Arzu Aliyeva (AZE)

Ingyenes program
A november 16-i Arzu Aliyeva koncert elmarad. A megvásárolt jegyek visszaválthatók a pénztárban, nyitva tartási időben. (előadásnapokon: 16-22h, a többi napon: 16-20h) Megértésüket /megéréseteket köszönjük!

Az 1991-ben született Arzu Aliyevát fiatal kora ellenére a legjobb azeri mugham énekesek között tartják számon. A párizsi Theatre de la Ville-el közösen szervezett koncertre a legkiválóbb azeri  tradicionális zenész mesterek társaságában érkezik.
  
Elshan Mansurov annak a kamanche nevű vonós hangszernek a mestere, melyet már több alkalommal hallhatott a Gift sorozat közönsége azon alkalmakkor, amikor perzsa zenészeket láttunk vendégül. Mansurov a legismertebb azeri énekes - akit reményeink szerint jövőre végre Magyarországon is hallhatunk zenélni sorozatunk részeként -  Alim Qasimov zenekarának tagjaként bejárta a világ legjelentősebb világzenei színpadait. Shirzad Fataliyev 13 évesen vált ismertté hazájában, mára őt tartják a legjelentősebb balaban játékosnak. Rovshan Gurbanov szintén hangszere kiemelkedő képviselője, a tar is ismerős lehet sorozatunk közönségének korábbi perzsa koncertjeinkről. A 22 éves Arzu Aliyeva bár csak tavaly végzett az Azerbajdzsáni Nemzeti Konzervatóriumban, már 10 év eltelt azóta, hogy széles körben ismertté vált az azeri elnök eskütételi ceremóniáján adott koncertjével. 2006-ban elnyerte a III. Nemzeti Mugham verseny nagydíját. Rendszeresen koncertezik világszerte, az I. Nemzetközi Mugham Fesztivál legfiatalabb résztvevőként különdíjjal jutalmazta, a szamarkandi fesztiválon pedig az Unesco különdíját nyerte el.
 
A rendkívül komplex szerkezetű azeri mugham közeli rokonságban áll a Perzsa-Arab-Török makám stílussal. Szövegvilága többnyire klasszikus verseken alapul, zeneileg pedig 7 fokú hangsorokból és improvizációból áll. Előadásmódjára jellemző az egyre fokozódó intenzitás és a hosszan emelkedő hangmagasság. A mughamot 2003-ban az Unesco az emberiség kulturális hagyományának részeként, szájhagyományként terjedő mesterműként ismerte el.
 
 
Arzu Aliyeva – ének / voice
Shirzad Fataliyev  - balaban
Elshan Mansurov - kamanche
Rovshan Gurbanov- tar

 
1314

Embassy of Azerbaijan in Hungary

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek