Sajátszínház

lásd a programoknál
Minek a dokumentumai egy aprófalu fantáziái a jövőről? Dokumentálhatók-e a kirekesztés hangjai? Mi a szerepe a dokumentálásnak a társadalmi színházban?
 
A sajatszinhaz.org alkotócsoportjai párhuzamosan dolgoztak egy borsodi és több baranyai településen. A szomolyai Szívhangok roma nőkből álló alkalmi színtársulat, akik a szociodráma segítségével feltárt történeteiken alapuló darabjukban az anyaságról gondolkodnak. Előadásuk kiélezi a gyerekvállalással, a kórházi szüléssel, a terhesség megszakítással, a meddősítéssel, az anyai kompetenciák elvitatásával kapcsolatos társadalmi kérdéseket. A Jövőképek műhely tagjai baranyai aprófalvak lakói, akik arra voltak kíváncsiak, hogyan függ össze tehetség, pusztítás, cselekvés és fantázia. A képzőművészeti gondolkodási folyamatra épülő fantázia-dokumentumfilmjük az aprófalvakból hiányzó intézményekről is szól. Az egész délutánt és estét kitöltő program bemutatja a kezdeményezés előzményeit és módszertani köteteit is.


13.00 ELVESZETTEK: A HIÁNYZÓ PILLANAT – részvételi színházi előadás, Káva – Parforum
Trafó Stúdió, 180 perc
zártkörű előadás
 
Egy baráti társaság épp karácsonyra készül, míg kint hatalmas hóvihar tombol. A ház előtt váratlanul menekültek bukkannak fel, akiknek az ünneplők – magától értetődő módon – segíteni szeretnének. A segítségnyújtásban azonban valami akadályozza őket… A színház nyilvános terében az egyéni és közös cselekvés elakadás-élményeiből kiindulva dolgozzuk fel a bizalom és bizalmatlanság témáját, az aktivitás és a passzivitás társadalmi jelentéseit. A 2014-ben útjára indított részvételi színházi program utolsó előadása ez a szolidáris cselekvés lehetőségeiről, Luc Boltanski Nuits c. darabja alapján.
 
Szereplők: Beri Amália, Királyvári (Csatlós) Melinda, Kovács Szabina, Lakatos Gina, Moczó Róbert, Varga Attila, Kardos János, Takács Gábor
Dramaturg: Róbert Júlia
Látványtervező: Kiss Gabriella
Rendező: Sereglei András
Fotó: Csoszó Gabriella
Koordinátor: Szári Laura, Oláh Kata, Németh Edina, Balassa Zsófia
Sajtó: Proics Lilla, Varga Anikó
Programvezető: Oblath Márton
 
 
16.30 A SAJÁTSZÍNHÁZ MÓDSZEREI – beszélgetés és könyvbemutató
Trafóklub, 60 perc
ingyenes program
 
A 10 hónapon át folyó Platform-művészet program módszertani hátterének bemutatója. A Művészet-alapú részvételi kutatás módszerei c. kötet a digitális történetmesélés, a szociodráma, a fórumszínház és a fotóhang módszereit mutatja be, vagyis azokat a közösségkutatási eljárásokat, amelyeken a dokumentum színházi előadások alapulnak. Emellett bemutatásra kerül a Színház és Pedagógia három újabb kötete, amelyek a Káva és a Parforum korábbi közös projektjeit dolgozzák fel.
 
Szerkesztők: Berkovits Balázs, Horváth Kata, Oblath Márton, Varga Anikó
Moderátor: Proics Lilla
 
 
18.00 SZÍVHANG / Éljen soká Regina! – premier
dokumentum-színházi előadás, Szomolyai Magyar Roma Egyesület – Parforum
Nagyterem, 60 perc
1500 HUF
Kombinált jegy a JövőKÉP c. programmal együtt: 2000 HUF
általános/ikerbérlet érvényes
 
18 és 60 év közötti nők. Két Borsod megyei falu, Szomolya és Sály közmunkás brigádjainak tagjai. Feleségek, egyedülállók, elváltak, anyák, nagyanyák, sőt dédnagyanyák. Egymás közelebbi és távolabbi rokonai. Nyolc roma nő, akik semmit nem kaptak ingyen az élettől. A helyi rossz minőségű iskolákból illetve azok speciális tagozatairól hamar kipotyogtak. Fiatalon felnőtté váltak, és azóta keményen megküzdenek a mindennapokkal, hogy felnevelhessék a gyerekeiket. Egyéni harcokat vívnak egy feudalisztikus és ellenséges világ náluk több hatalommal és erőforrással bíró képviselőivel, akiktől függenek, akiknek sokszor kiszolgáltatottak. Napról-napra be kell bizonyítaniuk a külvilágnak, sőt maguknak is, hogy érnek valamit. Az előadás roma nők és az intézmények találkozásán keresztül azt a kérdést vizsgálja, hogy mivel jár gyereket vállalni és felnevelni ma Magyarországon. Vagyis a nagy szavakon és a személyes érzéseken túl: mi is az anyaság?
 
Az előadás szereplői: Báder Renáta, Horváth Róbertné (Rita), Horváth Zsanett, Kállai Gergőné (Vali), Lakatos Rudolfné (Noémi), Orgon Ilona, Suha Judit, Sárosdi Lilla
Közösségszervező: Lázár Irén, Horváth Zsanett, ifj. Lázár György
Rendezőasszisztens: Háda Fruzsina
Dramaturg Gyulay Eszter
Digitális történetmesélés: Lanszki Anita
Szociodramatista: Teszáry Judith
Dokumentumfilm: Hegyi Dávid
Regina jelmezét tervezte: a másik Kiss Gabriella
Kutatásvezető: Horváth Kata
Rendező: Romankovics Edit
 
 
20.00 JÖVŐKÉP / Remake_Bodony – premier
performatív kiállítás és dokumentumfilm-bemutató, STEREO Akt – Parforum – Mural Morál – Csoszó Gabriella
Nagyterem, 90 perc
1000 HUF
Kombinált jegy a SzívHANG c. programmal együtt: 2000 HUF
általános/ikerbérlet érvényes
 
A baranyai aprófalvak lakói a fotóhang és a közösségi festés módszerével fél éven át vizsgálták saját kapcsolataikat és a falut mint az életük társadalmi környezetét. Arra voltak kíváncsiak, hogyan függ össze pusztítás, alkotás, cselekvés és fantázia az intézmények hiányával. A bemutatásra kerülő - és a közönség által a kiállítás keretében újraválogatható, újrarendezhető – alkotásokból indult ki a közös munka a filmműhelyben.

A közösségi filmkészítés résztvevői három történetet vittek vászonra, amelyek egyazon esküvő napján esnek meg: életre kel egy garázs (amelyben minden pillanatban "csillag születik"); azután botrányba fullad egy lakodalmas tánc (de a lakodalom talán még menthető); végül megérkezik a Google Street View autója, ami e nem mindennapi helyzetben dokumentálhatja a falut és lakóit. A filmkészítést megörökítő dokumentumfilm megmutatja, hogy miként válnak színésszé, íróvá és rendezővé a fiatalok, miközben a Happy Endet keresik; hogyan küzdenek egymással és a körülményekkel; mérlegelik, hogy feladják, vagy vállalják önmagukat.


  
Főszereplők: Czenner Anita, Czenner Máté, Kis János, Kis Dániel, Keresztes Attila, Keresztes Kitti, Kovács Zsófia Enikő, Lakatos Gina, Pados Richárd, Soproni Afrodíté, Soproni Anasztázia, Tóth Dominika, Vas Gergő
Közösségszervezés: Lakatos Gina, Keresztes Kitti, Czenner Anita, Vlasits Anikó
Közösségi festés: Katona Kriszta, László Eszter
Fotóhang: Csoszó Gabriella, Oblath Márton
 
DOKUMENTUMFILM
Alkotó munkatársak: Kőrösi Máté, Oblath Márton, Szabó Veronika
Operatőr: Kőrösi Máté 
Operatőr (kisfilmek): Gajdics Dávid
Vágó: Vághy Anna
Hangmérnök: Necz Balázs
Hangmérnök (Esküvő jelenet): Csizmadia Botond
Zene: Bartha Márk
Világosító: Papp Máté
Kamera asszisztens: Kisteleki Márton
Drón felvételek: Grüll Péter
Vfx: Karcis Gábor
Colorist: Juristovszky Tamara
Produkciós asszisztens: Tési Dóra
Gyártásvezető: Steinmetz Anikó
Producer: Rácz Anikó
Rendező: Boross Martin
 
 
A program az EGT finanszírozási mechanizmus Platform-művészet: Részvételi művészet program (HU07-B2-0235-2016) keretében valósul meg.
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek