Szirén(én)ek a szolidaritásért - interjú Kolbenheyer Erikkel, az EXILES kiadó vezetőjével

Szirén(én)ek a szolidaritásért - interjú Kolbenheyer Erikkel, az EXILES kiadó vezetőjével

Idén januárban jelentette meg a budapesti EXILES kiadó a SIRENS címre hallgató válogatását, amely nemzetközi és hazai női és nembináris előadókat vonultat fel, többnyire énekalapú ambient zenei munkákkal. A 20 szirénéneket tartalmazó album digitális eladásait a NANE egyesületnek ajánlja fel a zenei közösség. Az e-Trafó Fülbevaló c. online zenei sorozatában 2021. február 2-án 21 órától a lengyel DJ, programszervező és aktivista, daisy cutter által mixelt, hangjáték-szerű verzióját hallhatjuk az albumnak. Ennek kapcsán beszélgettünk a kiadó vezetőjével, Kolbenheyer Erikkel.

Milyen előzményei vannak a kezdeményezésnek, honnan jött a jótékonysági album ötlete?

Nemzetközi viszonylatban jóval gyakoribbak a fundraiser albumok elektronikus zenei téren is, mint itthon. Rendszeresen találkozunk azzal, hogy környezeti csapások áldozataiért, marginalizált csoportok tagjaiért, személyes tragédiák vagy egészségügyi okok miatt szerveznek gyűjtést különböző zenei közösségek. A mi kiadónknál is lassan már tradíciónak számít, hogy szolidaritási albumot jelentetünk meg, nagyjából évente. Eddig a Háttér Társaságnak, a libanoni Vöröskeresztnek és A Város Mindenkié egyesületnek gyűjtöttünk.


Kolbenheyer Erik, az EXILES kiadó vezetője

Mi alapján válogattátok ki a közreműködőket?

Alapvetően ez egy vokális énekhangból építkező dark ambient válogatás, amihez előadókat kerestem. Voltak zenészek, akiket korábbról ismertem, dolgoztunk együtt, de sokukat direkt erre az albumra kértem fel. Olyan ismert nevek szerepelnek a szelekcióban, mint a dél-koreai Arexibo, a svájci Shayu vagy a lengyel-kínai származású Ai fen, Magyarországról pedig többek között MA'AM, Kaincz Orsolya, Mákó Rozi és Tóth Kinga képviselik a szcénát.

Csoportosíthatók-e az előadók valamilyen szempont szerint?

Mindannyian női, illetve nembináris identitású előadók, az elektronikus zene különböző rétegeiből. Van, aki énekhang-manipulációval foglalkozik, van, aki moduláris szintetizátoron ír zenét, mások szoftverrel. Műfajilag az ambienttől a kísérleti zenén át a kortárs komolyzenéig képviseltetik magukat. A fő koncepció mindemellett az volt, hogy egy olyan kísérleti válogatást hozzunk létre, amelyben a szirénének nemcsak a vokális hangképzés miatt kerül előtérbe, hanem az album általános hangulatát is meghatározza egy vészjósló, mélytengeri atmoszféra.

Miért pont szirének?

Amikor elkezdtem az album összeállítását, a szirén, illetve a szirénének egyfajta gyűjtőszóként volt bennem: egy hangot, hangulatot, esztétikát jelenített meg. Mivel nem akartam verbális koncepciót ráerőltetni a zenészekre, ezt a hívószót kapták meg. Külön öröm volt látni, ahogy megtöltötték jelentéssel és tartalommal a mentális képet. Ugyanígy árnyalta Trapp Dominika kurátori szövege is, amely egy egészen új jelentésburkot vont a munka köré. Szerintem ezek a jó projektek, amikor gazdagodik a jelentéstest, a korpusz.

Női alkotócsoport dolgozott az album borítóján is. Ők hogyan kerültek a csapatba?

Alapvetően a kiméra-szobrairól ismert Nagy Izát kértem fel a tervezésre, aki hozta magával Doktor Melinda üvegművészt, és a kettejük kollaborációjában készült el a borítókép. Az egyedi betűkért felelős Császár Adriennel már dolgoztunk együtt, ő visszatérő tagja a katalógusunknak.



Mi lesz az album utóélete?

Amennyiben a járványhelyzet engedi, és visszatér a fesztiválszezon, szeretnénk egy utaztatható, workshopokkal kiegészített showcase-t csinálni a Szirénekből.

Milyen hatást vagy célt tud elérni ez a projekt?

Egy ilyen kezdeményezésben nemcsak az összegyűjtött pénz számít, hanem az is, hogy az underground művészeti közösségekben is el tud terjedni a szolidaritás lehetősége, mint végcél. Szerintem az a jó és hasznos művészet, ami hozzájárul mások szenvedéseinek enyhítéséhez, és ahhoz, hogy egy nyitottabb, elfogadóbb társadalomban élhessünk.

A SIRENS eladásaiból befolyó összeget a NANE – Nők a nőkért együtt az erőszak ellen Egyesületnek ajánlottátok fel.

Már elérhetők a lesújtó statisztikák arról, hogy milyen nagy mértékben megnövekedett a családon belüli erőszak a pandémia alatt, miközben a járványhelyzet előtti adatok is tragikusak voltak. Fontos, hogy erre felhívjuk az emberek figyelmét. Azt gondolom, ha tehetünk valamit a szexizmus és a megkülönböztetés minden formájával leszámoló, erőszakmentes társadalomért, akkor azt meg kell tennünk.

Bővebben az EXILES pres. Sirens programról: ITT

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek