Rosas / Anne Teresa De Keersmaeker, Salva Sanchis (BE)

A Love Supreme

3000 Ft / diák: 2400Ft
200% Tánc bérlet érvényes
Legnagyobb sajnálatunkra a szombat esti előadás az egyik táncos sérülése miatt elmarad. A jegyeket június 15-ig visszaváltjuk pénztári nyitva tartási időben a Trafó jegypénztárában, vagy átutalással, ha elkülditek a jegypenztar@trafo.hu email címre a megváltott jegyetek vonalkódját és a banki adataitokat. Köszönjük megértéseteket.


KÍSÉRŐPROGRAMOK
MÁJ/24 az előadás után • Beszélgetés és közönségtalálkozó Salva Sanchis társkoreográfussal, moderál Bálint Orsolya tánckritikus, újságíró.
MÁJ/25 10:00-13:00 • Workshop Salva Sanchis-zal • Jurányi Grabó Stúdió. További infó és jelentkezés itt:
workshop@wsf.hu
MÁJ/25 18:30 • Különóra • Trafó Kávézó • Fuchs Lívia tánctörténész tart bevezető előadást.


Nincs történet és nincs karakter – csak zene és a tánc végsőkig letisztult párbeszéde.
 
Az A Love Supreme John Coltrane legendás 1964-es albumának felhasználásával készült, eredetileg 2005-ben. Coltrane zenéje azért vált olyan híressé, mert az improvizáció és a szigorú struktúra, a gondosan megmunkált forma és a nyers energia talált benne egymásra. Ezt a fura viszonyt, összeszövődést a Rosas produkciója szó szerint fordítja a tánc nyelvére. De Keersmaeker és Sanchis vállalja a kihívást, hogy összekapcsolja a kompozíciót és az improvizációt és hagyja, hogy a kettő összeolvadjon.Ahogy De Keersmaeker megjegyzi, „a nem nyugati zenében kompozíció és improvizáció nem teljesen elkülönülő koncepciók. Az improvizáció igazából az adott pillanat kompozíciója.” Keersmaeker és Salva Sanchis, aki a korábbi verzió egyik táncosa volt, új előadókkal egészestéssé dolgozta át a több mint tíz éve készült darabot.  

A Rosas és vele a kortárstánc úttörő nagyasszonya Anne Teresa De Keersmaeker nem ismeretlen Budapesten: először 1992-ben a Petőfi Csarnokban mutatták be a Rosas Danst Rosas-t, és ugyanekkor az Erkel Színházban az Achterland-ot. Majd három előadásával is színpadra lépett a Trafóban a társulat (Once, 2005; Bartók / Mikrokosmos, 2011; Fase - 4 mozdulat Steve Reich zenéjére, 2012). Sőt társkoreográfusa, Salva Sanchis is bemutatkozott már nálunk, mint kezdő koreográfus 2008-ban. Most közös régi-új darabjukkal térnek vissza hozzánk.

„Szeretnék valami boldogsághoz hasonló dolgot adni az embereknek.” Így magyarázta az 1967-ben elhunyt világhírű tenor szaxofonos, John Coltrane, hogy miért kutakodik a távolkeleti vallási dallamok misztikus ereje után. A darab alapját adó zene Coltrane csodálatos krédója, amin a négy Rosas táncos elindul, hogy megtalálja a boldogság rendszerét. Rejtelmesség, érzékiség, meditáció és improvizáció.


Koreográfia: Anne Teresa De Keersmaeker, Salva Sanchis
Táncosok: José Paulo dos Santos, Bilal El Had, Jason Respilieux, Thomas Vantuycom
Az eredeti, 2005-ös verzió táncosai: Cynthia Loemij, Moya Michael, Salva Sanchis, Igor Shyshko
Zene: A Love Supreme, John Coltrane
Zene-felvétel: John Coltrane, tenor szaxofon, ének; McCoy Tyner, zongora; Jimmy Garrison, nagybőgő; Elvin Jones, dob (Acknowledgement, Resolution, Pursuance & Psalm © Coltrane, J., © Jowcol Music, Inc. (Universal Music Publ. N.V.) )
Fény: Jan Versweyveld
Átdolgozás fényterve: Anne Teresa De Keersmaeker, Luc Schaltin
Jelmez: Anne-Catherine Kunz
Próbavezető: Salva Sanchis
Művészeti koordináció és tervezés: Anne Van Aerschot
Technikai vezető: Joris Erven
Jelmezes: Heide Vanderieck
Technikusok: Joris de Bolle
Produkció: Rosas
Koprodukció: De Munt/La Monnaie (Brüsszel)
Külön köszönet: Erik Bogaerts, Jeroen Van Herzeele

A Rosas-t a Flamand Közösség támogatja.
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek