Időpont

2017.05.12. 20:00
2017.05.13. 20:00

Időtartam

90'

Helyszín

Trafó Nagyterem

Jegyár

3000 Ft / diák: 2400 Ft

Jegyvásárlás


Támogatók:

Opera VlaanderenProducer:

/ bizonytalanság, reményvesztettség, várakozás
Mundruczó Kornél/Proton Színház/Óbudai Danubia Zenekar: Winterreise
koncertszínház

| színház

| | közös ügy

2017 MÁJ. 12 - 13.

TRAFÓ18

Különóra: Molnár Szabolcs zenetörténész tart előadást "Schubert nyomában - iránytű nélkül" címmel a kávézóban május 12-én 19 órától.

az előadásban eredeti nyelven, németül hangzanak el a dalok


Hans Zender 1993-ban, bő 160 évvel Schubert ma is döbbenetes hatású dalciklusának megszületése után, az eredeti dalok zongorakíséretét átírta kiszenekarra. Érzékibbé hangolta a versek akusztikáját, szinte érezni, ahogy arcunkba vág a fagyos szél…

"A Téli utazás számomra az úton levés apoteózisa. Örökké úton lenni. Várakozni, nem tudni mire. Mint a Purgatóriumban. Számomra az emigránsok Purgatóriuma olyan, mint egy mindenkori menekülttábor. Mindenki odakerülhet, de senki nem tudja, mi alapján ítélkeznek felőle.
Schubert traumatikus motívumai különleges lehetőséget biztosítottak a számomra, hogy az ember örök idegenségéről gondolkodhassak. És hogy feltegyem a kérdést, vajon a művészet oltalmat adhat-e, amikor létezésünk alapvető feltételei kérdőjeleződnek meg?
A videoinstalláció filmkockái valóságos magyarországi menekülttáborok lakóit örökítették meg. A velük töltött idő inspiratív tapasztalat volt, amely egy-egy sokatmondó jelenet segítségével szembesített bennünket megannyi ember alapvető egzisztenciális problémáival. Ahogyan megmerítkeztem az elhagyatottság és reménytelenség e világában, olyan mély megrendülés fogott el, amelyről szavakkal már nem, csak zenével lehet számot adni. A menekültek általános bizonytalansága, strukturálatlan létezése, szinte öntudatlan vegetálásának réme vagy valósága mögé a zene teszi ki a felkiáltójelet." Mundruczó Kornél, a koncertszínház rendezője

​Énekes - Szemenyei János
Zenekar - Óbudai Danubia Zenekar

Zene
Franz Schubert, Hans Zender
Karmester
Hámori Máté
Díszlet, jelmez
Ágh Márton
Dramaturg
Wéber Kata
Rendező asszisztens
Horváth Marianna
Rendező
Mundruczó Kornél
Műszaki vezető
Éltető András
Világosító
Rigó Zoltán
Hangosító
Hídvégi Dániel
Koproducerek: CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, Óbudai Danubia Zenekar
Támogatók: Opera Vlaanderen
 

 

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek