Mundruczó Kornél-Proton Színház: Szégyen

3000 Ft / diák: 2500 Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes

16 éven felülieknek

BESZÉLGETÉS / KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Március 8-án, pénteken az előadás után közönségtalálkozó lesz Mundruczó Kornél rendezővel és a színészekkel. Moderátor: Sándor Erzsi. Mindenkit szeretettel várunk!

 
A Proton Színház csapata. Mundruczó Kornél rendező. Zsótér Sándor a főszerepben. Egy újabb nemzetközi koprodukció.

Szégyen főhőse egy, a messzi Dél-Afrikában, a poszt-apartheid időszakában Cape Townban romantikus irodalmat tanító professzor, David Lurie. A regény szétfeszíti a helyi társadalmi erővonalak alkotta kereteket és éles pontossággal képes rámutatni saját európaiságunk legnagyobb kérdéseire. Azokra a közös félelmekre és problémákra, amelyek egy nyilvánvalóan nagy átrendeződés előtt álló kontinensen mindannyiunkat foglalkoztatnak. David figurájában egy fehér afrikait ismerünk meg, a mindig is kiváltságokkal és előjogokkal rendelkező sznob entellektüel alakját, aki egy új társadalmi berendezkedésben elveszíti a hatalmát és minden viszonyítási pontját.

"A Szégyen fő erénye, hogy Zsótér önazonos az általa megformált karakterrel (is), így esetében David Lurie korántsem „szerep”, ahogyan – következésképp – nincsen „alakítás” sem. Közös jelenetei a lenyűgöző Monori Lilivel (aki Bev Shawként Istent játszva, mint a Halál Angyala rendelkezik a kutyaéletek felett) kivételesek; Zsótért és Monorit nézni egyszerre megrázó és boldogító, delikát élmény."

"Mundruczó Kornél Szégyenének minden epizódja átgondolt és kidolgozott, a kitűnő ritmusú darab összes eleme - Ágh Márton „cinemascope”-díszlete, a Nessun dormát bravúrosan eléneklő Szemenyei János zenei kollázsa, Petrányi Viktória dramaturgiája, a színészi összmunka - tiszteletre méltóan minőségi."
(Horeczky Krisztina, hvg.hu)

A nachtkritik.de német online színházi újság szerkesztői összeállították a 2012-ben, német nyelvterületen játszott legjobb előadások 48-as elitlistáját. A listán többségében német anyanyelvű előadások és rendezők szerepelnek, azonban helyt kapott néhány külföldi alkotó is, úgy mint Antú Romero Nunes, Brett Baily, Ivo Dimchev, Alvis Hermanis, Yannis Hourvadas és végül, de nem utolsósorban Mundruczó Kornél. A válogatók szerint: "Mundruczó Kornél brutális fizikai tartalommal tölti meg J.M. Coetzee regényének csöndjeit. A nézőket kínzó voájőri szerepbe kényszeríti, amit először is ki kell bírni"

Szereplők:
Bánki Gergely, Derzsi János, 
Katona László,
Tóth Orsi, Monori Lili, 
Rába Roland, Székely B. Miklós, 
Szemenyei János, Wéber Kata, 
Zsótér Sándor
 
 
Díszlet, jelmez: Ágh Márton
Dramaturg: Petrányi Viktória
Zene: Szemenyei János
Produkciós vezető: Büki Dóra
Produkciós asszisztens: Csató Zsófia
Fény: Éltető András
Hang/videó: Belényesi Zoltán
Kellék: Nagy Gergely
Öltöztető: Oláh Tímea
Művészeti tanácsadó: Bíró Yvette


Rendező: Mundruczó Kornél
 
Koprodukciós partnerek: Wiener Festwochen, Festival d’Avignon, KunstenFestivalDesArts, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Malta Festival, Hebbel am Ufer, Romaeuropa 2012.

Külön köszönet Benkő Fruzsinának, Juhász Róbertnek és Susán Piroskának.

www.protoncinema.hu

Kálmán Rita & Gauder MilánProducer:

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
-
  • -
  • Házirend
  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek