Miért pont a vizsgafilmek? / Szervezőink ajánlják / Benedek Nóra a mozgóképes egyetemi szakok kisfilmjeiről

Miért pont a vizsgafilmek? / Szervezőink ajánlják / Benedek Nóra a mozgóképes egyetemi szakok kisfilmjeiről

Talán most van az a pillanat, amikor online lehetne folytatni a vizsgafilmes sorozatot…
A Trafóban korábban csak elvétve voltak vetítések, de az elmúlt fél évben, illetve már az előző évadban is végre beindult valami. Egyrészt 2017 óta a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál egyik helyszíne vagyunk, másrészt a Pintér Gábor által kezdeményezett Mi a tánc? dokumentumfilm-sorozatnak is mi adunk otthont. Szóval ez egy viszonylag új dolog, és gondolkodunk a folytatáson.

Hogyan kezdődött az egyetemi kisfilmes sorozat? Mikor és ki kezdeményezte?
Képzeld el, hogy még a Millenárison kezdődött 2005-ben, ahol a Trafó előtt dolgoztam. Amikor nyári programötleteket gyűjtöttünk, akkor merült fel először az egyetemi vizsgafilmek vetítése mint szabadtéri, ingyenes program. A mostani Nemzeti Táncszínház oldalára vetítettünk - nem is vagyok biztos benne, hogy volt-e vászon, vagy csak az épületre magára. Iszonyú sokan eljöttek, hatalmas volt az érdeklődés, hamar elterjedt a híre. A média is nagyon felkapta. A kiindulópont az volt, hogy vizsgafilmeket vetítünk. Két széria után azonban a sorozat leállt, és már nem is emlékszem pontosan, hogy mi volt az oka.

Mikor kezdődött újra a sorozat? Ekkor már a Trafóban, igaz?
2017-ben, amikor elindítottuk a NEXT Fesztivált, újra eszünkbe jutottak a kisfilmek, és igen, ekkor már a Trafóban. Fontosnak éreztem a sorozat feltámasztását, hogy mind a képzőművészetisek, mind az SZFE-sek lehetőséget kapjanak a vizsgamunkáik bemutatására, így indult a NEXT Film. Ehhez felkértük Böjte Ágit, hogy szerkessze a műsort, legyen ő az, aki válogat. Ági külsős óraadó a Metropolitan Egyetemen (nemzetközi osztályban tanít filmgyártást angolul), valamint a Duna DOCK egyik alapítója és szervező tagja.

Mi a sorozat célja?
A cél egyrészt - 2005-höz képest változatlanul - az, hogy bemutassuk a művészeti egyetemek mozgóképes szakjain készülő filmeket, másrészt pedig hogy fórumot teremtsünk, ahol ezek a különböző helyeken tanuló diákok találkozhatnak és láthatják egymás diplomamunkáit. Első körben az ELTE, az SZFE, a Metropolitan és a MOME (budapesti) hallgatóival indítottunk, de mostanra már kiegészült az egri Eszterházy Károly Egyetem animációs képzésében résztvevőkkel. Sőt, az a terv, hogy ősztől a kaposvári egyetemet is megkeressük, és megpróbáljuk bevonni. Tehát nem arra hajtunk, hogy mozis minőségben vetítsünk, hanem arra, hogy kialakulhasson egy párbeszéd a diákok és az egyetemek között is.

Szembenézés  // Coming Face to Face from Sarih on Vimeo

Az a tapasztalat, hogy ezek között a helyek között nincs együttműködés?
Böjte Ági, mint az egyetemekkel való kapcsolattartásért felelős szakember, arról számolt be, hogy az intézmények és képzések között alig van kommunikáció. Kezdetben nehézséget okozott a tanárokon keresztül elérni a diákokat, összeszedni a munkákat, mert nem voltak annyira nyitottak. Szerencsére ezt mostanra átalakult, és belátják, hogy ez egy olyan fórum, amelyre a diákoknak szükségük van, ahogyan a képzések közötti kommunikációra is. Ezért is jönnek el minden alkalomra ilyen sokan, és már nagy az érdeklődés.

Mit jelent az, hogy sokan? Mennyien férnek be a Trafó stúdiójába, ahol ezek a vetítések zajlanak?
2019-ben indult be igazán a sorozat. Mivel a Trafó Klubban nagyon sok a program, ott nehéz lett volna időpontot találni, ezért a Stúdióba kerültek a vetítések. A hétfők azok a napok, amelyekkel gazdálkodhatunk, hiszen a többi napon a Műhely Alapítvány szervezésében táncórákat tartanak a teremben. Ezen kívül itt játszik a Dollár Papa Gyermekei társulat néhány előadása, így a fennmaradó hétfőkkel számolhatunk. A Stúdióban 55-65 szék fér el, és még néhány párna, ennél több viszont nem nagyon, mert a vetítések után beszélgetés is van. Általában telt házzal mennek ezek a programok.

House on the Border from nyulga on Vimeo

Hogyan áll össze egy blokk? A vetítés után ki beszélget kivel?
Általában egyórás blokkokat állít össze Ági, amiben vegyesen van dokumentumfilm, animáció és kisfilm is. Az általa moderált beszélgetéseken pedig az alkotóktól lehet kérdezni. A beszélgetéseknek azon túl, hogy a diákok találkoznak, az is a haszna, hogy megoszthatják egymással a tapasztalataikat fesztiválokról, pályázati lehetőségekről. Mostanra már az is bevált gyakorlat, hogy sokan előre jelentkeznek Áginál, hogy van megosztásra szánt filmjük, úgyhogy bőven van miből válogatni.

Mikor volt az utolsó alkalom?
Március 9-én vetítettünk, amikor már kezdett kialakulni a jelenlegi helyzet, így kevesebben jöttek el. De így is voltunk 40-45-en, és ezt azért tudom ilyen pontosan, mert a korábbi alkalmaktól eltérően az online vásárolt jegyekkel szinte senki nem jött el. A helyszínen viszont ennyi jegyet vettek.

Mi a jövőbeli terv a sorozattal? Azt már tudom, hogy ősztől új egyetem bevonására készültök.
Az áprilisi alkalom a veszélyhelyzetre való tekintettel elmarad, későbbre pedig nem terveztünk, hiszen a május már javában vizsgaidőszak. Felmerült azonban annak a lehetősége, hogy tartsunk online vetítéseket, alkalmazkodva a jelen állapotokhoz. Mehetne tovább a sorozat új filmekkel is, de a már vetített alkotásokból is lehetne több blokknyi válogatást csinálni. Ezek rövidfilmek, könnyen fogyaszthatóak a hosszuk miatt is, s ha elérhetővé tennénk őket, sok emberhez eljutnának, mert azt hiszem, most erre van szükség. Az eredeti terv egyébként az volt, hogy szeptember második felében átkerülnek a programok a Klubba. És akkor nem biztos, hogy a hétfő lesz a havi egy fix nap, hiszen ott a többi előadáshoz kell majd egyeztetni.

A Klubban is minden feltétel adott, sőt.
Technikailag ugyanazt a színvonalat tudjuk biztosítani, mint a Stúdióban, de ide többen beférnek, akár 80 fő is. Ha nem feliratos a film - bár többnyire a fesztiválszereplések miatt az -, akkor még ennél is több széket tudunk berendezni. A felirat miatt egy picit több tér kell, hogy mindenki lássa, viszont ekkor dobogót lehet beépíteni, hogy emelt nézőtérre ültessük a közönséget. És ezzel rögtön English friendly programmá is válhatnának, ami előny, szóval erre kellene törekedni.

A tematikát mindig Böjte Ági találja ki, és ő állítja össze a válogatást is?
Igen, ez az ő feladata, az enyém pedig a helyszíni logisztika, szervezés.

A körömágyszaggató // The Hangnail Picker (2015) from MANDRILLUS on Vimeo

Az egyetemi kisfilmeken kívül van másik filmes sorozat is a Trafóban.
Igen, ahogy említettem, van még Pintér Gábor Mi a tánc? című dokufilmes sorozata. Ez a válogatás hármas blokkokban került megrendezésre, a legutóbbi rész azonban már elmaradt, de ősszel mindenképpen pótlásra kerül. A sorozatnak egyetlen nehézsége van, az pedig a nyelvi korlát. Az egész estés filmeket eredeti nyelven, angolul vetítjük, ám a szleng nagyon megnehezíti a megértést. Persze a filmek feliratozása költséges munka, úgyhogy meglátjuk, ebben tudunk-e lépéseket tenni a következő évadban, remélhetően igen. Ezeket a filmeket is a Klubban vetítettük, de sajnos kevesen jöttek el, és a közönség javarészt külföldi volt. Aztán ősszel, novemberben újra jön a Verzió Fesztivál is a Nagyteremben, akkor minden napra jut filmes program majdnem egy héten át.

*
/A cikkben megtalálható kisfilmeket bemutattuk a sorozatban./

*
Bár a legutóbbi interjú alkalmával azt gondoltam, hogy Nórával a Brigitől átvett klubos programokról beszélgetünk majd, közösen úgy döntöttünk, hogy a trafós filmes programokra helyezzük a hangsúlyt, hiszen azokból úgyis kevés van, és még kevesebb szó esik róluk.

*
Készítette: Kövécs Luca
Szerkesztette: Miklós Melánia

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek