Fülbevaló #21

DJ Bootsie – VJ Kemuri: kinhin x AV Composers

ingyenes
A kinhin [kin-hin] kínai ige, jelentése: átkelni, egy lépés megtételekor érezni a lépést, más szóval egy teljes lépést megtenni.Számos gyakorlati és filozófiai koncepcióra nem létezik megfelelő magyar fordítás, amely visszaadná az eredeti értelmet, de a kinhin esetében más a helyzet. A sétáló meditáció, más néven kinhin, egy olyan gyakorlat, amely a hosszú ülőmeditációs időszakok között egy-egy meditatív sétát foglal magában. Leggyakoribb formája a körbejárás. A szentnek nyilvánított helyek körbesétálása és egy mantra vagy szútra recitálása.

DJ Bootsie és VJ Kemuri soron következő audiovizuális setje a kinhin szellemiségében született. A duó eddigi munkáira jellemző volt a dinamikai spektrumon egymástól távol álló zenék és mozgóképek szerves egységgé olvasztása, a hirtelen és hangsúlyos váltások, a repetitív ütemekből és képekből építkező audiovizuális “körbejárások”, a fókuszt mindig is az absztrakt ütemeken és a gyorsan változó képeken tartva.

A kinhin anyagának gerincét most az elmélyültebb ambient-ek és a végtelenségig lelassított képek adják, amiből a set közel egy órája alatt időről-időre kiléphetünk egy dinamikusabb, de még mindig meditatív állapotba. Köszönhetően a tört, illetve absztrakt ütemek és vizuális felpörgések meglepetésszerű szerkesztésének, így valósul meg az audiovizuális körbejárás, a kinhin.

Fotó: Neogrády Kiss Barnabás / Nagyszünet

DJ Bootsie nevével közel húsz éve találkozhatunk nemzetközi és magyar táncklubok, fesztiválok line-up listáin. A magyar hip-hop színtérből induló és egyedi elektronikus hangzásvilágával sajátos atmoszférát teremtő producer sokféle műfajban alkotott már. Írt zenét filmekhez, animációsorozathoz és divatbemutatóra. Kapott már felkérést a Magyar Állami Operaháztól is. A klasszikus irodalomtól a francia krimin át a kortárs képzőművészetig sok minden inspirálja. Fellépései mindig különleges audiovizuális élményt nyújtanak, melyek látványvilágáról állandó munkatársa, VJ Kemuri gondoskodik. A setjeit kísérő vetített vizuálok összhangja ugyanolyan fontos számára, mint maga a zene - a pillanatnyi ütemek és képvillanások folyamatos dialógusban hatnak egymásra. 

Alkotók: SOLYMOSI Vilmos, SOMOGYI Kristóf
Együttműködő partner: Let it Be! art agency

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Szerdától szombatig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h, vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőn és kedden zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek