Gondolat Generátor

#MINDENKITÖRTÉNET

1500 Ft

közösségi színház, történet, 20 évesnek lenni

Októberben ünnepelte 20. születésnapját a Trafó. Erre az alkalomra a Gondolat Generátor műhely egy történetgyűjtésen alapuló közösségi színházi előadással készült. Civil szereplők állnak ki a színpadra, saját történeteikkel. 

Mit jelent húsz évesnek lenni? Mitől lesz meghatározó ez a kor? Mit várunk tőle? Miért vágyunk vissza? Mit jelent a nyugdíjas tanárnőnek, az érettségiző fiatalnak, a pályaelhagyó zenésznek vagy éppen egy kortárs művészeti intézménynek a saját húszévessége? Az előadás kapcsolódási pontokat, közös problémákat és egyéni színeket keres arról, mit is jelent két évtized. A létrejövő előadás végül nem csak a felnövésről, a felelősségvállalásról és a szabadságról szól, hanem arról is, hogy mindenki történet.

 „... volt egy másik kis kép is a falon, a szoba sarkában egy szakállas arc. Megsejtettem-e akkor, hogy jobban fogok hasonlítani arra az arcra húsz év múlva, mint a sajátoméra?” 

„Csak még egy utolsó nyarat csináljunk végig együtt, higgyük el, hogy ez így maradhat.” 

„Így utólag egyébként szívesen megkérdezném a többieket, ők hogy emlékeznek rá.” 

A Gondolat Generátor minden, ami a Trafó programjait segít tovább- gondolni, értelmezni, megvitatni, vagy hozzájuk kapcsolódva újat alkotni. Alapja a részvételiség, hiszen a Trafó fogalmától ugyanúgy elválaszthatatlan a közönsége, mint a benne megmutatkozó alkotók.


Játszók: Cseh-Szombathy Márton, Csetri Orsolya, Koszty Andrea, Márta Matild, Papp Katalin, Sulyok Rozi, Szetlik Péter, Szikszai Bálint, Várhelyi Valentina

Dramaturg: Szász Hanna
Konzulens: Kelemen Kristóf
Asszisztens: Elefánti Emma
Csoportvezetők: Szepes Anna és Török Tímea
 

A magyar színház hagyományosan nem foglalkozik túl sokat térbeli vagy társadalmi környezetével. Az évadtervek és projektek sokkal inkább a színházvezetők, vezető rendezők, illetve a körülöttük kialakult kulturális elit ízlését, problémafelvetéseit tükrözik, mint a környező terület kérdéseit. A színház ebben a rendszerben szigetként értelmeződhet, mely kiszakadást nyújt legalábbis szűkebb közegünkből, és hogy ez oázis vagy rezervátum, mindenki döntse el maga.

"A #Mindenkitörténet felhívja a figyelmet a színház közösségteremtő funkciójára. Hogy a színház nem feltétlenül csak színházcsinálásról szólhat, hanem lehet a kapcsolatteremtés eszköze is, első körben a környező lakossággal. Ők jelentkeztek közösségi színházazni is: ők, akik a Trafó színházi nevelési-közösségteremtő motorja, a Gondolat Generátor környezetében élnek. Nincsenek jól eladható, közös tulajdonságaik, címke, amit föléjük lehetne írni."

"Jó érzés volt, hogy ezek az emberek megajándékoztak a bizalmukkal és feltárták az identitásukat, legyen az bár a 20 éves énjük, de láthattuk a mútbeli énjükhöz fűződő viszonyukat is. Bátor volt tőlük. Az ember a személyiségével beszél, és ez itt hatványozottan igaz, hiszen egyetlen nagyon komoly feladatot kaptak: legyél önmagad."

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek