Tangeri Akrobata Társulat: Szövet

2000 Ft

Az ezeregy éjszaka meséinek világa elevenedik meg a színpadon – egy ősi tradíció és egy invenciózus rendező találkozásának lehetünk részesei!
Képzeljük el az új cirkusz csodagyerekeként ünnepelt Aurélien Bory (a Trafóban tavaly májusban bemutatott Plan B rendezője) és a marokkói tengerparton gyakorlatozó akrobaták találkozását! Ez a Taoub – a cirkusz, a színház és a videóvetítés lélegzetelállító keveréke, egy különleges „szövetű” előadás. A főszerepet az akrobaták játsszák; megdöbbentően kevés eszközzel, mégis lenyűgöző mutatványokkal kápráztatják el a közönséget. Elengedhetetlen az élőzene és énekkíséret, és természetesen, a perzsaszőnyeg!

Aurélien Bory rendező különböző műfajokat – cirkusz, színház, videóvetítés – ötvöz ebben a varázslatos produkcióban. Mint színházi embert, leginkább a szavak nélküli fizikai színház érdekli; a tizenkét előadóból indul ki, belőlük építkezik, és őket teremti újra az előadás során.
A taoub, mint szövet a darab elengedhetetlen – és egyetlen – kelléke. Hol beborítja az egész színpadot, hol átalakul női ruhává, hol vetítővászonná vagy sátorrá válik. Az akrobata legfontosabb kiegészítője és partnere.


Marokkóban az akrobata hagyomány az 1450-es évekre nyúlik vissza, ekkor a testvéri szövetségekbe tömörülő harcosok az akrobatikát kiképzésük részeként művelték. A tudás apáról fiúra öröklődött, ezért nem meglepő, hogy a több generációs akrobata-családok ma is az alapító mester, Sidi Hmad ou Moussa által teremtett hagyományokat őrzik.  Mivel napjainkban már nem dívik az akrobatikával ötvözött harcmodor, az akrobaták immáron mint művészek tökeletesíthetik tudásukat.
Taoub tizenkét akrobatája közül öten a Hammich család tagjai, akik hét generáción keresztül örökítették apáról fiúra ezt az ősi hagyományt. A marokkói akrobatika több szempontból különbözik a nyugati iskolától: sokkal inkább a körkörös, és nem az egyenes vonalú, mozdulatok jellemzik.

A Taoub az észak-afrikai Francia Intézet kezdeményezésére született, támogatásukkal Aurélien Bory és az akrobaták egy éven keresztül dolgoztak együtt.

Egy kis videó-ízelítő az előadásból:
http://www.scenesdecirque.org/compagnie-taoub.php

Rendező: Aurélien Bory
Rendezőasszisztens: Pierre Rigal
Fényterv: Arno Veyrat
Hang: Joël Abriac
Trambulin: Julien Cassier
Turnémenedzser: Sanae El Kamouni
Terjesztés: Scènes de cirque
Előadók: Mohcine Agni, Abdeslam Brouzi, Abdelaziz El Haddad, Najib El Maimouni Idrissi, Younes Yemlahi, Younes Hammich, Mohammed Hammich, Rachid Hammich, Amal Hammich, Samir Laaroussi, Yassine Srasi, Jamila Abdellaoui

Támogatók: Budapesti Francia Intézet
 

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek