Schermann Márta: ÁRVAÁLOM

2400 Ft / diák: 1900 Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes

„A kiskorú prostituáltak nem fenyegetés és kényszer alatt, hanem önként válnak prostituálttá.”
(Magyarország belügyminisztere, 2010. december)
 
„Nem tudok olyan prostit felmutatni a környezetemben, pedig nagyon sok van, hogy vissza tudott volna zökkenni abba, hogy normális életet éljen. Próbálkoznak kitörni, de mindenütt falakba ütköznek. Eleve nincs hol laknia. Nincs pénze. Enni nem tud, mert egyetlenegy szervezet nem segíti őket. A legtöbb ezek közül a lányok közül intézetben nőtt fel, mert azok mindent megtesznek, hogy szeressék őket. A lányok kiszöknek az intézetből, nincs hol aludni, kint van az utcán, erre vannak speciálisan kiképzett stricik, akik felismerik, melyik az intézetis. Azt mondják, gyere, meghívlak egy kólára, szállást adnak, aztán kiállítják őket. A fiatal lányok, azok a fontosak, hogy ők ne kerüljenek ebbe bele, de... hogy mondjam? Nem tudunk nekik példát mutatni. A prostik lányai, a 15-16 évesek bejárnak hozzám. Mindig mondom nekik, hogy nem szabad, ne csináld. Erre mondja, hogy de mit csináljak?”
(idős prostituált, 2015. július)
 
Kiből lesz prostituált? Jobbára azokból a kilátástalan sorsú, elhanyagolt, szeretetéhes és befolyásolható lányokból, akik a jobb megélhetés, egy vélt szerelem reményében vagy éppen kényszer és drog hatására itthon vagy külföldön kiállnak az út mellé, az utcára, a kirakatba stb. Nem csoda tehát, hogy a 18 év alatti prostituáltak túlnyomó része az intézetben nevelkedő gyerekek és az aktív prostituáltak lányai közül kerül ki.
 
Az előadás egy prostituált szemszögéből mutatja be ezt az ördögi kört, hogy hogyan „öröklődik” generációról generációra ez a minden jóérzést, önbecsülést, jövőképet fölemésztő, végtelenül kiszolgáltatott életforma, amelynek elszenvedői zömében nők, haszonélvezői pedig jellemzően férfiak.
A bemutatót megelőzően az alkotók közel egy éven keresztül heti rendszerességgel tartottak kiscsoportos workshopot egy zárt, speciális igényű fiatalokat gondozó gyermekotthonban lakó lányoknak, ők az előadásban is részt vesznek.
 

Szereplők:

LÁZÁR Kati, ANDREJSZKI Judit, HAY Anna, TÓTH Evelin, ZÁHONYI Enikő
és a lányok:
Bogi, Dzseni, Dzseni, Fanni, Heni, Kicsi, Niki, Szinti
Eredeti dokumentumok alapján írta: HÁRS Anna Zeneszerző: PEJTSIK Péter
Dalszöveg: SZABÓ T. Anna
Koreográfia: HÓD Adrienn
Látvány: KISS Gabriella, SCHERMANN Márta
Fény: ÉLTETŐ András
Videódokumentáció: TÓTH Artin

 
Kisfilm az első foglalkozásokról:

Norvég Civil Támogatási Alap, OTP Bank, Trafó, Utolsó Vonal Művészeti Egyesület, EMMI, Esztergomi Gyermekotthon, Periszkóp Egyesület

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek