Nyitott Műterem #02 - Csörgő Attila

A Trafó Kortárs Művészetek Háza e-Trafó elnevezésű online programsorozata minden hétköznapra digitális platformokon elérhető programokat kínál; többek között live seteket, online táncórákat, webinarokat, beszélgetéseket és speciális online előadásokat.

A programsorozat része a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata, melynek keretében minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket. A sorozat második eseményén, december 3-án Csörgő Attila varsói műtermébe látogatunk el Tillmann József filozófus, esszéista, egyetemi tanár vezetésével.

A következő alkalmak során Csákány István düsseldorfi stúdiójában Mucsi Emese, Bukta Imre mezőszemerei műtermében pedig Fenyvesi Áron vezet majd körbe minket. A 2021-es évet Perlaki Mártonnal indítjuk, aki londoni műterméből a Puha sarkok című szóló kiállításának anyagáról is beszél majd. Ezt követően pedig Gróf Ferenc párizsi, Keresztesi Botond budapesti, Katarina Šević berlini műtermében mesél majd legújabb műveiről.

A beszélgetéseket a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatások végén pedig ugyanitt várjuk a művészeknek feltett kérdéseket.

A sorozat további alkalmai: https://trafo.hu/openstudios

Csörgő Attila konceptuális jellegű, sokszor minimalista kivitelű – gyakran mobil – munkái természettudományos szabályok, törvények – geometriai problémák, fizikai (optikai, mechanikai) határhelyzetek – köré szerveződnek. Elvont tételeket modellező, szemléltető, “tudományos alapon” működő művei többnyire szokatlan helyzetekbe hozott, hétköznapi anyagokból, tárgyakból épülnek fel, barkácsolódnak össze. Játékosan, s némi iróniát, filozofikusságot sem nélkülöző módon utalnak érzékelésünk, és erre épülő, rendezettnek tűnő világképünk könnyű megingathatóságára, ellentmondásosságára.” (Százados László - artportal.hu)

„Csörgő átalakított hétköznapi tárgyakból és mechanikai alkatrészekből aprólékosan megtervezett, vagy a „próbálkozás és kudarc” (trial and error) primér, de hatékony módszerének segítségével megépített szerkezetei nem csak a kísérletek eredményeit, de az odavezető utat is megmutatják. Munkái távolról sem csupán a fizika jelenségek és a természettudományok törvényeinek demonstrációs eszközei, sokkal inkább gondolkodási folyamatokba bevezető kísérők. Határhelyzetek kirajzolói, a geometria, a mechanika szabályait követő, de olykor azoknak ellentmondani látszó konstrukciók, pillanatnyinak tűnő egyensúlyi helyzetek fenntartói.” (Részlet Csörgő Attila Mozgásterek című egyéni kiállításának leírásából. Kurátor: Erőss Nikolett)

Csörgő Attila 1965-ben született Budapesten, jelenleg Varsóban él és dolgozik. 1988 és 1994 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő- illetve intermédia szakán tanult, 1993-ban az amszterdami Rijksakademie van beeldende Kunsten szobrász szakának hallgatója volt. 1998-ban Smohay-díjat, 2001-ben Munkácsy-díjat kapott, 2008-ban a Nam June Paik Award díjazottja. Számos egyéni kiállítása és csoportos tárlaton való részvétele mellett szerepelt a 22. São Paulo-i Biennálén (1994), a Velencei Biennálén (1999 és 2017) és a Documenta 13-on (2012). Szólókiállításai külföldön többek között a ljubljanai SKUC Gallery és Galerija Gregor Podnar, a New York-i Art in General, a bialystoki Galeria Arsenal, a luxemburgi MUDAM, a párizsi Palais de Tokyo, a bécsi Secession, az esseni Museum Folkwang im RWE Turm és a Hamburger Kunsthalle – Galerie der Gegenwart intézményekben voltak láthatóak. Itthoni egyéni kiállításainak a Budapest Galéria, a budapesti Ludwig Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a Vintage Galéria és a Glassyard Galéria adott otthont.

Munkái számos közgyűjteményben, többek között a varsói Center for Contemporary Art Ujazdowski Castle, a párizsi CNAP–Centre national des arts plastiques, a stuttgarti/berlini DaimlerChrysler AG, a FRAC della Regione Piemonte, a luxemburgi MUDAM, Musée d´Art Modern Grand Duc Jean, a budapesti Ludwig Múzeum és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) gyűjteményében megtalálhatóak.


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Szerdától szombatig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h, vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőn és kedden zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek