Frazon Zsófia tárlatvezetése A Kereső című kiállításon

2024. január 5-én (pénteken) 18 órától Frazon Zsófia tart tárlatvezetést Katarina Šević és László Gergely (Tehnica Schweiz) A Kereső című kiállításán.

Frazon Zsófia etnográfus, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, a kortárs társadalmi jelenségekkel foglalkozó MaDok-program vezetője. Módszertani érdeklődése mellett a társadalomtudomány és a kortárs művészet egymást érintő határterületei foglalkoztatják. Kutatási területei a múzeumtudomány és a gyakorlati muzeológia módszertani területei, a részvétel és az együttműködés múzeumi lehetőségei, a kortárs fogyasztói kultúra tárgyai, a mindennapi tárgyak kulturális szerepe és a használók egyéni, szubjektív tapasztalatai, a kortárs hétköznapi kultúra múzeumi reprezentációja. Jelenleg látható projektje A kétely felfüggesztése című, Wilhelm Gáborral közösen kurált kiállítás Albert Ádám, Kristóf Krisztián és Trapp Dominika részvételével.

A program ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

* * *

A Kereső

Katarina Šević és László Gergely (Tehnica Schweiz) közös kiállítása
Társszerzők: Bátki Viktor zeneszerző és Rákosi Péter (TSCH)

Látogatható: 2023.11.05 - 2024.01.07.

A Kereső bolyongásra van ítélve, nem valamiféle végső cél felé halad, figyelme magára az útra és az azon való navigálásra irányul. Útja során információkat gyűjt, tájékozódik, szétszedi, majd újrarendezi a jelen lenyomatait. Kiszűri mindazt, ami felesleges, ami hamis, ami megtévesztő, ami bármilyen érdek nyomán jött létre, kiszűri a valótlant, vagy azt, ami a valóságnál is valóságosabbnak tűnik. Keresi azt, ami a tények és a jelenről beszámoló tudósítások háttérben húzódik, mindazt, ami a leírtak mögött és a sorok között olvasható.
Bár a Kereső biztonságosan tájékozódik a jelenben, tudása és tájékozódását segítő döntési mechanizmusai mégsem őrizhetőek meg a jövő számára másként, mint kiüresedett rítusokként. Mi olvasható majd ki ezekből a funkciójukat vesztett mozdulatsorokból és rítusokból? Vajon a jövő Keresői képesek lesznek-e arra, hogy olvassák saját múltjukat?

Katarina Šević és László Gergely kiállításán a művészek által külön-külön vagy – néhol más társalkotókkal is együttműködve – közösen készített különböző műfajú művek egy diorámába rendeződnek, melynek középpontjában a tudás rendszerezésének, a jelen megőrzésének, valamint a múlt utólagos olvasásának olyan lehetőségei jelennek meg, melyek a konkrét tartalomtól ellépve apró mozdulatsorokban, hétköznapi gesztusokban, hangokban vagy szubtilis megközelítésekben ragadhatóak meg.


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek