeti univerzum kerül itt megalkotásra, egy meglepő világegyetemé, melyet a néző kedvére lakhat be.

Volt egy vörös hajú ember, akinek nem volt se szeme, se füle. Nem volt neki haja sem, úgyhogy vörös hajúnak is csak feltételesen nevezték.

Beszélni nem tudott, mivel nem volt szája. Orra sem volt.

Még keze se, lába se volt neki. Hasa sem volt, háta sem volt, gerince sem volt, és semmilyen belső szerve sem volt. Semmije sem volt! Úgyhogy nem is érthető, kiről is van szó.

Jobb, ha nem is beszélünk róla többet.

Danyiil Harmsz (Hetényi Zsuzsa fordítása)Alexander Vantournhout neve ismerősen csenghet a Trafós közönségnek, hiszen 2018-ban már járt itt Bauke Lievenssel. 2014-ben és 15-ben két szóló, majd a hozzánk is ellátogató Raphaël (2017) című duett után a Vörösek Alexander Vantournhout első csoportos koreográfiája.

Koreográfia és koncepció: Alexander Vantournhout

Alkotók és előadók: Winston Reynolds, Axel Guérin, Ruben Mardulier/Antoni Androulakis, Alexander Vantournhout

Dramaturg: Kristof van Baarle

Koreográfiai tanácsadó: Anneleen Keppens

Színházi coach Jan Steen

Külső szem: Lili M. Rampre, Esse Vanderbruggen

Bűvész tanácsadó: Tim Oelbrandt

Konstrukció : Willy Cauwelier

Technika: Rinus Samyn/ Bram Vandeghinste

Menedzser: Esther Maas

Fotók: Bart Grietens

Koprodukciós partnerek: Les 2 Pôles Nationaux des Arts du Cirque normands — La Brèche, Cherbourg and Cirque-Théâtre, Elbeuf (FR), Vooruit-Gent (BE), PERPLX, Marke (BE), Subsistances, Lyon (FR), Le Manège, Reims (FR)

"Sometimes I think dark humour was the only way for people to survive the Stalinist regime."

"A címadó, a Vörösek nagy kedvencem: egy emberről szól, aki mindent elveszít, még a testrészeit is, amíg semmi sem marad belőle. Ez Harmsz önéletrajza röviden."

Red Haired Men / Vörösek Flanders on the Move
Red Haired Men / Vörösek NKA - Nemzeti Kulturális Alap
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h, vasárnap és hétfőn zárva.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Nagytermi előadásnapokon: 16-22h.
  • Nyitva: szerda-szombat: 16h-19h. Vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőnként és keddenként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek