2018 SZEPT. 7 - OKT. 21.

A sötét feltárása

>képzőművészet

>English-friendly

Kiállító művészek: Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Pauline Curnier Jardin, Anežka Hošková

Kurátor: Fenyvesi Áron

Megnyitó: 2018. szeptember 7. (PÉN) 19:00


A sötét hangulatot árasztó kiállítás sok év intézményi tabusítása után olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat. A spiritualizmus, ami az avantgárd művészet kezdeteikor a modernizmus holisztikus világképének ugyanolyan tartópillére volt, mint a tudomány legújabb vívmányai, ma újra előtérbe került. Csakúgy, mint az animizmus, melynek előretörése a kortárs művészetben egyértelműen rezonál azokkal a poszt-humán elméletekkel, amelyek a tárgyakat is új perspektívában és érzékiséggel láttatják velünk.

A kiállításon látható lesz Pauline Curnier Jardin Grotta Profunda c. filmje, ami többek között szerepelt a 2017-es Velencei Biennálé központi kiállításán is. Curnier Jardin a Pireneusok barlangjaiban forgatott extravagáns mozgóképes alkotása Soubirous Szent Bernadett vallásos látomásaiból indul ki. A művész műveinek középpontjába előszeretettel állít misztikus nőalakokat és a performativitás különböző formáival is kísérletezik. A cseh Anežka Hošková festészeti praxisa mellett performatív installációkkal jelentkezett az elmúlt években. A Trafóban számos szimbólummal átszőtt textil munkáit mutatja be ezúttal. A Borsos Lőrinc művészpáros Daniel Hüttlerrel együttműködésben készült munkái az alkímiában megjelenő Homunculus figurát és Hermész alakját állították a fekete színnel kapcsolatos kitartó vizsgálódásaik középpontjába. Bolla Szilvia pedig rejtélyes organikus nonfiguralizmusba hajló plexi objektjével lepi meg a kiállítás látogatóit.


Támogató: NKA, Káli Kövek

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid, Lucza Flóra, Szilasi Flóra | Design: Nagy Gergő Arculati elemek