Louise Lecavalier (CAN)

Battleground

2800 Ft / diák: 2200 Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes
200% Tánc bérlet érvényes
KÍSÉRŐPROGRAMOK
ÁPR/03-04 10:00-12:00 • WORKSHOP• Jurányi Grabó Stúdió. További infó és jelentkezés itt:
workshop@wsf.hu
ÁPR/06 • az előadás után • Beszélgetés és közönségtalálkozó az alkotókkal, moderál Gál Eszter táncos, koreográfus, táncpedagógus.


„Kétség nem férhet hozzá, hogy Lecavalier tánc iránti szenvedélye állandó, erőteljes, nagyszerű előadásai pedig korszakos jelentőségűek.” (Philip Szporer, The Dance Current)

Lecavalier a Battlegrounddal megint új területekre merészkedik. A fantasztikus szóló- és duett egyveleget Italo Calvino A nem létező lovag  című elbeszélése inspirálta. A színpad egyszerre küzdő- és játéktér, ahol folynak a csaták, jelentékenyek és felejthetők, ahol hősök és antihősök mérik össze erejüket, álmaikat és kiábrándultságaikat az őrült és meghatározhatatlan tánc-kavalkádban.


 
A montreali születésű Louise Lecavalier 18 éves korában, klasszikus- és kortárs tánctanulmányai után találkozott Édouard Lockkal, akivel 18 évig tartott együttműködésük. A szőke táncosnőt fizikai ereje, mesteri előadásmódja és technikája tette a La La La Human Steps meghatározó alakjává, Lock múzsájává. 1985-ben első kanadaiként elnyerte legendás a Bessie-díjat. A Wrap around the word című turnén együtt táncolt David Bowie-val és a The Yellow Shark címet viselő Frank Zappa albumbemutató koncerten is fellépett, mint a kortárstánc kiemelkedő alakja. 1999-ben vált meg az azóta megszűnt, legendás társulattól és indult el saját koreográfusi útján. Idén pedig hazavihette a Denise-Pelletier díjat, ami a Québec tartomány által adható legrangosabb elismerés az előadóművészeti területen.
 
„Évek múlnak, ám Louise Lecavalier nem szűnő intenzitással élvezi a táncot, a közönség pedig nem szűnő lelkesedéssel és izgalommal nézi őt közben.  […] Kétség nem férhet hozzá, hogy Lecavalier tánc iránti szenvedélye állandó, erőteljes, nagyszerű előadásai pedig korszakos jelentőségűek. Finom nemesség és végtelen alázatosság jellemzi őt. Olyan művész, aki teljes mértékben a munkájának szenteli magát. Az egyik vele készült interjúban arról beszél, hogy az idő csak elmélyíti azt a szenvedélyt, ami a tánchoz fűzi őt. Én ebben, ezért élek. Nekem a tánc az élet, a levegő. – mondja.” (Philip Szporer) Nem túl meglepő módon a szenvedély szó, illetve a lenyűgöző jelző szinte minden méltatásban elhangzik a most 58 esztendős táncosnő kapcsán.


Koncepció és koreográfia: Louise Lecavalier
Előadó: Louise Lecavalier, Robert Abubo
Rendezőasszisztens és próbavezető: France Bruyère
Fényterv: Alain Lortie
Eredeti- és élőzene: Antoine Berthiaume
További zene: Steve Roach
Jelmez: Yso
Fotók: André Cornellier
 
Korprodukciós partnerek: Fou Glorieux; tanzhaus nrw, Düsseldorf; HELLERAU - European Centre for the Arts Dresden; le CENTQUATRE, Paris; Festival TransAmériques Montréal; Usine C, Montréal.
 
Louise Lecavalier a párizsi CENTQUATRE nemzetközi rezidens művésze.
 
Fou Glorieux is supported by the Conseil des arts et des lettres du Québec, the Canada Council for the Arts, and the Montreal Arts Council.
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek