Tóth Kinga

ÍRMAG/OFFSPRING - művészeti albumbemutató performansz

     
Jegyár: 1000 Ft
Trafó bérlet érvényes

Frissített program:
19:00-19:30 Tóth Kinga SZFE-nek ajánlott szóló performansza: "a virágnak megtiltani nem lehet"
19:30-20:15 Kerekasztal: Klímatudatosság és művészet  - résztvevők: Hindi Monika (a YAMA ART alapítója), Burány Vera, Szabó Viktória, Kudron Anna (PINKPONILO), Závada Péter (Művészek a klímatudatosságért), Tóth Kinga és a közönség

Az Írmagban különböző civilizációk és kultúrák ős- és eredettörténetei jelennek meg: üres istenségek és szokások, tradíciók és rituálék, de mindenek felett a természet mint örök és újrafejlődő, elpusztíthatatlan ismerős és idegen. A performansz központi témája az antropocén idő utáni ember és a természet viszonya, amikor az ember, vagy a fennmaradt teremtmény megtanulja újra felismerni, újra megismerni a világot, tevékenységének és rombolásának eredményét.

A természet meggyógyul és megváltozik, a még emberi életformák feltérképezik új életterüket, és megpróbálnak kapcsolatot létesíteni vele. A nyelv, a régi szabályok nem érvényesek többé, ahogyan a törvények és szokások sem, ezért újra kell fogalmazni, újra kell tanulni őket. Milyen nyelv fogja a természetet és az embert újra összekötni? Hogyan tanulják ezek az elveszett teremtmények, hibridek a természeti és gazdasági katasztrófa után a megértést? Vajon ez egy reménytelen kísérlet? Vajon belátja az ember a saját haszontalanságát és képes lesz együttműködni a megváltozott természettel? Találkoznak-e ezek a különböző „idegenségek” egymással? Lehetséges-e ez, és milyen eszközökkel?

A vírushelyzet miatt Silvia Rosani nem tud résztvenni az eseményen, így  a Tóth Kingával közös kötetbemutató hangperformanszuk, melyben a fenti kérdésekre keresik a választ különböző anyagok, nyelvek megszólaltatásával és párbeszédbe hozásával, nem tud megvalósulni. A beszélgetésen nem tud megjelenni a kötet angol fordítója, Timea Balogh és a német lektor, Sophia Matteikat sem.

A művészeti album az eseményen kedvezményesen megvásárolható. A német nyelvű verseskötet grafikákkal (Maislieder, Thanhäuser Kiadó, Ausztria) szintén korlátozott példányszámban elérhető.

Szeptember 11-én kiállítás nyílik a 1111 Galériában Tóth Kinga és Kaspar Mattmann az albumhoz kapcsolódó munkáiból, megnyitja Parti Nagy Lajos.. Bővebb infó: IDE kattintva

Tóth Kinga költő, író, intermediális alkotó, performer és fordító. A magyar mellett német és angol nyelven is alkot, írásait performanszokkal mutatja be. 2019-ben Graz város írója volt, jelenleg pedig a zugi íróház vendége Svájcban. 2017-ben Holdvilágképűek c. munkájáért Hazai Attila- és Margó-különdíjat kapott, 2017-ben részt vett az Iowa Writer Program-on, 2019/2020-ban pedig német nyelvű művészeti munkásságáért Hugo Ball-díjban részesült. www.kingatoth.com 

Silvia Rosani Olaszországban és a Mozarteum Egyetemen végzett zeneszerzési tanulmányokat, Phd-fokozatát a londoni Goldsmith Egyetemen szerezte, ahol jelenleg is dolgozik. Legfontosabb ösztöndíjai és fellépései: Akademie Schloss Solitude (Stuttgart, Germany), Le Vivier (Montreal, Canada), In Vitro Residency (Matera, Olaszország), Centre for Human-Computer Interaction in Salzburg (Ausztria). 2021-ben  az EMAP/EMARE program keretein belül a litván Center for New Media Culture alkotója lesz. https://silviarosani.webs.com/

" Ebben a (lassan megszokottá váló) bizonytalan helyzetben az est két része közötti összekötő szál a klímatudatosság témája volt, de többször is szóba kerültek a szabadságnak, a gondolkodásnak és az alkotás szabadságának a problémakörei. "

"Az ökológiai fókusz a tágabb értelemben vett mezőgazdasági tevékenységtől a flóra és a fauna átalakulásán át egészen a mikrovalóságig (akár a kukoricaszem szintjéig) érvényesül a kötetben. A több formában (versben, rajzban, videón) feltűnő kukorica a természeti népek rítusai mellett a globalizált mezőgazdasági termelést és az ebből eredő gasztrokultúrát is jelképezi."

"Végtelenül gőgös és öntelt gondolkodásmódnak tartom, hogy az ember azt hiszi magáról, ő a teremtés koronája, miközben pont a legnagyobb kártevője ennek a csodálatos bolygónak. Nagyon bízom abban, hogy azok a katasztrófák, amelyek már beköszöntöttek, nincs mit csinálni, kicsit megtanítanak minket az alázatra. Vagy legalább arra, hogy felfogjuk végre, egy biomasszában forgunk mindannyian."

"A nemzetállamok fojtogató kihalásfóbiájával szemben Tóth Kinga testpolitikája a mássá leendés kockázatával és izgalmával kecsegtet: a szervek nélküli testek felszabadító rizómájában magára találhat MINDEN olvasó, mert a művészet nem reprezentáció többé, hanem tenyésztés és csíráztatás."

"Poszthumanista újrateremtése egy meghatározhatatlan idejű apokalipszis utáni terepen bomlik ki sokrétű és rétegzett esztétikai programmá, melynek enciklopédikus összefoglalója a nyáron megjelent Írmag / Offspring című kétnyelvű album: korábbi versek roncsain sarjadó líratelepek, audionyesedékek, filctollkommentárok, szemét-szöveg montázsok, vagyis olyan szerves és aktív hulladékok gyűjteménye, amelyek a szerző kontúrjait helyettesítik." Győrffy László

"...pedig boldog városlakókról szól az ének / ipari fejlődésről rendezetten füstölő / kéményekről ez a város virágozni fog..."


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek