Gruppo Tökmag: SÁRKÁNY LEE

1000 Ft
Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal. Moderátor: Garai Judit dramaturg
 
A képregény a helyszínen megvásárolható. A bevételt a fiatalon elhunyt szerző tiszteletére készítendő emlékhely felállítására fordítjuk.

A Gruppo Tökmag képzőművészeti kollektíva alapítói, Kovács Budha Tamás és Tábori András 2010-ben a magyar képregénytörténet egy páratlan darabjára bukkant: egy szabvány A5-ös iskolai füzetre, melynek oldalait egy speciálisan strukturált képes történettel töltötte meg a szerző, Kolompár István. A rajzok és a szövegek hiteles képet festenek a 80-as évek iparvárosainak perifériáján létrejött kényszer-telepek világáról, az ott lakók viszonyáról az államhoz és annak intézményeihez. A gyermekvédelem, a bíróság és a rendőrség által kirajzolódó hivatalos világ realitásába beépül a biosugár, egy MTV-s szereplés és egy hongkongi utazás látomásai is…

A szociológia tanulmányok és a történetmesélés elemeit ösztönösen ötvöző, 64 oldalas naplószerű történetben Sárkány Lee, a 19 éves kungfu ruhás áramlény élete elevenedik meg. Egy roma kamaszfiú napi tapasztalatai keverednek a karatefilmekből és képregényekből táplálkozó fantáziavilággal. A transzcendens és naturális elemeket keverő pikareszk epizódokban az író saját szuperhős alteregója áramtámadásokkal teríti le a hatalmi fölényükkel visszaélő rendőröket.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész osztálya által bemutatott verbatim bábelőadáshoz kapcsolódó családfeltérképezés és a Gruppo Tökmag évek óta forgó dokumentumfilmje Kolompár István szubjektív korjelentésének kíván emléket állítani. Az előadáson túl felolvasószínházi bevezetővel is készülnek az alkotók ésrészleteket láthatunk az idén tavasszal bemutatandó dokumentumfilmből. A közönségtalálkozón pedig személyesen is megismerkedhetünk a csapattal, a képregény kiadását lehetővé tevő Romakép Műhely rendhagyó oktatási tevékenységével és biciklialkatrészekből készült bábokkal.Koncepció: KOVÁCS Budha Tamás, TÁBORI András Szereplők: BÁNKY Sára, HORVÁTH Márk, MÁRKUS Sándor, NAGY Petra, SZEGEDI Tamás, VITÁNYI-JUHÁSZ István További közreműködők: BÁNYAI KELEMEN Barna, GERGELY Katalin, HAJÓS Zsuzsa, VARGA Vanda Rendező: LÁZÁR Helga Dramaturg: GÁBOR Sára Meghívott vendég: Pócsik Andrea


GRUPPO TÖKMAG
A Gruppo Tökmag, mint művészeti formáció 2008-ban jött létre, de a két alkotó, Budha Tamás és Tábori András már a 2000-es évek eleje óta dolgozik együtt különböző képzőművészeti, urbánus kultúrát népszerűsítő és társadalmi kérdéseket fókuszba állító projektekben. A csoport tevékenységének középpontjában a közterek állnak, tevékenységük a "rejtett" városi jelenségek hétköznapi valóságát, a nagyvárosi mindennapokat veszi alapul. Nem lázadnak, nem kritizálnak, nem fejtenek ki ellenkulturális tevékenységeket, csupán létrehoznak dolgokat.
http://www.tokmag.org


ROMAKÉP MŰHELY
A Pócsik Andrea által alapított Romakép Műhely a romák mozgóképes és általában vizuális megjelenésének, megjelenítésének szentel megkülönböztetett figyelmet. A műhely kritikai alapállása annak tudható be, hogy a képen való megjelenés/megjelenítés nem jelent egyben láthatóságot is, hiszen a technikai sokszorosító eszközöket egyre erőteljesebben, tudatosan vagy öntudatlanul a hatalomgyakorlás eszközének tekintették és tekintik ma is. A megújuló képkritika fórumaként a műhely szeretne hozzájárulni a képtudatosság növeléséhez, az egymás iránti fogékonysághoz, továbbá annak tudatosításához, hogy kisebbségben lenni relatív helyzet. Mindenki kisebbség, csak vannak, akik nem tudják ezt magukról. A romakép új generációja ennek megértésében segíthet.
A Romakép Műhely 2011 óta az ELTE Média Tanszékén, jelenleg Müllner András vezetésével egyetemi kurzusként, a DocuArt Moziban nyitott filmklubként működik. A romák mozgóképes és általában vizuális megjelenésének, megjelenítésének szentel megkülönböztetett figyelmet.
http://www.romakepmuhely.hu
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Keddtől vasárnapig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h.
  • Hétfőn zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek