Tánc Világnapi Üzenet 2021

Tánc Világnapi Üzenet 2021

Minden a mozgással kezdődik, amely mindannyiunknál ösztönös, a tánc pedig kommunikációhoz finomodott mozgás. Bármennyire is fontos és lenyűgöző a hibátlan technika, végső soron az a lényeg, amit a táncművész a mozgásban kifejez.

Táncosként folyamatosan mozgunk, és felejthetetlen pillanatok megalkotására törekszünk. Függetlenül a tánc műfajától, minden táncművész ezeket a pillanatokat igyekszik elérni. Ezért, amikor egyszer csak nem léphetünk fel, a színházakat bezárják és a fesztiválokat lemondják, a mi világunk megtorpan. Nincs fizikai kapcsolat. Nincsenek előadások. Nincs közönség. A közelmúlt történelmében a táncközösségnek még soha nem volt ilyen közös kihívása abból a szempontból, hogy motivált maradjon, hogy megtalálja a létjogosultságát.

Mégis, amikor valami értékeset elvettek tőlünk, pontosan akkor értékeljük azt, hogy valóban mennyire fontos az, amit csinálunk, és mit jelent a tánc a társadalom egészének. A táncosokat gyakran fizikai képességeik miatt ünneplik, bár valójában inkább mentális erőnk tart fenn minket. Úgy gondolom, hogy a fizikai és pszichológiai agilitás egyedülálló kombinációja segít minket a küzdelemben, hogy újra feltaláljuk magunkat, hogy folytassuk a táncot és inspiráljuk a világot.

Friedemann Vogel

„A világsztár, akinek sosem csúszott ki a talaj a lába alól” – így jellemezte a Tanz Magazine Friedemann Vogelt, amikor 2019-ben másodszor választották „Az év táncművészének”. A következő évben a rangos Német Táncdíj „Kiváló előadó” díjával tüntették ki a Stuttgarti Balett vezető táncosát, hosszú és jeles nemzetközi karrierje elismeréseként.

Mivel mindig is táncművész szeretett volna lenni, talán nem meglepő, hogy a róla készült első, teljes hosszúságú dokumentumfilm a „Friedemann Vogel - a tánc megtestesülése” címet viseli. A többszörösen díjazott művész több mint 20 éve a világ legnevesebb színpadain lép fel, a milánói Scalától a moszkvai Bolsoj Színházig és a tokiói Balett Világfesztiválig, megnyerve a kritikusokat és a közönséget egyaránt. A drámai balettekben mélyen megindító alakításaiért, valamint több kortárs műben nyújtott felvillanyozó előadásaiért ünnepelt Friedemann a „Kammertänzer” országos címet viseli, amely egy táncos számára a legnagyobb elismerés Németországban.

További információért lásd: friedemannvogel.com

Fordította: Lakos Anna
Fotó: jelenet az említett dokumentumfilmből

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek