Időpont

2012.01.21. 20:00

Időtartam

80 perc

Helyszín

Trafó Nagyterem

Jegyár

elővételben: 3000 Ft / aznap: 3500 Ft
Trafó bérlet érvényes

Jegyvásárlás


Linkek:

A sorozat előző koncertje: 
Kayhan Kalhor, Madjid Khaladj & Ensemble (IRAN)
http://trafo.hu/hu-HU/program_2103


Támogatók:

/ Misztika – eksztázis
Sabri Brothers (Pakistan) - AMJAD SABRI & PARTY
Gift VII. szakrális / transz-zenei sorozat

| zene

2012 JAN. 21.

 
19.15-től a Pakisztán zenéje című dokumentumfilmet vetítjük magyar felirattal.
 
A Qawwali az iszlám miszticizmus, az úgynevezett szúfi előadóművészeti rendszere. Elsőrendű funkciója, hogy a hallgatóságot a misztikus transz állapotába emelje.
"Szent üzenet, amely Isten keresésével megindítja a szívet.
Olyan nagyszerű előadók vitték a hírét a világban, mint Nusrat Fateh Ali Khan, vagy a Sabri Brothers.
 
Amjad Farid Sabri a Sabri iskola követője, a legendás Haji Ghulam Farid Sabri fia, a Qawwali tiszta őrizője Pakisztánban.  Gazdag bariton hangja könnyen megnyeri a közönséget a világ bármely táján. Öt éves kora óta járta a világot édesapjával a híres Sabri Brothers oldalán. Édesapja, Ghulam Farid és nagybátyjai Maqbool, Kamal és Mehmood Sabri tanították.
 
Bár a szufi zenében a szöveg kiemelt fontosságú, az előadásokból áradó szenvedély és erő azokat is megindítja, akik nem értik a megénekelt szavakat, hiszen ez a zene közvetlenül a szívhez szól, az ének transzcendens nyelvén igyekszik megszabadítani a lelket a kötöttségeitől.
 
Arra, hogy valóban milyen nagy hatással bír ez a zene, arra a legjobb példa egy lenyűgöző, ám igaz történet a Sabri családról: egyszer régen Szaúd-Arábia királyának énekeltek az idősebb Sabri testvérek és az énekük annyira meghatotta a királyt, hogy azt mondta, kérjenek bármit, azt teljesíti. Ők azt kérték, hogy hadd legyen a végső nyughelyük ugyanott, ahol a próféta is nyugszik. Így kaptak sírhelyet Medinában, mindössze 100 méterre attól ahol az iszlám Prófétája is végső menedéket lelt.
 
S hogy miért különleges és fontos számunkra a Gift címet viselő zenei sorozat? Mert rengeteg különböző zenei hagyomány él napjainkban, melyek folyamatos inspirációval, alapanyaggal szolgálnak a kortárs művészet számára is. Az életben tartott, folyamatosan megújított tradíció az értő alkotók kezében úgy változik, hogy nem veszít lényegéből, minőségéből. Ajándék – művésznek és nézőnek egyaránt. Erre utal zenei sorozatunk címe is, melynek első koncertjét 2009. január 31-én tartottuk és melynek keretében olyan világsztárokat láttunk már vendégül mint Mohammad Motamedi,  Kayhan Kalhor, vagy épp Kudsi Ergüner. A sorozat célja olyan kiemelkedő előadók bemutatása, akiknek zenéjében jelen van és megtapasztalható a felemelkedés, a transz élménye.
 a lelket a kötöttségeitől, hogy igaz örömben találjon rá az Istennel való egyesülés eksztázisára.
 
Amjad Fareed SABRI – ének, harmónium
Talha Fareed SABRI - kórus
Raza HUSSAIN - harmónium és kórus
Jameel JAMIL – dholak (észak-indiai kézi dob)
Islam Hussain SABRI - Tabla
Salamat ALI - kórus
Ahmed MUMTAZ - kórus
Zahid UDDIN - kórus
 

SABRI-HOPPART

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek