Teleport Galéria: CINEMA TELEPORT

500 Ft
16:00-19:00 szabad kapcsolgatás
19:00 élő kommentárshow

A kiállítás a délutáni időszakban ingyenesen látogatható.

Van egy készülék, mely szinte minden háztartásba kötelezően beszerzendő műszaki cikk szokott lenni. (Vagy legalábbis sokáig az volt.) Lehet földi sugárzású, műholdas, kábeles, internetalapú, analóg vagy digitális. Folyamatosan képi és hangjeleket közvetít. Úgy hívják televízió. A sugárzó illúzió.
 
A Teleport Galéria 2016-ban, a Bánkitó Fesztiválon debütáló projektje, a Cinema Teleport mobil videógalériáját az a felismerés hívta életre, hogy a white cube kiállítóterekben installált, sokszor akár mozifilm hosszúságú kortárs videóművek gyakran nem képesek fenntartani a közönség érdeklődését a munkák egészének hosszára.
 
A térspecifikusan installálható projekt célja, hogy új prezentálási módokkal kísérletezzen, így a Trafóklub tere egy olyan nappali környezetévé alakul, melynek díszletelemei a tévénézés otthonos miliőjét imitálják azt vizsgálva, hogy a kreált kényelem mennyiben tud hozzájárulni a közönség ráhangolódásához, a hosszabb figyelmi elköteleződést igénylő művek végignézéséhez.
 
A korai kilencvenes évek nosztalgiáját megidézve a látogatók kanapékon ülve szabadon kapcsolgathatnak három tematikus TV-csatorna, a History, a Reality és a Music Channelek között, a kifejezetten erre az alkalomra készülő műsorújság alapján. A választás szabadsága ugyanakkor együtt jár azzal is, hogy a párhuzamosan futó programokról a nézők akár le is maradhatnak… A Netflix és egyéb stream-alapú tartalomszolgáltatók korában ez az élmény pedig igencsak szokatlan lehet…
 
A délután folyamán látogatható interaktív installáció mellett pedig egy többkamerás sitcomokat imitáló happening során két szakavatott kommentátor fogja élőben közvetíteni a TV-ben látottakat. Előre rögzített röhögés nélkül.
TELEPORT GALÉRIA
 
A 2014-ben az MKE és az ELTE egykori hallgatóiból alakult Teleport Galéria egy mobil kiállítótér, melynek programja mindig más helyszínen valósul meg, azaz nem rendelkezik állandó, földrajzilag lokalizálható térrel. Kiállításaik elsősorban aktuális társadalmi és politikai problémákra reflektáló projektek, melyekben fiatal, többnyire pályakezdő művészekkel kollaborálnak.
 
http://teleportgaleria.tumblr.com


 
Művészek: BRÜCKNER János, ERMÉNYI Mátyás, FÁTYOL Viola, FILLÉR Máté, Gazsi Rap Show, GÁSPÁR Dániel, GUTEMA Dávid, HORVÁTH Csaba Árpád & SIPOS Eszter, IPSICS Barbara, KESERUE Zsolt, KISSPÁL Szabolcs, LIMA Victor, NEMES Csaba, PETTENDI-SZABÓ Péter, Société Réaliste, SUGÁR János, SURÁNYI Nóra, SZEMZŐ Zsófia
 
Meghívott előadók: LIMA Victor, SALLAI László
Installáció: SZAPU Dániel
Grafika: BOZZAI Dániel
Kurátorok: DON Tamás, GADÓ Flóra, ISTVÁNKÓ Bea, MARGL Ferenc, SÁRAI Vanda
Együttműködő partnerek: Bánkitó Fesztivál, Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Let it Be! art agency
 
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h, vasárnap és hétfőn zárva.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Nagytermi előadásnapokon: 16-22h.
  • Nyitva: szerda-szombat: 16h-19h. Vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőnként és keddenként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek