ImPulzus 24. - Szálinger Balázs: Köztársaság

ingyenes program
Az ImPulzus márciusi estjén Szálinger Balázs Köztársaság című kötetéről beszélget Benedek Anna, Lengyel Imre Zsolt, Pogrányi Péter és Tamás Zsuzsa.

     „Atyám, te ősz vagy és tiszteletreméltó, / És a csodákhoz Rómában közel állsz, / Ha szólsz, ólomsúly gurul szét a világban, / Nemes szívedben nem tör utat a láz, / Jól tartanak, s itt orvoshadak vigyáznak, / A szolgaságod mégis a legnagyobb, / Bölcs vagy, türelmes, te mindenek tudója, / Hát mit lépsz arra, hogy szerelmes vagyok?” Szálinger Balázs Audiencia Benedeknél (részlet)

A Köztársaság egyértelműen sokat akar markolni, és minden komolyabb veszteség nélkül sikerül is neki. Ez a kötet innentől viszonyítási pont, Szálinger (költői) generációjának nemzedéki és poétikai szempontból is igen fontos könyve. (Fehér Renátó, prae.hu)
 
Szálinger határozott hangon szól az itt és mostról, erről az országról, annak helyzetéről, az itt lakók életkörülményeiről, fővárosiakról és vidékiekről egyaránt. Sokféle árnyalata van ennek a határozottságnak, de ezek végeredményben egy tartományon belül mozognak. (Pethő Anita, nol.hu)
 
Azt talán érteni vélem, hogy Szálinger Balázs típusokat rajzol, ha a vidék sajátosságaira, vagy mondjuk a korrupcióra, ellehetetlenítésre, hagyományokra, hagyománykezelési mechanizmusokra gondolunk, de a közéleti kérdések kibontása, az azokról való beszéd legtöbbször nem egyértelmű, elvész a metaforákban, és sokszor űr marad(hat)  a befogadóban egy-egy verszárlat után. (Szöllőssi Mátyás, revizoronline)


Az est támogatói: JAK (József Attila Kör), NKA, Magvető Kiadó
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek