Menjek / Maradjak // London

1200 ft / támogatói jegy 2000 ft

A támogatói jegy megváltásával hozzájárulhatsz a következő, Berlinben forgó rész előkészítési munkálataihoz, és segítheted a Speak Easy Project jövőbeni munkáit.
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes

20:30 filmvetítés - Speak Easy Project: MENJEK/MARADJAK//LONDON (magyar nyelven, angol felirattal)
21:30 beszélgetés a film alkotóival, valamint Kováts András (Menedék Migránsokat Segítő Egyesület) és Soltész Béla (Budapesti Corvinus Egyetem) migrációkutatókkal - moderátor: Libor Anita, az Index újságírója
22:30 Barabás Lőrinc & Badics Márk: SASTRA SPECIAL
23:30 SABW (ASAN) & Czirják Tamás live act
AFTERPARTY a Kontra Klubban
Anima Sound System DJ Set (Prieger Zsolt & Németh Gergely), Imre Kiss (live)

Speak Easy Project: MENJEK/MARADJAK//LONDON

Most akkor menjek vagy maradjak? Vajon itthon vagyok én otthon? Naponta több ezren teszik fel maguknak a kérdést, hogy érdemes-e új életet kezdeni külföldön és szembenézni a honvággyal, a nyelvi nehézségekkel, egy ismeretlen környezettel a régóta szövögetett álmok megvalósításának reményében. De tényleg minden szebb egy új világban? A Speak Easy Project filmes csapata utánajár a válaszoknak.

A MENJEK/MARADJAK független, hazai produkcióban készülő dokumentumfilm-sorozat az elvándorolni vagy éppen hazatérni készülő magyarok, az „új mobilitás” képviselőinek élettapasztalatait, motivációit és dilemmáit mutatja be személyes történeteken keresztül, párhuzamos portrékban. 2014-ben a berlini HAU-ban rendezett magyar fesztiválon is nagy sikerrel bemutatkozó, Higlights of Hungary-díj nyertes Speak Easy Project a dokumentumfilm eszközeivel mutatja be ezt a hazánkban is egyre aktuálisabb problémakört. 

Az elmúlt két évtized alatt több mint háromszorosára nőtt a külföldi munkavállalást vagy végleges letelepedést tervező felnőtt magyarok aránya. A MENJEK/MARADJAK pilot epizódját Józsa László, Imre Loránd Balázs és Hernáth Csaba alapos előkészítés és kutatómunka után 2012 decemberében New Yorkban forgatta le  saját forrásból finanszírozva a filmkészítési költségeket. A Trafóban bemutatásra kerülő londoni rész a sorozat második epizódjának magyarországi premiervetítése.A vetítést követő beszélgetésen szó lesz az „új mobilitás” fogalmáról és ízelítőt kapunk az MTA Társadalomkutató Központja által végzett, aktuálisan Nagy-Britanniában élő magyarok életét, társadalmi helyzetét és véleményét vizsgáló kutatás eredményeiről is.


Barabás Lőrinc feat. Badics Márk: SASTRA SPECIAL

Budapest–London–New York–Budapest. The Uptown Felaz–Irie Maffia–Eklektric. Trombita és loop station. Jazz-, funk- és popütemek, groove-effektek és ritkán hallott zajok, zörejek. Hogy mi vagy ki is az összefüggés a felsorolt metropoliszok, zenekarok és hangszerek között?

Barabás Lőrinc zenész, zeneszerző, a Random Szerda klub elindítója, aki generációja kiemelkedő jazz-muzsikusaként különböző formációival jelentős hazai és nemzetközi sikereket ért már el Európában és Amerikában egyaránt.

A jazz, az elektronika, a dub, a hiphop, a reggae és a French house elemeinek felhasználásával alakított ki egyedi stílust, olyan remek zenészek közreműködésével, mint az énekes Fábián Juli és Sena, vagy az orgonista Premecz Mátyás. 12 évesen kezdett trombitálni a Szabolcsi Bence Zeneiskolában, ahol klasszikus zenét tanult, majd a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatója lett. 2006 tavaszán végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén, tanárai Nemes Krisztina és Fekete-Kovács Kornél voltak. Szerzeményeiben előszeretettel kalandozik a poposabb hangzások felé és a kísérletezés mellett finoman egyensúlyoz a kortárs nagyvárosi jazz és elektronikus stílusok nyújtotta lehetőségek és a személyesség határán, érintve a 20. századi repetitív és a kortárs urbánus zene világát is.

Legújabb produkciójában egy loop station segítségével megsokszorozza trombitájának hangját és sajátos fúvós harmóniákat ötvöz hol könnyedebb, hol progresszívabb dallamokkal a hangszer lehetőségeinek kiterjesztésével kísérletezve.

Lőrinc legfrissebb, Sastra című lemeze eredendően szólóprodukciónak készült, de Badics Márk dobossal alkotott alkalmi duója az élőben felvett hangmintákat és megsokszorozott szólamokat egyedi zenei szekvenciaként szólaltatja meg a Trafó színpadán.

Badics Márk pályafutására a sokszínűség jellemző, alapító tagja a Kéknyúl Hammond Bandnek, de évek óta tagja az etno zenét játszó David Yengibarian triónak és az alternatív rockzenét játszó Konyha zenekarnak is. Rendszeres fellépője volt Barabás Lőrinc Random Szerdáinak, és közreműködött a Small Talk című Random Szerda válogatáslemezen is. Premecz Mátyás billentyűssel rendszeresen szerveznek kötetlen, stílus független, improvizatív koncerteket Gyócerda néven.
SABW

SABW (a.k.a. Bognár Csaba) downtempo-atmospheric-experimental producer 2010 óta foglalkozik aktívan zeneszerzéssel. Zenéjét főként Clark és Bibio Krush, valamint az Opeth és This Will Destroy You zenekarok hangzásvilága inspirálja. Az ImPro - Budapest School of Music Technology képzésében „music engineering” tanulmányokat folytatott. Nemrég egy remixversenyen az index.hu olvasói az első helyre szavazták szerzeményét. Az elmúlt években több külföldi és magyar dokumentumfilmhez szerzett zenét. Többek között ő jegyzi a Menjek/Maradjak sorozat new yorki és londoni epizódjának zenéjét is. Eszközei: Ableton Live, AKAI MPD26 (és MPK49), Fender Jazz Bass.
 
Kiadványok és referenciák:
Give Me Truth - ASAN [Magyarország, 2014]
Partot Mos - Postrock.hu [Magyarország, 2013]
 
Soundtrackek:
Midtimellem (drama) [Denmark - 2014]
60 seconds in Chile (road movie) [USA - 2013]
Menjek/Maradjak (documentary) [Magyarország - 2013]
Celebrating 15 years of a good place (documentary) [Ausztrália - 2013]
Magára Maradt Nemzet (documentary) [Magyarország - 2007]


Speak Easy Project: MENJEK/MARADJAK//LONDON
Producer: JÓZSA László, IMRE Loránd Balázs
Szerkesztő-rendező: IMRE Loránd Balázs
Gyártásvezető: JÓZSA László
Fényképezte: HERNÁTH Csaba
Operatőr: JÓZSA László, MLADIN Bence
Vágó: HERNÁTH Csaba
Vágó asszisztens: VÉSZI Kriszta
Zene: BOGNÁR Csaba, NÉMETH Gergely, PRIEGER Zsolt (Anima Sound System)
Szereplők: Luca, Niki, Csaba, Attila, Márk, Tobi
 
Barabás Lőrinc & Badics Márk: SASTRA SPECIAL
Trombita, loop-station: BARABÁS Lőrinc
Dob: BADICS Márk
SABW LIVE ACT
Live act: BOGNÁR Csaba
Dob: CZIRJÁK Tamás
Vizuál: HORVÁTH Balázs
Aterparty // KONRA KLUB
Anima Sound System DJ Set (Prieger Zsolt & Németh Gergely)
Imre Kiss


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek