Ferienčíková, Júdová, Timpau (SK)

Everywhen

3600 Ft
kedvezményes: 3200 Ft
diák: 2600 Ft
Trafó bérlet érvényes

Lehengerlően látványos intermediális előadás a történelem végtelen körforgásáról.

A nemzetközi kollektíva 3D-s animációt és mozgást használ, zenét szerez, témájuk fókuszában pedig a magánélet és a közélet szétválaszthatatlansága áll. De hogyan lehetünk kritikusak a saját világképünkkel, amikor azt a hozzánk legközelebb állók alakítják? A néző szeme előtt videófelvételek és képek pörögnek: egy nő mint szerető anya, aki támogatja a rabszolgaságot; perverz ideológia propagandáját szervező szeretők; fasiszta karlendítést imitáló gyerekek. Van valami disszonáns ezekben a jelenetekben. Hétköznapi családok képei, anyukák és apukák a gyerekeikkel, apró, egymáshoz közel álló embercsoportok, szemben a történelem megismétlődésének fenyegetésével.

Az előadás azt a mindenkori kettőséget elemzi, amivel az átlagember napi szinten szembesül: a magánéletében egyébként gondoskodó, jó szándékú egyén miként változik bosszúszomjassá, gyűlölködővé amint a politikáról, közéletről van szó. Emlékeink gyakran hirtelen bukkannak fel, megváltoztatva, idealizálva, sőt néha spontán törlik magukat. Kulcsfontosságú események elfelejtésével és a történelem átírásával gátat építünk az új generáció és az idősebbek közé, és ez túl könnyen lehetővé teszi, hogy a történelem megismételje önmagát.


Az Everywhen egy nemzetközi, interdiszciplináris női kollektíva - Soňa Ferienčíková /SK/ táncos, Mária Júdová /SK/ digitális vizuális művész és Alexandra Timpau /RO/ hangművész - alkotása.
Júdová szlovákiai képzőművész, aki a technológiában rejlő művészi lehetőségek határait kutatja. Munkái az interaktív installációktól az audiovizuális performanszokig a legkülönfélébb technikákat alkalmazzák. Júdová a szlovákiai Művészeti Akadémián szerzett BA diplomát digitális média szakon, MA diplomáját pedig a csehországi Audiovizuális Tanulmányok Központjában szerezte. Képzése részeként részt vett a belgiumi École de Recherche Graphique installáció és performansz tanszékén is. Jelenleg az immersive kifejezések lehetőségeit vizsgálja, és elsősorban a koreográfiai kódolási kutatások, aminek eredményeként egy programozási paradigmát hozott létre. A virtuális valóság segítségével bővíteni szeretné a közönség érzékelését. A mai napig világszerte olyan neves szervezetekkel dolgozik együtt, mint a csehországi International Centre for Art and New Technologies; a németországi Choreographic Coding Lab; az angliai Rambert Contemporary Dance Company és a japán Yamaguchi Center for Arts and Media. Műveit európai és ázsiai művészeti szervezetek mutatták be és díjazták.

tánc, koncepció: Sona Feriencíková (SK)
látvány, koncepció: Mária Júdová (SK)
hang, koncepció: Alexandra Timpau (RU)
fényterv: Ints Plavnieks
vetítéstechnika: Andrej Boleslavský, Constantine Nisidis
hangtechnika: Sara Pinheiro, Matej Šenkyrík
jelmez: Daniela Danielis
produkció: BOD.Y

A performansz az egyén alapvetően szeretetteljes, emberi kapcsolódásaiban nagyon is intim és bensőséges, sebezhető viszonyaiból tekint ki, és igyekszik erős hanghatásokkal, eltávolító robotikus hangokkal, erős és gyors képvágásokkal összeilleszteni a személyest a nyilvános szférákkal. Folyamatosan kérdez: mennyiben maradunk egyéni résztvevői az embercsoportokat tömegesen érintő eseményeknek? Mennyiben lesz közügy egy szvasztika tetoválás a háton, és az, amit képvisel?

Everywhen Szlovák Intézet
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Keddtől vasárnapig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h.
  • Hétfőn zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek