smART! XTRA // KITERJESZTETT TEST

500 Ft
Az emberi test egy csodálatosan bonyolult működésű, egyedi szerkezeti felépítésű felület, amely közvetlenül érintkezik környezetével és az agyi irányítás segítségével képes azt igényei szerint változtatni. A modern technológia eszközeivel egyes részei akár tdivatmetszés szerint át is formálhatóak. A kiterjesztett test ma már nemcsak egy hangzatos sci-fi fogalom, hanem egy izgalmas biológiai és kognitív szempontból is elgondolkodtató anatómiai keret. Kommunikációs eszköz, mely folyamatosan újraalakítható, akár egy rendkívül érzékeny szenzorokkal ellátott építőkockakészlet.
A smART! XTRA márciusi kiadásában megismerhetjük az e-NABLE nemzetközi mozgalom magyar csapatának tevékenységét, a végtaghiányos gyerekeknek 3D nyomtatott kéz- és karprotéziseket készítő önkéntes közösség munkásságát, feltérképezzük, hogyan tud egy divatmárka és annak  tervezője reflektálni mélyebb jelentéstartalmú, szociálisan érzékeny témákra. Kirándulást teszünk a Do It Yourself (csináld magad) robotika és a fizikai interakciók valós-idejű vizualizációjának világába.

Dobi Dóra a testpótlások esztétikájába vezeti be az érdeklődőket rávilágítva a normalitás és az egyéni testtudat újszerű összefüggéseire a világhálót pillanatok alatt meghódító nemzetközi és hazai példákon keresztül. Györök Bori textiltervező és Pásztor Turák Réka designmenedzser közös munkáinak prezentációiban betekintést kapunk az autizmus és a non-verbális kommunikáció ihlette „контакт” és az ArtMan Mozgásterápiás Egyesület előadásában is feltűnő, világító POLAR kapszulakollekciók inspirációs forrásairól. A Trafóklubban testközelből is megcsodálhatjuk az egyedi ruhadarabokat és protéziseket. Az estét Harsányi Réka biofeedback performanszának fázisbemutatójával zárjuk, melynek képi látványvilágát pulzusszámok és agyhullámok irányítják majd…
Meghívott résztvevők: DOBI Dóra, HARSÁNYI Réka, GYÖRÖK Bori, PÁSZTOR TURÁK Réka, SZŰCS Dóra
Moderátor: ELEK Judit Katalin
Sorozatszerkesztő: KOVÁCS Andrea


DOBI DÓRA
Dobi Dóra a MOME design- és művészetelmélet, a Magyar Képzőművészeti Egyetem kurátor képzése mellett részt vett a Téreltérítés Munkacsoport alkotói tevékenységében. Fő kutatási területe a disability studies és a design határterületei, a végtagprotézis fogalomváltozásának kulturális sajátosságai. Közel két év folyamatos utazást és hajón töltött periódust lezárva, hazatérése után a MOME TransferLab Mozgástér projektvezetője. Az egyetemi szerveződés motivációja a marginális társadalmi csoportok láthatóvá tétele a tárgytervezés és a vizuális kommunikáció eszközeivel.
http://enablingthefuture.org/
http://www.enable.hu/

HARSÁNYI RÉKA
Harsányi Réka 2007-ben végzett a MOME média design szakán. Erasmus ösztöndíját Rotterdamban töltötte, ahol megismerkedett a robotika DIY ágával. 2008-ban részt vett a Kitchen Budapest ösztöndíjprogramjában. 2010-ben felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájába. Jelenleg a Budapest Metropolitan Egyetem media design szakán oktat fizikai számítástechnikát, arculattervezést, vizuális programnyelvet és interaktív installációtervezést.
http://harsanyireka.netGYÖRÖK BORI
Györök Bori 2016-ban diplomázik a MOME textiltervező szakán. Ruhakollekcióiban olyan darabokkal kísérletezik, melyekben az esztétikum tudományos vonatkozást reprezentál. A tudományhoz való kötődése miatt folyamatosan új anyagokat és eljárásokat tesztel, középpontba állítva az embert, az ember-ember illetve ember-tárgy viszonyok kérdéskörét.

PÁSZTOR TURÁK RÉKA
Pásztor Turák Réka 2013-ban diplomázott Design & Business szakon Dániában, jelenleg pedig a MOME MA hallgatója design-és művészetmenedzsment szakon. Mindig is érdekelte az egyes iparágak közötti átjárhatóság - legyen szó divatról vagy építészetről. Fontosnak tartja a multidiszciplinaritást szorgalmazó projekteket, ez inspirálta Györök Borival való együttműködését is. Egyetemi tanulmányai mellett jelenleg aktívan tevékenykedik a magyar design szcénában.

„контакт” kollekció
A ruhák technológiával való kiegészítése az autisták non-verbális kommunkációjára, a formák, különböző mozgások és színek jelenlétére való érzékenységre fókuszál.  Amikor működésbe lépnek az egyes darabok, felbukkan egy új szín, ezáltal még inkább kontrasztba helyezi a mozgás jelenségét, így adva teret mind az interakciónak, mind pedig az önkifejezésnek, legyen az akár nyitottság, zárkózottság, szorongás vagy izgalom.

A „контакт” nevet viselő kísérleti kapszula kollekció az esztétika és a tudomány ötvözetének metszetén jött létre, szociális érzékenységgel kiegészülve. Ezen gondolatiság mentén a ruhák hol látványosan, hol pedig árnyaltabban a kapcsolatteremtés rejtelmét reprezentálják.
https://www.facebook.com/borigyorok
https://www.notjustalabel.com/designer/bori-gyorok
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Keddtől vasárnapig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h.
  • Hétfőn zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek