T+U w/ Daniel Hüttler: TURANIUM & Kasia Fudakowski: Egy újabb este a palliatív fordulatról

2023/01/13 (péntek) 18:00 | Trafóklub
Miklósvölgyi Zsolt & Nemes Z. Márió (T+U) w/ Daniel Hüttler: TURANIUM
Kasia Fudakowski: Egy újabb este a palliatív fordulatról
performansz előadások

A performansz-előadások nyelve angol. Az esemény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Miklósvölgyi Zsolt & Nemes Z. Márió (T+U) w/ Daniel Hüttler: TURANIUM

A performansz-előadás középpontjában a Kárpát-medence legjelentősebb geokulturális energiaforrása, a TURANIUM áll. A Marvel Univerzum Wakandájában bányászott vibrániumhoz hasonlóan a TURANIUM olyan spekulatív érc, mely hihetetlen mennyiségű kinetikus energia felszabadítására alkalmas. A folyamat alapja a magyar népesség és a magyar táj közöti pszichopolitikai konvergencia, miszerint a TURANIUM – mint értékes fémeket tartalmazó kőzet – képes tárolni és aztán tovább sugározni a történelmi traumák negatív vibrációját, illetve a sötét energiája megváltoztatja bizonyos ásványok kristályszerkezetét, miáltal további TURANIUM-telepek jönnek létre. De épp ez ennek a hungarikumnak a rejtélye, hiszen nem tudjuk, mi volt előbb, a névadó „turáni átok” vagy a TURANIUM mint betegségmédium.

A hungarofuturista performansz során a spekuklatív nemzeti fém dialektikáját próbáljuk színre vinni, azt a xenotranszformációs folyamatot, ahogy a méreg gyógyszerré, a depresszió revelációvá változik – és fordítva. Ebből a szempontból a TURANIUM a magyar trauma-monopólium legfontosabb nyersanyaga, mely intergalaktikus szinten képes a posztmagyar civilizációk technológiai fejlettségét és etnoszuicid érzületét biztosítani.

A Technologie und das Unheimliche (T+U) egy berlini és budapesti bázisú művészeti kollektíva. A T+U kiállítások, tematikus kiadványok és más, kapcsolódó projektek formájában oszcillál a művészeti kutatás, a posztdigitális kiadványok és para-akadémiai diskurzusok között. Érdeklődési körük széles spektrumon mozog, magában foglalva az acid ufológiát, a kelet-európai paranormalitást, a hátborzongató technológiákat, valamint az ember előtti és utáni létformákat.

Külön köszönet: Borsos János.

http://www.technologieunddasunheimliche.com/ Kasia Fudakowski: Egy újabb este a palliatív fordulatról

Kasia Fudakowski performansz-előadásának keretében a palliatív fordulat fogalmával, valamint a Palliatív Fordulatért Egyesület (Association for the Palliative Turn) az élethez és a halálhoz viszonyuló sajátos megközelítésével foglalkozik. A Palliatív Fordulatért Egyesület egy művészeket, designereket, klímakutatókat, palliatív szakembereket, kineziológusokat és humoristákat tömörítő kollektíva. A 2020 óta működő egyesületet Olav Westphalen képzőművész alapította, akihez a palliatív fordulat fogalma is köthető. Az egyesület létrejötte arra az elterjedt feltételezésre reagál, hogy mi, emberek minden problémánkat meg tudjuk oldani, és megmenekülhetünk biztos sorsunk elől. A Palliatív Fordulatért Egyesület tevékenysége elsősorban a következő kérdés köré összpontosul: "Mi van akkor, ha saját életünk, vagy az éghajlati egyensúly feletti kontroll iránti vágy csak egy újabb tünete annak, ami mindezidáig rossz volt?” (Westphalen). A kollektíva a palliatív ellátás gyakorlatát művészeti modellként alkalmazva azt a kérdést veti fel, hogy a közelgő végességünk elfogadása nem jelentheti-e valójában az első lépést egy jobb élet felé.

Fudakowski érdeklődése a palliatív fordulat iránt abból fakad, hogy praxisában a határok komikus és rettenetes természetét egyaránt vizsgálja. Performansz-előadásának keretében különféle gondolatkísérletekkel vonja majd be a közönséget, bemutatja a Palliatív Fordulatért Egyesület tevékenységét, és mindannyiunk számára felteszi a kérdést: Hogyan szeretnél távozni ebből a világból?Támogatók: NKA, Holland Királyság Magyarországi Nagykövetsége, Haagse Kunst- en Cultuurprojecten

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek