Rory Pilgrim: RAFTS: Visions and Dreams | performansz-előadás

Az előadás nyelve angol. Az esemény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A performansz-előadást megelőzően 18 órától Gadó Flóra kurátor tart tárlatvezetést az Én tartom kézzel az asztalt a kitört lábak helyett című kiállításban.

"Mi támogat és mi tart a felszínen minket a változás és az átmenet pillanataiban? A nyílt vízen való túlélés legegyszerűbb és egyben legtörékenyebb eszköze a tutaj, mely olyan ősi, mint maga az emberi nyelv, és melyre a mai napig szükségünk lehet sürgős átkelések során. A Noé bárkájáról szóló ábrahámi történettől kezdve a Földről mint az űrben lebegő magányos mentőcsónakról alkotott elképzelésig a tutaj szimbóluma gyakran úgy jelenik meg kultúránkban mint a legvégső lehetőség az élet megmentésére."

Rory Pilgrim képzőművész és zeneszerző első budapesti előadásának keretében a londoni Serpentine megbízásából nemrég elkészült RAFTS című filmjéhez kapcsolódó munkafolyamatba ad betekintést Elizabeth Graham-mel, a Serpentine közösségi projektekért felelős kurátorával közösen. A COVID-19 világjárvány idején forgatott RAFTS című film szereplői húszas éveik elején és hetvenes éveik végén járó londoni lakosok. Mindegyikük a maga módján elmélkedik arról, hogy mit jelent számára a tutaj szimbóluma, és mi nyújt számára támogatást a hétköznapok során. A film szövetét adó személyes és intim reflexiók – versek, történetek és animációk – egy hét dalból álló; a mentális egészség, a felépülés, a munka, az otthon és a környezetünk közötti kapcsolatot feltáró oratórium köré szerveződnek. Előadásában Pilgrim bemutatja a több mint két éven át tartó, workshopokkal, beszélgetésekkel és hosszútávú együttműködésekkel átszőtt kreatív munkafolyamatot, valamint az e közben felmerülő kérdéseket és dilemmákat.

Rory Pilgrim (Bristol, 1988) munkái széles mediális skálán mozognak; tevékenysége kiterjed a zeneszerzés, a film, a videóklip, az írás, a rajz és a performansz műfajaira is. Emancipatorikus problémákra fókuszáló alkotói gyakorlatában Pilgrim a személyes tapasztalatok kihangosításának és megosztásának előtérbe helyezésével kérdőjelezi meg az együttléttel, a beszéddel, a hallgatással és a társadalmi változásra való törekvéssel kapcsolatos normatív elképzeléseket. Az aktivista, feminista és társadalmilag elkötelezett művészet hagyományából kiindulva Pilgrim különféle együttműködésen alapuló módszerekkel dolgozik együtt további közreműködőkkel. Legutóbbi önálló kiállításai a karlsruhei Badischer Kunstvereinban (2020), a berlini Between Bridges-ben (2019), a Boise-i Ming Studiosban (2019), az amszterdami Andriesse-Eyck Gallery-ben (2018) és a londoni South London Gallery-ben (2018) voltak láthatóak. Rory Pilgrim a londoni Serpentine (2022), a New York-i MoMA (2022), a párizsi Centre Pompidou (2021), a Glasgow Film Festival (2020), a torontói Images Festival (2019) és a Transmediale Festival keretében a berlini HKW (2019) felkérésére valósított meg vetítéseket és performanszokat. 2019-ben elnyerte a Prix de Rome díjat.

Rory Pilgrim előadása a Trafó Galéria két, egymáshoz több szálon kapcsolódó kiállítását kiterjesztő Megtartó rendszerek című eseménysorozat (kurátorok: Gadó Flóra és Szalipszki Judit) részeként valósul meg. A sorozat az öngondoskodástól a kollektív gyógyulási folyamatokig ívelően különféle gondoskodási formákhoz kapcsolódó stratégiákkal és megküzdési mechanizmusokkal foglalkozik. A programsorozat nem pusztán reflektál a betegség, a gyógyítás és a gondoskodás területén lezajló, a Covid19-világjárvány óta még aktuálisabb paradigmaváltásra, hanem a válsághelyzetet csillapító lehetséges alternatívák felmutatására is vállalkozik.

További információ:
Megtartó rendszerek című eseménysorozat

Támogató: Holland Királyság Magyarországi NagykövetségeTRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek