Időpont

2016.03.29. 19:00

Időtartam

80'

Helyszín

Trafóklub

Jegyár

500 Ft

Jegyvásárlás

/ protézisek, érintések, biofeedback
smART! XTRA // KITERJESZTETT TEST
INTERAKTÍV PREZENTÁCIÓ

| | smART

2016 MÁRC. 29.

Trafóklub, TRAFÓ17

Az emberi test egy csodálatosan bonyolult működésű, egyedi szerkezeti felépítésű felület, amely közvetlenül érintkezik környezetével és az agyi irányítás segítségével képes azt igényei szerint változtatni. A modern technológia eszközeivel egyes részei akár tdivatmetszés szerint át is formálhatóak. A kiterjesztett test ma már nemcsak egy hangzatos sci-fi fogalom, hanem egy izgalmas biológiai és kognitív szempontból is elgondolkodtató anatómiai keret. Kommunikációs eszköz, mely folyamatosan újraalakítható, akár egy rendkívül érzékeny szenzorokkal ellátott építőkockakészlet.
A smART! XTRA márciusi kiadásában megismerhetjük az e-NABLE nemzetközi mozgalom magyar csapatának tevékenységét, a végtaghiányos gyerekeknek 3D nyomtatott kéz- és karprotéziseket készítő önkéntes közösség munkásságát, feltérképezzük, hogyan tud egy divatmárka és annak  tervezője reflektálni mélyebb jelentéstartalmú, szociálisan érzékeny témákra. Kirándulást teszünk a Do It Yourself (csináld magad) robotika és a fizikai interakciók valós-idejű vizualizációjának világába.

Dobi Dóra a testpótlások esztétikájába vezeti be az érdeklődőket rávilágítva a normalitás és az egyéni testtudat újszerű összefüggéseire a világhálót pillanatok alatt meghódító nemzetközi és hazai példákon keresztül. Györök Bori textiltervező és Pásztor Turák Réka designmenedzser közös munkáinak prezentációiban betekintést kapunk az autizmus és a non-verbális kommunikáció ihlette „контакт” és az ArtMan Mozgásterápiás Egyesület előadásában is feltűnő, világító POLAR kapszulakollekciók inspirációs forrásairól. A Trafóklubban testközelből is megcsodálhatjuk az egyedi ruhadarabokat és protéziseket. Az estét Harsányi Réka biofeedback performanszának fázisbemutatójával zárjuk, melynek képi látványvilágát pulzusszámok és agyhullámok irányítják majd…
Meghívott résztvevők: DOBI Dóra, HARSÁNYI Réka, GYÖRÖK Bori, PÁSZTOR TURÁK Réka, SZŰCS Dóra
Moderátor: ELEK Judit Katalin
Sorozatszerkesztő: KOVÁCS Andrea


DOBI DÓRA
Dobi Dóra a MOME design- és művészetelmélet, a Magyar Képzőművészeti Egyetem kurátor képzése mellett részt vett a Téreltérítés Munkacsoport alkotói tevékenységében. Fő kutatási területe a disability studies és a design határterületei, a végtagprotézis fogalomváltozásának kulturális sajátosságai. Közel két év folyamatos utazást és hajón töltött periódust lezárva, hazatérése után a MOME TransferLab Mozgástér projektvezetője. Az egyetemi szerveződés motivációja a marginális társadalmi csoportok láthatóvá tétele a tárgytervezés és a vizuális kommunikáció eszközeivel.
http://enablingthefuture.org/
http://www.enable.hu/

HARSÁNYI RÉKA
Harsányi Réka 2007-ben végzett a MOME média design szakán. Erasmus ösztöndíját Rotterdamban töltötte, ahol megismerkedett a robotika DIY ágával. 2008-ban részt vett a Kitchen Budapest ösztöndíjprogramjában. 2010-ben felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájába. Jelenleg a Budapest Metropolitan Egyetem media design szakán oktat fizikai számítástechnikát, arculattervezést, vizuális programnyelvet és interaktív installációtervezést.
http://harsanyireka.netGYÖRÖK BORI
Györök Bori 2016-ban diplomázik a MOME textiltervező szakán. Ruhakollekcióiban olyan darabokkal kísérletezik, melyekben az esztétikum tudományos vonatkozást reprezentál. A tudományhoz való kötődése miatt folyamatosan új anyagokat és eljárásokat tesztel, középpontba állítva az embert, az ember-ember illetve ember-tárgy viszonyok kérdéskörét.

PÁSZTOR TURÁK RÉKA
Pásztor Turák Réka 2013-ban diplomázott Design & Business szakon Dániában, jelenleg pedig a MOME MA hallgatója design-és művészetmenedzsment szakon. Mindig is érdekelte az egyes iparágak közötti átjárhatóság - legyen szó divatról vagy építészetről. Fontosnak tartja a multidiszciplinaritást szorgalmazó projekteket, ez inspirálta Györök Borival való együttműködését is. Egyetemi tanulmányai mellett jelenleg aktívan tevékenykedik a magyar design szcénában.

„контакт” kollekció
A ruhák technológiával való kiegészítése az autisták non-verbális kommunkációjára, a formák, különböző mozgások és színek jelenlétére való érzékenységre fókuszál.  Amikor működésbe lépnek az egyes darabok, felbukkan egy új szín, ezáltal még inkább kontrasztba helyezi a mozgás jelenségét, így adva teret mind az interakciónak, mind pedig az önkifejezésnek, legyen az akár nyitottság, zárkózottság, szorongás vagy izgalom.

A „контакт” nevet viselő kísérleti kapszula kollekció az esztétika és a tudomány ötvözetének metszetén jött létre, szociális érzékenységgel kiegészülve. Ezen gondolatiság mentén a ruhák hol látványosan, hol pedig árnyaltabban a kapcsolatteremtés rejtelmét reprezentálják.
https://www.facebook.com/borigyorok
https://www.notjustalabel.com/designer/bori-gyorok

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid, Lucza Flóra, Szilasi Flóra | Design: Nagy Gergő Arculati elemek