Fancsikai Péter

Synesthesia // smART! XTRA x Színházak Éjszakája

A program Színházak Éjszakája karszalaggal ingyenesen látogatható


színek, hangok, érzelmek

Tegyük fel, hogy nincsenek többé emberi (meta)kommunikációs eszközeink, csak a fizika alaptörvényeit alakíthatjuk át kódolandó metaforákká zenei loopok és videófragmentumok formájában, egy zongorabillentyűzet és walkmanek segítségével... Mi történne, ha kifogynánk a szavakból és csak hangokkal, színekkel, formákkal fejezhetnénk ki érzelmeinket?

Már Newtont is foglalkoztatta a gondolat, hogy bizonyos színek összeillenek, harmonizálnak egymással, míg mások ütik egymást, ahogyan bizonyos hangok, zenei hangközök is disszonánsak lehetnek. Ezen feltevés alapján dolgozta ki saját színelméletét és rendelt zenei hangokat az egyes színekhez. Bár a brit fizikus megfeleltetése részben hipotetikus, részben pedig metaforikus volt, mégis érdekes lehetőségeket rejt(ett) magában a hangfrekvenciák vizualizálásában. A különböző frekvenciájú fények a mi fogalmaink és érzékelésünk szerint lehetnek különböző színűek, ahogyan érzelmeink megjelenítéséhez is eltérű színárnyalatokat kapcsolunk.

A Nem bízom a szavakban c. Gondolat Generátor pályázat smART!-különdíjas alkotása az interaktivitás lehetőségeinek újrafelfedezésére invitál a színkörökön innen és túl. A filmszakma és a médiaművészet különböző területein alkotó színész, rendező és videóművész Fancsikai Péter installációjában hat, valós időben változtatható, eltérő hangnemű zenei és videókompozíciót szólaltathatnak meg a látogatók egy-egy színnel jelölt zongorabillentyű segítségével saját képzenei szerzeményt, kakofonikus etűdöt alkotva.

Koncepció / Concept: FANCSIKAI Péter
Külön köszönet / Special thanks: Adam NEELY
Együttműködő partnerek / Cooperation partners: Let it Be! art agency


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek