Szilvay Máté

Rakéták, szintik, istenek

     
4200 Ft
3200 Ft- diák, pedagógus, nyugdíjas
Trafó bérlet érvényes
#retró #mennybemenős  #fless

 Jurij Alekszejevics Gagarin, az első ember, aki a világűrben járt,  állítólag azt mondta, nem látott odafent semmiféle istent. De akkor miért vágyunk még mindig az űrbe - a helyre, amiről pontosan tudjuk, hogy nincs ott semmi? 

Képi és zenei dramaturgiára épülő utazás a kollektív tudatalattinkba. Hat énekes és két színész segítségével belegabalyodunk abba, mit is jelentett az első emberi űrutazás és az analóg szintetizátor feltalálása az emberiség életében - sőt, megpróbáljuk ezeket egy közösségi rítus keretében újra átélni.

"Április 12-én reggel egy kis sámlin ültem, és a kemencét melegítettem. Egyszer csak meghallom a rádióban: ember az űrben! De hiszen mindig azt mondták, hogy Isten az égben van… akkor hogyan tudna egy ember odarepülni anélkül, hogy beleütközzön Illés prófétába vagy Isten valamelyik angyalába?”
(E. Danilova, egy 73 éves asszony levele Kujbisev régióból, 1961)

Az 1960-as és ‘70- es években az emberiség nemcsak a világűrt, hanem az elektronikus zene és a szintetizátor megszületésével a hangok új világát is meghódította. Ez a két hódítástörténet hangban és képben összekapcsolódik: az űrutazás elképesztően drága és merőben szimbolikus tettéhez a művészetben oszcillátorok adják a kísérőzenét, a sci-fikben az űrhajók vezérlői analóg szintetizátorokra hasonlítanak. De vajon melyik volt értelmesebb vállalkozás, és melyik történet hősei illenek inkább a ma emberéhez, aki a klímaválság idején keresi a helyes életstratégiát?

Megtalálta-e a zeneszerző Wendy Carlos a zenében azt az istent, akit Jurij Gagarin az űrben nem talált meg? Istenné válhatunk-e a tudomány vagy a művészet eszközeivel? Megmenti az emberiséget a technikai fejlődés, ahogy Elon Musk gondolja, vagy éppen ez vezet a végső pusztulásunkhoz?
Szilvay Máté a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végzett 2023-ban, Bocsárdi László rendezőosztályában. Legutóbbi munkája: Kovács Dominik - Kovács Viktor: Jégtorta, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy. 
Előadók: Szabó Veronika, Martinkovics Máté és a Soharóza kórus tagjai: Asbóth Szaffi, Kovács Boróka, Horváth Réka, Sipos András, Kertész Endre, Monostori Bálint

Díszlet, jelmez: Jeli Luca Sára
Video design: Bredán Máté, Herpai Máté, Nagy Réka
Fénytervező: Dézsi Kata
Zene: Szászi Petra
Hangtechnikus: Langó Ádám
Dramaturg: Al-Farman Petra 
Rendezőasszisztens: Perényi Luca
Produkciós vezető: Gulyás Dóra, FÜGE
Rendező: Szilvay Máté

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

Rakéták, szintik, istenek Budapest Főváros Önkormányzata
Rakéták, szintik, istenek FÜGE Produkció
Rakéták, szintik, istenek Staféta program
Rakéták, szintik, istenek Soharóza Közhasznú Egyesület
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek