KÜLDETÉS TELJESÍTVE: BELANCIEGE > Német Szilvi tárlatvezetése

"A te döntésed, hogy Trump, a Brexit vagy az alt-right korunk politikájának Crocs-a vagy Chanel-e lesz."

2023. március 4-én, szombaton 17 órától Német Szilvi művészettörténész, médiakutató tart vetítéssel egybekötött tárlatvezetést a Küldetés teljesítve: Belanciege című kiállításon.
A program ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

A Balenciaga az egyik első olyan divatmárka, amelyik nemcsak alkalmazkodott az egyre szélsőségesebben online felületekre költöző kultúripar paradigmájához, hanem lényegi elemévé tette annak jellegzetességeit. A cég az amatőr felhasználói esztétika csúcsra járatásával és a mémek logikáját követő divattermékeivel alapozta meg a kortárs internetkultúrában megingathatatlannak tűnő státuszát. “A digitális korszak azt követeli a tervezőktől, hogy a közösségi médiában történő  megosztásokra optimalizált termékeket hozzanak létre, így egy Balenciaga crocs papucs végső soron nem más, mint egy Breitbart szalagcím design megfelelője.” – írja Synne Skjulstad médiakutató a virális luxusmárkáról. Milyen triggerekkel lehet rávenni a fogyasztókat, hogy kattintsanak egy clickbait papucsra vagy ikonikus státuszba mémeljenek egy copycat IKEA-táskát? 

Német Szilvi vetítéssel egybekötött tárlatvezetésének keretében a Balenciaga márkakommunikációja kapcsán az online határmunkáról, trollkodásról és az esztétikai jelölők tudatos eltérítéséről beszél majd.

Német Szilvi művészettörténész, médiakutató. 2013 óta a Crosstalk videó- és médiaművészeti fesztivál vezetője, 2019-től az ELTE Film-, média- és kultúraelméleti doktori programjának hallgatója. Online politikai szubkultúrákkal, a populáris kultúra és a politika kapcsolatával, valamint hálózatelemzéssel foglalkozik. Társszerzőként jegyzi a tavaly megjelent Toxikus technokultúrák és digitális politika: Érzelmek, mémek, adatpolitika és figyelem az interneten (Napvilág, 2021) című könyvet.

Az esemény a IV. NEXTFESZT keretében valósul meg.

Képkredit: Giorgi Gago Gagoshidze, Hito Steyerl, Miloš Trakilović: MISSION ACCOMPLISHED: BELANCIEGE, 2019 (3 csatornás HD videó, environment, 47’23”) A művészek, az Andrew Kreps Gallery, New York és az Esther Schipper, Berlin/Paris/Seoul jóvoltából. © VG Bild-Kunst, Bonn 2023 © A művészek
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
-
  • -
  • Házirend
  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek