Sabri Brothers (Pakistan) - AMJAD SABRI & PARTY

     
elővételben: 3000 Ft / aznap: 3500 Ft
Trafó bérlet érvényes
 
19.15-től a Pakisztán zenéje című dokumentumfilmet vetítjük magyar felirattal.
 
A Qawwali az iszlám miszticizmus, az úgynevezett szúfi előadóművészeti rendszere. Elsőrendű funkciója, hogy a hallgatóságot a misztikus transz állapotába emelje.
"Szent üzenet, amely Isten keresésével megindítja a szívet.
Olyan nagyszerű előadók vitték a hírét a világban, mint Nusrat Fateh Ali Khan, vagy a Sabri Brothers.
 
Amjad Farid Sabri a Sabri iskola követője, a legendás Haji Ghulam Farid Sabri fia, a Qawwali tiszta őrizője Pakisztánban.  Gazdag bariton hangja könnyen megnyeri a közönséget a világ bármely táján. Öt éves kora óta járta a világot édesapjával a híres Sabri Brothers oldalán. Édesapja, Ghulam Farid és nagybátyjai Maqbool, Kamal és Mehmood Sabri tanították.
 
Bár a szufi zenében a szöveg kiemelt fontosságú, az előadásokból áradó szenvedély és erő azokat is megindítja, akik nem értik a megénekelt szavakat, hiszen ez a zene közvetlenül a szívhez szól, az ének transzcendens nyelvén igyekszik megszabadítani a lelket a kötöttségeitől.
 
Arra, hogy valóban milyen nagy hatással bír ez a zene, arra a legjobb példa egy lenyűgöző, ám igaz történet a Sabri családról: egyszer régen Szaúd-Arábia királyának énekeltek az idősebb Sabri testvérek és az énekük annyira meghatotta a királyt, hogy azt mondta, kérjenek bármit, azt teljesíti. Ők azt kérték, hogy hadd legyen a végső nyughelyük ugyanott, ahol a próféta is nyugszik. Így kaptak sírhelyet Medinában, mindössze 100 méterre attól ahol az iszlám Prófétája is végső menedéket lelt.
 
S hogy miért különleges és fontos számunkra a Gift címet viselő zenei sorozat? Mert rengeteg különböző zenei hagyomány él napjainkban, melyek folyamatos inspirációval, alapanyaggal szolgálnak a kortárs művészet számára is. Az életben tartott, folyamatosan megújított tradíció az értő alkotók kezében úgy változik, hogy nem veszít lényegéből, minőségéből. Ajándék – művésznek és nézőnek egyaránt. Erre utal zenei sorozatunk címe is, melynek első koncertjét 2009. január 31-én tartottuk és melynek keretében olyan világsztárokat láttunk már vendégül mint Mohammad Motamedi,  Kayhan Kalhor, vagy épp Kudsi Ergüner. A sorozat célja olyan kiemelkedő előadók bemutatása, akiknek zenéjében jelen van és megtapasztalható a felemelkedés, a transz élménye.
 a lelket a kötöttségeitől, hogy igaz örömben találjon rá az Istennel való egyesülés eksztázisára.
 
Amjad Fareed SABRI – ének, harmónium
Talha Fareed SABRI - kórus
Raza HUSSAIN - harmónium és kórus
Jameel JAMIL – dholak (észak-indiai kézi dob)
Islam Hussain SABRI - Tabla
Salamat ALI - kórus
Ahmed MUMTAZ - kórus
Zahid UDDIN - kórus


SABRI-HOPPART
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek