smART! XTRA // HAUTE COUTURE

500 Ft
INTERAKTÍV PREZENTÁCIÓ

A smART! EXTRA sorozat őszi kiadásának első alkalmán a textilek csodás világába teszünk kirándulást. Hangzó matériák, játékos sziluettek, vagány, úttörő szellemiségű ruhakollekciók és újraértelmezett szabásvonalak. Ha nem hiszed, hogy egy szövet akár dalra is fakad az érintésedre, akkor győződj meg róla személyesen. Merthogy tényleg…
 
Az haute couture (kiejtése: oːt kuˈtyʁ) francia kifejezés, szó szerint „magas szabászatot”, értelem szerinti fordításban magas színvonalú, nemes kivitelű ruhakészítést jelent. Exkluzív, egyedi gyártású, megrendelésre készülő divatcikket, mely különleges figyelemmel, gyakran időigényes kézimunkával készül. Akár az egyik legismertebb hazai divatmárka, a Je suis belle kollekcióinak vagy az EJTech experimentális technológiai és művészeti laboratóriumának darabjai és Szűcs Edit jelmezkreációi, amelyekkel testközelből ismerkedhetünk meg. Sőt! Akár fel is próbálhatjuk és meg is szólaltathatjuk őket…
 
Szűcs Edit az év legjobb jelmeztervezői díjának többszörös nyertese, a különböző művészeti ágakat összekapcsoló, a színház, a tánc, a hang- és képzőművészet, az objekt- és videó-installációk egyedi kombinációjában alkotó Természetes Vészek Kollektíva állandó tagja. Experimentális ruhakölteményeivel rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi szakmai kiállításokon. Kísérletező, folytonosan megújuló és felfedezésre hívó designszemléletét a MOME Textil Tanszékének fiatal tehetségei örökítik tovább saját kollekcióikban. Többek között az EJTech alapítói.
 
Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre a MOME animációs és textil szakos hallgatói évek óta kísérleteznek a vizuális és hangmédia eszközeinek újszerű felhasználásával, különböző szövetek megzenésítésével. Addig kódolnak, hekkelnek, kombinálnak a kábelekkel, míg egyszercsak kezük alatt hangok nem születnek az akár szín- és mintaváltozatásra is képes „okos” textilszálakból.
 
A 2005 óta együtt dolgozó Dévényi Dalma és Kis Tibor tervezőpáros aktuális társadalmi és kulturális változásokra reflektáló kollekcióinak darabjai ugyanúgy visszaköszönnek a Dollár Papa Gyermekei előadásaiban, mint az optikai illúzióra építő Kaleidoszkóp próbafülkében készült fotókon. A márka az elmúlt években hazánk egyik vezető divatbrandjévé nőtte ki magát és nemzetközi szinten is elismertté vált. A Je suis belle koncepció alappillére - kezdetektől fogva - az együttműködés más művészeti ágakkal, különös tekintettel a képzőművészetre. Intellektuális értékeiknek vallják a tradicionális technikák és a népművészet kortárs keretbe emelését is. Kollekcióikat összetett utalás-rendszer mentén alakítják: darabjaik mindig reflektálnak az aktuális társadalmi és kulturális változásokra.
 
Meghívott résztvevők: SZŰCS Edit, KÁRPÁTI Judit Eszter, Esteban de la TORRE, KISS Tibor
Moderátor: ELEK Judit Katalin

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek