Gondolat Generátor

Összművészeti-nevelési találkozó (Arteducation meeting)

     
Ingyenes program

2020 február 12-16. között a Trafó Kortárs Művészetek Háza öt napos képzést szervezett színházi-, táncos-, zenei- és vizuális művészeti nevelés témakörben.

Az első négy nap során a fenti területek egy-egy elismert külföldi képviselője vezetett egész napos módszertani képzést, bemutatva saját, művészetközvetítési/művészeti nevelési eszközeit.

Az utolsó napon az InSite Drama vezetésével a résztvevőkkel közösen hasonlítottuk össze a korábbi napok tapasztalatait és lehetséges utakat kerestünk összeművészeti-nevelési projektek tervezésére.

A programsorozaton olyan művészek, pedagógusok, művészetközvetítéssel foglalkozó- és civil közösségekkel dolgozó szakemberek vettek részt, akik nyitottak rá, hogy bepillantást nyerjenek különböző művészeti ágakat bevonó nevelési munkába, és közösen keressék ezek lehetséges találkozási pontjait. 

A workshopok nyelve angol volt, igény szerint fordítást biztosítottunk.

A február 12. - workshop vezetője:

Cecily O'Neill

… a folyamatdráma és a színházi nevelés nemzetközi tekintélye. Számos együttműködésben vett részt, rendezőkkel, színészekkel, pedagógusokkal és gyerekekkel dolgozik szerte a világon. Dolgozott a Unicorn Theatre-ben, a New York Egyetemen, tanított az Ohio State University-ben, 2015-ben alapította meg saját csoportját a 2TimeTheatre-t. Számos nagyhatású könyv szerzője.

A február 13.-i workshop vezetője:

Doris Uhlich

… osztrák koreográfus és performansz művész. A bécsi egyetemen kortárstánc-pedagógiát tanult, 2006 óta saját projektjein dolgozik, melyekkel számtalan díjat nyert. Performanszaiban és az általa vezetett, táncosoknak vagy civileknek szánt workshopokon mindennapi és művészi gesztusokkal, szépségideálokkal és meztelenséggel, valamint egy idő óta a rave zenével is foglalkozik.

A február 14.i- workshop vezetője:

Yana Klichuk

… a Szentpétervári State University and Bard College-ban szerzett diplomát képzőművészetből és művészeti kritikából. A National Center for Contemporary Arts és a szentpétervári PRO ARTE Foundation képzőművészeti programjainak volt kurátora. Évek óta a MANIFESTA biennálé oktatási és mediációs programjait irányítja. A kurátori csapattal, helyi kollégákkal és érintettekkel építi a biennálé házigazda városának társadalmi kontextusát figyelmebe véve az esemény stratégiáját, kapcsolódva és tanulva a helyi közösségektől.

A február 15.-i workshop vezetője:
>
Ricardo Gassent

… zenészként tanult Spanyolországban és Berlinben, oboistaként a legnagyobb európai koncerttermekben lépett fel. 2012-ben kezdett soundpaintinggel foglalkozni Walter Thompson mellett, 2014-ben alapította a Soundpaintingmadrid-ot azzal a céllal, hogy elterjessze a műfajt Spanyolországban. A világ legrelevánsabb soundpaintereinek csoportjába tartozik, művészeti nyelvfejlesztés mellett kreativitás fejlesztésként és pedagógiai eszközként is használja a műfajt. 

A február 16.-i workshop vezetője:

Bethlenfalvy Ádám

… drámapedagógus, színházi nevelési szakember. Az InSite Drama egyik alapítója, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója. Ádám a találkozó zárónapján a négy nemzetközi előadó által prezentáltak gyakorlatban történő összefésülését facilitálta. 

A találkozó a résztvevők és az előadók köreiben egyaránt nagy sikert aratott.  Ennek fényében és a nagy érdeklődésre való tekintettel szeretnénk hagyományt teremteni. Alig várjuk, hogy elkezdhessünk munkálkodni a következő évi programsorozaton. 

Ha valaki végighallgatná a találkozóról készült harmincöt órás felvételt, akkor a két leggyakrabban elhangzó szó nem a „művészet” és a „nevelés”, hanem a „szabadság” és a „társadalmi/közösségi elkötelezettség” lenne.

Az egyes napok témáiról, hangulatáról és dilemmáiról a külföldi workshop-vezetőket tolmácsoló szakemberek és a szervezők számolnak be.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek