Réti Anna – Ido Batash: Ego Trip

2000 Ft / diákjegy: 1600 Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes

A Középen ülsz.
Kezdettől fogva,
Szárnyaidban botladozva,
Körüljárod Önmagad.
KP
 
Az 'Ego Trip' című darab kiinduló pontja az ember mentális és fizikai korlátainak érzékelése és megfogalmazása. Születésünk pillanatától kezdve egész életünkön keresztül magunk és a körülöttünk lévő világ megismerésén dolgozunk. Testi és szellemi fejlődésünk során igyekszünk korlátainkat kitágítani, de ehhez előbb meg kell ismernünk őket. Az, ahogyan viszonyulunk ezekhez a korlátokhoz, jelentősen befolyásolja fejlődésünk ritmusát.
Az idő és a jelen pillanat rendkívül fontos szerepet játszik az egész folyamatban. A jelen pillanathoz való viszonyunk határozza meg viszonyunkat magunkhoz, illetve korlátainkhoz. A kérdés az, hogy elfogadjuk-e a jelen pillanatot, meg tudjuk-e élni azt, vagy gondolatainkon keresztül inkább múltunkban vagy jövőnkben létezünk.
A darab az ego működési mechanizmusának megismerésére irányuló kutatás, melyben az egyén önmagához és másokhoz való viszonyát vizsgáljuk.
 
Réti Anna és Ido Batash 2011-ben találkozott egy hollandiai rezidencia-program keretében. Az Ego Trip című produkció az első közös együttműködésük.

Réti Anna 2013-ban Lábán Rudolf-díjat nyert.


 
Ötlet, koreográfia, rendezés: Réti Anna, Ido Batash (IL)
Alkotótársak, előadók: Cseri Péter Oszkár, Pawel Dudus (PL), Jasmine Ellis (CDN), Ricardo Machado (P), Laura Eva Meuris (B), Meszerics András
Zene: Anton Berman (D)
Tér: Körmendy Pál
Fény: Nagy Zoltán
Dramaturg: Simányi Zsuzsanna e.h.
Produkciós menedzser: Trifonov Dóra

 


EGO TRIP - háttértöténet
Réti Anna és Ido Batash 2011-ben találkozott először Hollandiában, a Random Collision Alapítvány által szervezett Trilogy Project keretében, ahol Anna a Vis-à-vis - találkozások A-val című szólóprodukcióján dolgozott.  A rezidenciaprogramban három fiatal koreográfus kapott lehetőséget arra, hogy egy közös estén egy-egy új, rövid darabot alkothasson és mutathasson be a groningeni Grand Theatre-ben és a hágai Korzó Színházban.

Miután Anna és Ido megtekintették egymás munkáját, mindketten úgy érezték, hogy sok bennük a közös vonás. Bár máshonnan közelítenek egy-egy téma megfogalmazásához, mégis hasonló dolgok inspirálják őket, így szinte azonnal felmerült bennük az együttalkotás ötlete.

Első közös munkaperiódusukat 2013 áprilisában tartották, mely magában foglalt egy nemzetközileg meghirdetett felvételit és egy két napon át tartó, a rezidencia kutatási eredményeit feldolgozó intenzív, nyílt workshopot. Felhívásukra több mint 90 jelentkezés érkezett a világ minden tájáról. A következő, szeptembertől november végéig tartó alkotófolyamatban már a jelentkezők közül kiválasztott alkotócsapat tagjaival folytatták a műhelymunkát és tartottak munkabemutatót a SIN Kulturális Központban.

A portugál, belga, magyar, kanadai, lengyel, német táncosokból álló csapat tagjai
Réti Anna - A korábban Jozef Nadj, a holland Conny Janssen, a belga Karine Ponties és a portugál Paulo Riberio előadásaiban fellépő, kétszeres Lábán-díjas Réti Anna 2005 óta készít önálló szólóprodukcióikat.

Ido Batash - A legjelentősebb izraeli kortárstánc-együttesben, a Kibbutz Dance Companyban is fellépő táncos-koreográfus Ido Batash jelenleg az Alain Platel vezette Les Ballets C de la B társulatában táncol és a groningeni Random Collision rezidens koreográfusa.

Anton Berman – A moszkvai születésű fiatal zenész, zeneszerző és performanszművész, Anton Berman olyan neves külföldi színházak számára komponált már zenét, mint a Schauspielhaus Graz vagy a Theater Aachen. Az Isztambulban működő Bikeballet és Balletdesign alapítója és igazgatója.

Paweł Wiesław Duduś – A Lengyelországban született Paweł Wiesław Duduś Ausztriában alkotó szabadúszó táncos, aki a linzi egyetemen végezte tánctanulmányait.

Cseri Péter – Cseri Péter 2000-ben szerzett diplomát a Codarts Rotterdam táncszakán, ahol immár visszatérő vendégtanárként oktat, a linzi Landestheater és az arnhemi ArtEZ mellett.

Jasmine Ellis – Jasmine Ellis kanadai táncos, koreográfus és filmes, aki 2008-ban költözött Európába. Főként Hollandiában, Németországban és Svájcban dolgozott. Táncfilmjeit sikerrel mutatták be világszerte.

Meszerics András – A Soharóza és a Halastó kórusok, valamint a Hungarian Soundpainting Orchestra tagjaként Meszerics András számos improvizációs és experimentális zenei projektben vett már részt fiatal kora ellenére. 2011-ben Rubik Ernővel közösen fellépett a TEDxYouth@Budapest eseményén és részt vett a 2012-es Contact Budapest fesztiválon.

Laura Eva Meuris – Az antwerpeni Royale Ballet-ban végzett Laura Eva Meurius 2010-ben szerzett diplomát táncosként és többek között dolgozott Anouk Vandijkkal, a Les Ballet C de la B társulatával. A tánc mellett fotográfiával is foglalkozik.

Ricardo Machado – A portugál születésű Ricardo Machado számos klasszikus, modern és kortárs tánckurzuson vett részt és többek között dolgozott Karine Ponties és Olga Roriz előadásaiban.

Linkek
Trilogy Project – A kulisszák mögött
Random Collision Alapítvány
Anton Berman-szerzemények

 

 

Trafó Kortárs Művészetek Háza, Départs Program, Open Latitudes (3), CCNO Centre Chorégraphique National d'Orléans - Direction Josef Nadj, as part of "Accueil-studio 2014" - Ministère de la culture et de la communication (F), Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Izraeli Kulturális Intézet Budapest, MasterCard – A felbecsülhetetlen pillanatok támogatója, Füge Produkció, Katlan Csoport
Produkciós partner: Random Collision (NL)
Az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Szerdától szombatig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h, vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőn és kedden zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek