e-Néző #08

Nagy József - Miquel Barceló: Paso Doble - tánc is, film is, képzőművészet is

ingyenes, de jegyváltáshoz kötött

Van egy ember. Táncos? Koreográfus? Rendező? Képzőművész? Is. Franciaországban lakik? A Vajdaságban? Budapesten? Is. Úgy hívják, Joseph Nadj? Vagy úgy, hogy Nagy József? Is. Meg van egy másik, aki spanyol és képzőművész. Egyidősek, és egyszer együtt dolgoztak.

„Nagy József ’Szkipe’ és Miquel Barceló 2006-ban, Avignonban filmre vett duója, a Paso Doble alighanem az egyik legjobb dolog, ami az online színházra kárhoztatott nézővel valaha is történni fog. Kell ehhez persze az operatőr Bruno Delbonnel, aki előszeretettel mutatja a nézőtérről nyilvánvalóan láthatatlant is, a felvétel mégsem olyan típusú táncfilm, amire azt mondanánk csípőből, hogy az előadás „nyomán” született; lenyűgöz az a szigor és következetesség, amivel a rendező igyekszik rögzíteni a legapróbb gesztusokat, változásokat, átalakulásokat, márpedig itt abból végtelen számú van. (...)  

Két dolgot leszögezek ezzel az előadással kapcsolatban: egyrészt, hogy kizárt, hogy csak egyszer nézze meg az ember, másrészt pedig, hogy a Paso Doble minden nézéskor más oldalát mutatja. Engem elsőre a szemem előtt születő és értelmezett mitikus világ varázsolt el, másodszor a két demiurgosz szellemes-gyilkos csatája a túlélésért, a kettejük közötti pajkos dominanciaharc, amit a hangosan cuppogó agyagfal rekeszt be végleg.” Jászay Tamás 

A film után ketten beszélgetnek majd: Nagy József és Jászay Tamás kritikus. Lehet bele is kérdezni.

A beszélgetés 21 órakor kezdődik, és a Trafó Facebook-oldalán követhető élőben, utána visszanézhető. Az előadást éjfélig lehet megnézni.

Interjú Nagy Józseffel a stream-előadás kapcsán: IDE kattintva


Alkotók, előadók: Joseph Nadj, Miquel Barceló

Fényképezte: Bruno Delbonnel
Vágó: Nelly Quettier
Hangmérnök: Olivier Schwob
Sound design: Alain Mahé
Jelmezek: Fabienne Varoutsikos
Fények: Rémi Nicolas
Kerámia: Jean-Noël Peignon
Producer: Sophie Goupil 

© Les Poissons Volants - Avignoni Fesztivál - 2006

A Paso Doble megkapta az Arts Parateatrals - Barcelona Premis Fad (Foment of Decorative Arts) Sebastia Gasch Internacional díját 2006-ban.

Támogatók: Ministère de la Culture et de la Communication – DRAC Provence-Alpes-Côte d’Azur, Délégation aux Arts Plastiques, Centre d’Art et de Création de Kanizsa

Köszönet : IMCA Provence

Koprodukció: Festival d’Avignon, Centre Chorégraphique National d’Orléans (Avignon, Franciaország)

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek