Létrejött egy érdekes, eklektikus közösség - 5 kérdés Nóvé Somához

Létrejött egy érdekes, eklektikus közösség - 5 kérdés Nóvé Somához

A MORDÁI a 60'-as, '70-es évek kísérletező magyar népzenei vonulatainak repertoárjából táplálkozó folk-rock zenekar. Hangulatában az útonállók sötét szellemiségét idézi meg. A hattagú zenekar szeptember 27-én első alkalommal koncertezik a Trafóban. A zenekarról és a koncertről énekesüket, Nóvé Somát kérdeztük öt kérdésben.

Milyen „nyersanyagból” zenéltek? 

Az eddig megjelent dalaink forrásanyagát főleg a Muzsikás együttes repertoárjából átvett népdalok képezik. Ezeket próbáltuk olyan formába önteni, amelyben a népdalok egyéb könnyűzenei műfajokkal egyesülnek. A következő daloknál már próbálunk jobban kísérletezni a forrásanyaggal, mert szeretnénk kicsit mélyebbre nyúlni, a népdalok eredeti archív verziójából kiindulva.

Hogyan aktualizáljátok ezt a hagyományalapú műfaji irányzatot? 

A magyar népzene nagyon sok szempontból örök érvényű, aktualitása szerintem mindig is lesz. Bár a mi zenei kísérletezésünk ezzel a világgal merőben más irányba viszi az eredeti forrásanyagot, próbálunk hűek maradni hozzá és méltón foglalkozni a zenei örökséggel.


Mekkora teret kaptok a zenei színtéren, és ki a közönségetek?

A zenekar csak rövid ideje koncertezik, nagyjából másfél éve volt az első fellépésünk. Külföldön még nem játszottunk, de jövőre szeretnénk nyitni a nemzetközi színtér felé is. Mindannyian régre visszanyúló zenei múlttal rendelkezünk, a tagok sokfelől jönnek, ezért egy érdekes, eklektikus közösséget alkotunk. Ugyanezt érzem a közönségünknél is, amely nagyon sokszínű. Vannak, akik ismerik a dalok eredetét, és azért érdekes számukra az általunk képviselt újszerű megközelítés, mások viszont nem is hallgattak eddig magyar népzenét, de így könnyebben megismerhetik.

Milyen különlegességgel készültök a trafós koncertre?

A Trafó koncertterme hozzám mindig nagyon közel állt. Van benne egyfajta sötétség és mélység, ami jól passzol a zenénk hangulatához. Az est egyik különlegessége, hogy beszáll hozzánk Kakas a Bohemian Betyarsból, aki ütőgardonon, hegedűn, valamint brácsán fog játszani.

A járványügyi intézkedések miatt a hallgatóság maszkot fog viselni. Milyen (lesz) a közönség arcát nem látva zenélni?

Még nem volt ilyen élményben részem, de egyelőre nem bánom. Lehet, hogy hozzá is ad majd az "útonálló" hangulathoz, és így a közönség is jobban része lehet a performansznak.




TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
-
  • -
  • Házirend
  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek