Kárpáti - Stork - Zsótér:

A nagy kapituláció [ELMARAD!]

     
2800 Ft / diák: 2200 Ft
Trafó bérlet érvényes

Stork Natasa fölkeresi a lakásán Zsótér tanár urat. Csokit meg pisztáciát hoz, és egy könyvet, melyben Pilinszky János beszélget Sheryl Suttonnal.

“- A lényeg az volt, hogy ha meghal valakid... hát az nem hal meg. Hanem átváltozol, az te leszel. Olyan könnyedséggel lehetett csinálni, hogy meghal, de azután is él, tehát nem felidézi, mint egy rossz flashback, temető, utána fiatal, gyönyörű nő, nem ilyen hülye visszaemlékezés, hanem megérti, hogy mi történhetett az apja és a nő közt... Nem tudom, ha mondjuk, én szerelmes lennék magával, és magával történik valami, erről nem tájékoztat, és az egy az egybe velem is megtörténik. Végigkínlódom, végigszenvedem. És a primadonna Bachot énekelt meg a Manon halálát, olyan teátrális operarészleteket, amiket nem lehet egy este egy énekesnő torkába adni. Ő meg elmondta azt a szöveget a Varázshegyből, hogy test-szerelem-halál, van egy ilyen hosszú levele a Hans Castorpnak, hogy szerelem meg halál ugyanaz, mondtam, hogy franciául tanulja meg.
- Miért franciául?
- Nem tudom. 
- És soha nem dolgoztak utána?
- Azt az ajtót csapták rám, a katedrál üvegajtót, eltört az orrom, vérzett mindenem, de térjünk át a mi dolgunkra: maga nem hiszi, hogy én el tudnám mondani az életemet, ahogy Pilinszky ebben a könyvben, fedőszavakkal?"


Színészek: Stork Natasa és Zsótér Sándor
Zene, hangtechnika: Csizmás András
Látvány: Veronika Keresztesová
Fény: Dézsi Kata
Dramaturg: Zsigó Anna
Munkatárs: Magasi Dalma
Produkciós vezető: Trifonov Dóra
Rendező: Kárpáti Péter

Az előadásban elhangzanak Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal című könyve Tizenkilencedik fejezetének egyes részletei.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza előadása.

Partnerek: Titkos Társulat, Füge Produkció

"...két színész “saját magát játssza”, önmagáról oszt meg személyes, nem is súlytalan történeteket, de igazán az előadás erejét mégis a hiteles színpadi jelenlétükben és a magától értetődő, magával ragadó kapcsolódásukban látom, ehhez pedig tudni sem kell semmit, elég ott lenni."

"A Trafóban bemutatott A nagy kapituláció című produkció két színésze önmagát, valamint Sheryl Suttont és Pilinszky Jánost is alakítja. A rendező és színésze az előbbi lakásán próbál. A készülő előadás monodráma, amely a Beszélgetések Sheryl Suttonnal című Pilinszky-esszéregény betét sztorijára épül. „New York magában égő gyertyaszál.” Ez George Allen életének titokzatosan lebegő, mert a klasszikus elbeszélés sémáit szinte teljesen felfüggesztő története. A főhős New York parancsnokaként kapitulál az általa vezetett polgárok élén, hogy a csendbe és a nem elmagyarázhatóba emelkedjék."

"Zsótér jelenlegi pályaszakaszának leghűségesebb nézője a Wilson színházáért rajongó, általa megihletett Pilinszky János lehetne. Őt kellene megkérni – ha erre még mód nyílna… -, hogy beszéljen a „szótörténés” színházáról.” Nem véletlenül örülök ennek a talált Tarján-idézetnek. Mintha a sors olykor tényleg nem tudná, mit akar. Tessék csak elolvasni az előadás-ajánlót. Meg Pilinszky Beszélgetések Sheryl Suttonnal-jét. Itt akár most is."

"Nem ez az első ilyen improvizációs technikával készülő előadásom, és zavarba ejtő, hogy ilyenkor az intim valóság és a fikció rendszerint szétválaszthatatlan."

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • hétköznapokon: 14h-18h
  • -
  • -
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Átmenetileg zárva.
  • -
  • -
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek