Kárpáti Péter – Selinunte Kiadó

Térkép a túlvilágról

     
Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a jegypenztar@trafo.hu -n lehet.
#vízmágnes #skorpiómágnes #embermágnes

Kárpáti Péter tizenhat éven át írta meghatározhatatlan műfajú - regényből, naplóból, esszéből és színdarabból fúgaszerűen szerkesztett szövegét. Válogatott életmű-kötetének ez a legnagyobb újdonsága. 

Szokványos könyvbemutató helyett színházi premiert tartunk: három színész és a szerző bemutatja ezt a furcsa darabot a közönségnek.


“…azután a zuhanás, reccsenés. 
El tudod képzelni, hogy fityeg a kezed, és nincs benne csont? Nem a fájdalomról beszélek, hanem valami magasztos bizonytalanságról. Nincs fogódzó, és hiába próbálod óvatosan letenni a kezedet, mert minden lélegzetvételeddel hányingerszerűen odébb csúszik a föld. Jakab ott ül, nézi a halott gyíkot. A tízéves Liza most a felnőtt. Tétován elindul - visszanéz - fut, szalad, rohan valakiért, bárkiért! Még soha nem tört el semmim. Föl se merült, hogy törékeny vagyok. Felejthetetlen pillanat, amikor a mentősök sínbe rakták a csuklómat: fixálták. De nem tudtam, hogy már semmit nem lehet fixálni, minden egész eltörött, minden láng csak részekben lobban. A János Kórházban egy kövér műtős kampóra akasztotta a könyökömet, és az ujjaimra száztonnás súlyokat akasztott.
- Lehet, hogy meg kéne műteni? - tette föl a költői kérdést az ügyeletes orvos, és megvonta a vállát. - Igen, meg kellett volna - szögezte le hat héttel később, amikor a fény felé emelte a röntgenképet. Ezek a csálé, kusza vonalak, ez a fehér paca, azóta ez az önarcképem…” 

Kárpáti Péter (1961) már sikeres drámaíróként, 1996-ban jelentette meg első prózakötetét, a Díszelőadást, ami igazi irodalmi szenzációt keltett. Most hosszú idő után újból prózával jelentkezik. A Térkép a túlvilágról egyszerre nyomozás a családja múltjában, napló drámaírói működéséről és mélyen személyes vallomás. Mindezt a születő esszékből, be nem fejezett drámákból, el nem készült monográfiákból vett részletek egészítik ki. Közben a szinte észrevehetetlenül szaporodó fiktív elemek regényszerűvé teszik a szöveget. A különféle összetevők fúgaszerűen kapcsolódnak össze, és miközben a legtöbb részlet a befejezetlenség érzetét kelti, összességükből mégis csak összeáll a teljes mű – a drámaíró tizenhat éven keresztül írt alkotói regénye. 

Kárpáti Péter kivételes prózai műve mellett válogatott drámái is olvashatók a kötetben. A darabok szövege sokat változott, csiszolódott első bemutatójuk (és megjelenésük) óta, elsősorban azért, mert szerzőjük rendezőként is mélyrehatóan foglalkozott velük. Most az életmű legfontosabb darabjainak ezeket a színházi munka által hitelesített, írójuk által végérvényesnek tekintett változatait adjuk közre. A regény és a drámák témáikban, motívumaikban, gondolataikban szorosan összefüggenek, együtt adnak ki egy műegészet, amit lezár, keretbe foglal a kötet végén olvasható esszé.
(A Kiadó ajánlója)
Szereplők:
TÓTH Ildikó
HEVESI László
JENŐVÁRI Miklós
KÁRPÁTI Péter

Az est házigazdái: 
SELINUNTE Kiadó
SZŰCS Mónika
SÁNDOR L. István

Borítókép: Veronika KERESZTESOVÁ

Az eseményen a könyv kedvezményes áron megvásárolható.
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
-
  • -
  • Házirend
  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek