Soharóza - Jónás Vera Experiment

Back-Pack

4200 Ft

Súlyosan telepakolt hátizsákkal érkezünk, sok mindent öröklünk: géneket, sorsot, mintát, identitást. Mennyit tudunk tudatosan formálni a hozott dolgokon, hol a mi egyéni felelősségünk, szembe lehet-e nézni a csomag tartalmával, kipakolni és átrendezni azt, hogy akire legközelebb ráadjuk a zsákot, könnyebben viselhesse?

A színpadon jelen van Jónás Vera, a szólista, a 25 tagú Soharóza kórus és a Jónás Vera Experiment zenekar. A zene és a mozgás is performatív, Joanna Jaworska-Maciaszek játékos koreográfiával megspékelve. A dalokat recitativók kötik össze (játékos, improvizatív és időnként interaktív zenei jelenetek), amiket Jónás Vera írt, majd közösen megformált a csapat. Videóvetítés segíti a nézőket elmélyülni a témában – az előadók közös gondolkodásra invitálják a közönséget.

A darab írását hosszas előkészítő munka előzte meg, melynek során az alkotók megosztották egymással saját és családjaik történeteit, a magukkal hozott, öröklött és berögzült mintáikat, az úgynevezett csomagokat. A terápiának is beillő munkafolyamat során keresték a közös nevezőket, melyek végül a Back-Pack vázát adják.

A Soharóza egy kísérleti énekegyüttes, amely Halas Dóra vezetésével 2008 óta játszik hangokkal, különböző zenékkel és zajokkal, az emberi testtel és a térrel, így hozva létre rendhagyó, műfajilag besorolhatatlan előadásokat. A csoport fő ismérve a közösségi zeneszerzés- vagy szerkesztés, amely során a kórustagok nemcsak előadóművészként, hanem társalkotóként is részt vesznek a projektek létrehozásában.

Jónás Vera, Fonogram és Artisjus-díjas énekes-dalszerző és zenekara legutóbbi lemeze HOLD címen jelent meg 2022 áprilisában. Az utóbbi években a produkció volt ázsiai turnén, körbejárta a közép-kelet-európai régiót, fellépett Santana után a lengyel Tauron Life fesztiválon, miközben itthon többek között a Sziget, VOLT, Művészetek Völgye, Fishing on Orfű, Campus és Örvényeshegy Piknik fesztiválokra kapott meghívást.

Ének, gitár: Jónás Vera
A Soharóza karnagya: Halas Dóra
A Jónás Vera Experiment tagjai:
Gitár: Bécsy Bence
Basszusgitár: Szerető Dániel
Dob: Mihalik Ábel
Billentyű: Várnai Szilvia Sziló
A Soharóza tagjai:
Al-Farman Petra, Asbóth Szaffi, Biksz Judit, Birtalan Ilona Liliána, Bogdán Tamás, Botka Dóra, Eckhardt Fanni, Elek Judit Sára, Eörsi Sarolta, Jankó Dániel, Karosi Roland, Kégl Lóránt, Lokody Ákos, Majkut Sarolta, Nagy Kata, Nagy Lilla, Nagy Zsófia, Rácz Dóra, Remes Zsófia, Simon Júlia, Sipos András, Somogyi László, Tárnoki Tamás
Koreográfia: Joanna Jaworska-Maciaszek (PL)
Vizuál: Herpai Máté
Styling, látvány: Mészáros Dominika
Világosító: Kovács Áron
Zene, szöveg: Jónás Vera, Halas Dóra
Próbavezetők: Al-Farman Petra, Botka Dóra, Eckhardt Fanni, Eörsi Sarolta, Kégl Lóránt, Remes Zsófia
Dramaturg csapat: Al-Farman Petra, Eörsi Sarolta, Halas Dóra, Jónás Vera, Remes Zsófia, Somogyi László
Hangszerelés (Úgy szeretném): Rubik Ernő Zoltán
Mondatok: Remes Zsófia
Szövegíró: Eörsi Sarolta
Kommunikáció: Bodó Bence, Sipos András
Menedzser: Gáspár Anna, Sándor Dániel (Launching Gagarin)
Rendező, zenei vezető: Jónás Vera, Halas Dóra

Nemzeti Kulturális Alap, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Csokonai Nonprofit Kft., II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.

Back-Pack NKA - Nemzeti Kulturális Alap
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek