smART! XTRA // SZENZOROK @ Kutatók Éjszakája

a belépés díjtalan, előzetes regisztráció ajánlott az andrea@trafo.hu címen
16:00-18:00 turnusosan látogatható kiállítás
18:00 interaktív tárlatvezetés


A belépés ingyenes, de előzetes regisztráció ajánlott az andrea@trafo.hu címen.
 
Agyszenzorok, pulzusmérők, MRI-gépek. Milyen kreatív felhasználási lehetőséget rejtenek magukban az orvosi műszerek? Hogyan válhatnak agyhullámaink vagy éppen szívverésünk egy interaktív alkotás elemévé? Miként befolyásolja egy zeneszám befogadását aktuális neurofiziológiai állapotunk?
 
A HEAD polihisztor megálmodója kanadai-magyar származású fizikus és kutató, aki az AntiNode kollektíva művészeti projektjeiben alkotóként, DJ-ként és fellépőként is közreműködik. Nagy Zoltán 3D videó mapping installációja a 2016-os zürichi Manifesta biennálé látogatói után most a Trafóklub közönségét lepi meg. Interaktív szobra szemlélteti a látás és a vizuális információk agyi feldolgozásának folyamatát. A vetített tartalom ugyanis azt az illúziót kelti, mintha belelátnánk egy emberi fejbe…
 
Harsányi Réka a Connected Bodies Team alapítójaként biofeedback performanszok audiovizuális látványvilágának megteremtéséhez használja fel agykutatásainak eredményeit. ALFA installációjának központi eleme egy agyszenzor segítségével vezérelt videó, mely a nyugalmi állapot és a fókuszált figyelem közötti agytevékenységek különböző állapotait jeleníti meg. Az adott sávokban mozgó agyhullámok intenzitása egy absztrakt kép kontúrjait körvonalazza – minél koncentráltabb az agyi viselkedés, a vizualizált formai világ annál kivehetőbbé válik. Mivel a rendszert működtető néző csak akkor tud igazán relaxálni, ha becsukja a szemét, ő maga nem láthatja az általa teremtett végeredményt, de a képernyő előtt álló társai aktívan tudják (meg)figyelni azt. Így a külvilág zajait kizárva közösen közelíthetnek az alfa-állapot felé.

Meghívott résztvevők: HARSÁNYI Réka, NAGY Zoltán
Sorozatszerkesztő: KOVÁCS Andrea
Kreatív koncepció: Let it Be! art agency

http://harsanyireka.net/
http://anti-node.com/

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek