Somló Dávid - Listening Club Fogalomhatározó

Somló Dávid - Listening Club Fogalomhatározó

Listening Club: Hangperformansz sorozat a Trafó studiójában, ami a hallgatásra fókuszál. A nézők a térben vannak szétszórva, a hangok meg körülöttük, alattuk, felettük történnek sok hangszóróból. A Half Asleep alkalmakkor a jelenlévők lefekhetnek és elmerülhetnek a félálomban történő érzékelésben. Október 28.-án lesz az ötödik és a hatodik Listening Club. Minden alkalommal kicsit más. 

Listening: Magyarul hallgatás. Nehéz, gyakorlást igénylő feladat. Amikor a hallgatásra fókuszálunk, nem csak a vizuális ingerek által eltompított érzékszervünket kell kiélesítenünk: hogy átadjuk magunkat a hangok élvezetének, belső monológunkat is el kell csendesítenünk. A belső hang is hang - aki sokat gondolkodik, keveset hall. 

Club: vagy Klub. Olyan közösségi tér vagy ismétlődő esemény, ahova hasonló érdeklődésű emberek járnak kedvtelésből. A klubokban olyan dolgokat csinálnak az emberek, amit jobb együtt, mint egyedül. A klubok összetétele változik, van aki mindig ott van, van aki csak egyszer-egyszer benéz. A klubok résztvevői általában valamilyen módon aktívan jelen vannak a klub alkalmain. Aki eljön a Listening Club-ba az nagyon aktívan hallgat. 

Hangperformansz: A hangperformansz nem koncert. Közelebb áll egy előadáshoz, ahol a főszereplők a hangok. A vizualitás szinte teljes hiánya miatt sok teret ad a befogadó képzeletének. Lehetnek benne zenei részek, ha azok ugyanazt a figyelmet tudják mozgatni, mint amikben nem zenei hangok vannak. Eléggé megfoghatatlan: ezért felszabadító és máshoz nem hasonlító élményt tud nyújtani, viszont nem könnyű erről meggyőzni azokat, akik még nem voltak ilyenen. 

Térbeli hang: Másmilyen hang nincs. Minden hang a térben szétszórva, azt megtöltve van jelen. Ugyanígy nincs tér hang nélkül - mindig van valami hang. A teljes csönd gyakorlatilag nem létezik ott, ahol van levegő. Elvileg vannak teljesen megszűrt néma szobák, de ott sincs csönd, ha van benne valaki aki hallgatja. Akkor van csak igazi csönd, ha a csönd hallgatja magát. A Listening Club-ban a hangok térbeli mozgásának fontos szerepe van.  

Rezgések: A hang a levegő rezgése. Ha a levegő eléggé rezeg, meg tud rezgetni közelebbi-távolabbi testeket is attól függően, hogy mennyire erősen rezeg (hangos). Minden testnek megvannak azok a rezgésszámai, amiken könnyebben tud rezegni. Ha olyan rezgés van a közelében aminek ez a rezgésszáma, könnyedén vele rezdül - együtt rezegnek. A rezgések által minden élő és nem élő össze van kötve egy végtelen láncolat által. A Listening Clubban néha erre magától is rájön az ember. 

Zaj: Sokféleképpen érti a népnyelv: van aki úgy használja, hogy minden ami nem zenei hang, másnak azt jelenti, hogy a hangok amiket nem szeret. Annak, aki hanggal foglalkozik: olyan hang aminek a felhangjai véletlenszerűek és nem harmonikusak, de ezt hagyjuk. A lényeg, hogy általában eléggé könnyen ítélkezve és kategórikusan használjuk a zaj szót a hangok egy jelentős részére. Hallottad már valaha, hogy milyen gyönyörű éteri dallamot játszik a hűtőd? Pedig tényleg szép.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek