Saburo Teshigawara & Rihoko Sato (JP): Obsession / Megszállott

2400 Ft / diákjegy: 1900 Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes
200% TÁNC-bérlet érvényes

BESZÉLGETÉS / KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
November 14-én, szombaton, az előadás után Saburo Teshigawara koreográfussal Balkányi Nóra újságíró beszélget, angol-magyar tolmácsolással. Mindenkit szeretettel várunk!


„ A tánc célja nem információk közlése. A táncban egyedül az fontos, hogy életteli-e vagy sem”
(Teshigawara)
 
Saburo Teshigawara japán koreográfusnak szülőhazájában komoly kultusza van, de az egyik legbefolyásosabb, legismertebb művész szerte a világon.  Teshigawara 1985-ben Kei Miyatával közösen megalakította ugyan Karas nevű (tánc)társulatát, de koreográfusi karrierjével párhuzamosan (melynek során a legrangosabb nyugati alkotókkal dolgozott együtt) szobrokat és filmeket is készít.

Teshigawara munkáiban a mozgás, a tér kialakítása és a fény tökéletes egyensúlyban van egymással. Képzőművészbe oltott koreográfus, aki sajátos mikrokozmoszát fogalmazza újra és újra más formákba sem klasszikusnak, sem modernnek nem nevezhető koreográfiáiban. Ennek a saját univerzumnak további nagyon fontos eleme a zene – Saburo mániákus zenehallgató, rengeteget dolgozik együtt muzsikusokkal. A japán kultúrára amúgy is oly jellemző erős esztétikai igény, a tökéletesség, a szépség iránti olthatatlan vonzalom – Teshigawara darabjaiban is maximálisan jelen van, ahogy nézzük a koreográfiát és az elemeire bontott, mégis egységes színpadi világot, melyet a mozgás köré kreál.

A Trafóban 2004 után most lép fel másodszor: duettjét, amely látványos és hatásos játék fénnyel és árnyékkal, Luis Buñuel Az andalúziai kutya című filmje inspirálta. Ez a produkció is, mint Teshigawara többi előadása, nemcsak színházi élményt kínál, hanem szenzorikus élményt, költői effektusokat, narratívtörténet helyet pedig szimbólumokat.


  
Koreográfia, díszlet, fényterv, jelmez: Saburo Teshigawara
Zene összeállítás: Saburo Teshigawara Sonatas for Solo Violin OP27 by Eugene Ysaÿe, performed by Fanny Clamagirand (Ysaÿe Records)
 
Előadók: Rihoko Sato, Saburo Teshigawara
Technikai koordináció/ Fény: Sergio Pessanha
Hang: Tim Wright
Színpadmester: Markus Both

Öltöztető: Eri Wanikawa
Produkció: KARAS
Production, touring: Epidemic
Támogatók: Japán Alapítvány, Agency for Cultural Affairs Government of Japan in the fiscal 2015
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek