Milyen ügyek iránt elkötelezett a zsűri?

Milyen ügyek iránt elkötelezett a zsűri?

A Trafó Gondolat Generátor műhelyének 9. alkotópályázatára Az én ügyem címmel ruhatervvel és leírással lehet pályázni 2021. január 5-ig. Inspirációként most bemutatjuk a zsűri ügyeit. A részletes felhívás IDE kattintva érhető el, egyéb anyagok pedig a díjátadós Facebook-eseményben ITT.

Németh Anikó - a Manier Haute Couture Szalon létrehozója, divat- és jelmeztervező

"A lehetőségek határainak kitágítását képviselem a NEM ÁRTANI! szellemiségének jegyében. Mindig törekedtem az egyéni szabadság útjainak megmutatására, a kreativitás, fantázia és alkotó képzelet kiteljesítésére. Munkámban mindig képviseltem az újrahasznosítást, hulladékminimalizálást, a természet értékeinek megőrzése melletti kiállást, a rasszizmus elutasítását, erről szólt több kollekcióm, bemutatóm is. Szeretnék tenni az egyre inkább elhatalmasodó apátia ellen, ez az én ügyem: részvételre buzdítok mindenkit, akivel kapcsolatba kerülök. Vegyünk részt a saját életünkben, aktívan, kreatívan, örömtelien, és vegyünk részt a közösségünk életében! Ne becsüljük le ennek szerepét, hiszen csak így tudjuk formálni, változtatni a világot. Tegyük meg mindig azt az egy lépést, amivel közelebb kerülünk valódi céljainkhoz, legyenek azok magán vagy közösségi célok. Csak nézzünk körül a közvetlen környezetünkben, az ügyek ott vannak körülöttünk, csak meg kell fogni a leginkább kézreállót, és vinni. Ne féljünk lépni a legkisebbtől a legnagyobb ügyben sem, hisz a mulasztás is bűn, amivel a változást tesszük lehetetlenné. Legyen ehhez bátorságunk, és persze öltözzünk hozzá megfelelően. Hiszen az, hogy mit hordunk, már önmagában egy kiállás, állásfoglalás - a szüfrazsettektől az SZFE-maszkokig."

Áfra János - költő, műkritikus, az Alföld folyóirat szerkesztője és a Debreceni Egyetem oktatója

"Az elmúlt 100 évben nagyjából 3,5-szeresére nőtt a populáció, és olyan mértékű pusztulást eredményezett az emberi tevékenység, hogy a tudósok a holocén korszak lezárulási folyamatát a valaha volt leggyorsabb fajkihalási eseményként tartják számon – 3,5 milliárd év alatt, amióta élet van a bolygón. A megelőző 10 ezer évben összesen nem változott annyit a hőmérséklet, mint az előző évszázad alatt, és alighanem tovább gyorsul majd a felmelegedés, amiben nagy szerepe van annak, hogy fajunk nem tudatosította, mit is eredményez, ahogyan jelen vagyunk a világban. Óriási luxus, hogy még ma sem az az abszolút prioritás globális szinten, hogy szembenézzünk ezzel a problémával, a vírushelyzet is ezt sürgetné pedig – már ha szeretnénk, hogy a mai értelemben vett civilizáció fennmaradjon. Nem tehetünk tovább úgy, mintha mi sem történne, ezért is gondoltuk azt Závada Péterrel, hogy a magunk szintjén valamit lépnünk kell, és elindítottuk a Művészek a klímatudatosságért kezdeményezést, amelynek keretében elsősorban a művészeket szerettük volna felelősségvállalásra és ezzel példamutatásra biztatni. Ha már tartja magát az a romantikus gondolat, hogy a költők, színészek, képzőművészek, zenészek, táncosok stb. az igazság közvetítői lehetnek, tegyenek valamit a tájékoztatásért korunk legfontosabb problémájával kapcsolatban is. Persze ez csak úgy lehet hiteles, ha a szimbolikus vállalásokon túl képesek vagyunk a szemlélet- és életmódváltásra, és ha vesszük a fáradtságot a párbeszédhelyzetek kialakítására is."

Nagy Fruzsina - jelmeztervező, Az Ügy című catwalk-koncert társrendezője

"Az Ügy catwalk-koncert egy komplex alkotófolyamat eredményeként jött létre. Fekete Ádám írta a dalszövegeket, Halas Dóra volt a rendezőtársam, a kreatív szerzők és szereplők a Soharóza kórus tagjai voltak, a koreográfiát Cuhorka Emese készítette, és Bartha Márk biztosította az elektronikát. Azóta több ügy is foglalkoztat párhuzamosan: például egyre fontosabb számomra, hogy az olyan előadásokhoz, mint amilyen Az Ügy is, tudatosan olyan témákat válasszunk, amelyek reflektálnak a minket körülvevő világra, aktuális problémáinkra, és nemcsak szimplán a látványról szólnak. Bár eddig is társadalmilag sokakat érintő témákat használtunk inspirációnak – legyen szó mindennapi életünk kimondatlan tabutémáiról vagy a hivatali ügyintézés végeláthatatlan labirintusáról –, ezeket leginkább ösztönösen választottuk. Azon dolgozom, hogy ez a fajta vizuális színházi forma nagyobb hangsúlyt kapjon, és jobban jelen legyen a magyarországi színházi palettán. Sajnos, mivel az egyik legköltségesebb műfaj, gyakran szembesülök azzal, hogy hiába vannak izgalmasabbnál izgalmasabb ötletek, esély sincs a megvalósításukra. A másik ügyem, hogy megismertessem a tehetséges magyar jelmeztervezőket a nemzetközi szakmával, külföldi tervezőkkel. Nagy segítségemre van ebben a látványtervezőket és színházi látvánnyal foglalkozó szakembereket tömörítő nemzetközi szervezet, az OISTAT. De mégis, a szívemhez talán most a tanítás áll a legközelebb, a szakmai tudás továbbadásának és a tehetségek gondozásának fontossága."

Molnár Áron - színész, aktivista, a noÁr Mozgalom alapítója

A noÁr ügye, hogy legyen egy ügyed!

"Három évvel ezelőtt elegem lett abból, hogy a politikusok rombolják a közgondolkodást és a közbeszédet. Írtam egy rapszámot, amelyben tisztázni szerettem volna közérthetően, hogy mi a migráns, a bevándorló és a menekült között a különbség. Egy barátom lakásában forgattuk a klipet egy fehér fal előtt négyen. A feleségem, az operatőr, a barátom és én. Az áramot a szomszéd lakásból szereztük. Szinte semmink nem volt, csak a szándékunk, hogy változtassunk a jelenlegi tespedtségen. A következő számunkban már ötvenen voltak, az ötödikben pedig már százharmincan. Egy folyamatosan növekvő mozgalommá váltunk, ahol nincs jobb és bal oldal, nincs pártpolitika, ahol csak az számít, mit teszel az országért. Mára már diákok rappelik a számainkat, teleplakátolják a szövegekkel a kollégiumokat, utcákat, szülők ülnek le beszélgetni a gyerekeikkel rasszizmusról, oktatásról vagy a hajléktalan emberek helyzetéről a számok hatására. Iskolákba, civil közösségekbe járunk folyamatosan, ahol cselekvésre buzdítjuk az embereket és akciókat hirdetünk, hogy követőink passzív hallgatókból aktív cselekvőkké váljanak. Nem fogunk megállni, mert nem szabad megállnunk!"


(Fotók: Manier Official, Som Balázs, Nagy Gergő, noÁr Hivatalos)
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek