Kis Varsó: Lélekben tomboló háború

Itt letöltheted a kiállítás handoutját.

Kirakat Bolygó >>> A Trafó Galéria következő kiállítása


A Kis Varsó művészcsoport legújabb kiállítása egy elképzelt csatajelenet sajátos terepasztalává változtatja a Trafó Galéria terét. A művészek által létrehozott tereptárgy-plasztikák szervezik egyetlen univerzális csataképpé a számos magyar közgyűjtemény közel száz kisplasztikai alkotását. A szobrok a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum gyűjteményeinek kölcsönzése jóvoltából jelennek meg a Trafóban.
            A Lélekben tomboló háború című kiállítás egy olyan művészeti kutatási folyamat eredményeként jött létre, amely a fent említett magyar közgyűjtemények kisplasztikai anyagát vizsgálta. A kutatás az agresszió kisplasztikai műfajú ábrázolásaira irányult, olyan művekre, amelyek mélyrehatóan elemző és érzékletesen láttató módon írtak le agresszió mintázatokat, militáns témákat és hadi cselekményeket. A projekt szempontjából érdekes kérdéseket azonban azok az elképzelések vetették fel, amelyekben az egyes, autonóm művek összekapcsolódtak, illetve sorozattá formálódtak.
            A galéria terében megjelenő fiktív (belső) táj – csatatér – lehetőséget teremt arra, hogy az önálló műtárgyak között dialógus-helyzet jöjjön létre, aminek köszönhetően olyan másodlagos jelentések kerülnek elő a művek tudatos (autonóm) horizontja mögül, amelyek a kollektív tudattalanról vagy tudalattiról beszélnek.
            A Kis Varsó komoly, ám mégis játékos montázs formájában végez feltárást a magyar kulturális emlékezet archívumában, a szobor újra-kontextualizáláson alapuló praxisukhoz való visszatéréssel pedig a művészcsoport a történelmi identitás-képzés művészeti szimbolikáját kutatja. A “Lélekben tomboló háború” azon Kis Varsó projektek és művek sorába illeszkedik, amelyek a szobrászat társadalmi – még inkább közösségi – funkcióira és szimbolikus működésmódjaira kérdeznek rá – arra, hogy milyen szerepet töltenek be ezek a tárgyak a kulturális emlékezetben, miként alakítják maguk is az ábrázolásuk tárgyáról és a történelmi narratívákról való gondolkodást.
            Az 1996 óta Kis Varsó név alatt alkotó Gálik András és Havas Bálint legutóbbi Magyarországon bemutatott önálló kiállítása 2009-ben a Kiscelli Múzeumban volt, ahol bemutatásra került többek között az Erhardt Miklóssal közös “Bolondok Hajója” c. projektjük, mely a 2008-as roveretoi Manifesta-ra készült. 2009-ben a Kis Varsónak a mönchengladbach-i Museum Abteiberg-ben volt önálló kiállítása, 2010 őszén pedig Münsterben rendezték meg retrospektív kiállításukat. A Kis Varsó karrierjét olyan nemzetközi szereplések sora fémjelzi, mint a 2003-as Velencei Biennálé magyar pavilonjában bemutatott projektjük: a Nefertiti teste. Munkáikkal a közönség találkozhatott már az amsterdami Stedelijk Múzeum-ban, a Berlini és a Prágai Biennálékon, legutóbb pedig a gent-i S.M.A.K.-ban és a belgrádi Október Szalonon. A művészcsoport 2008-ban elnyerte a Munkácsy-díjat, 2009-ben pedig az Aviva-díjat.
 
Külön köszönet a kiállítás partnerintézményeinek:
Budapesti Történeti Múzeum – Fővárosi Képtár Kiscelli Múzeum
Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Budapest
Herman Ottó Múzeum, Miskolc
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
Néprajzi Múzeum, Budapest
 
A kiállítás támogatója:
Nemzeti Kulturális Alap

Baglyas Erika kritikája a KULTÚRA.HU-n

Szarvas Andrea írása a PRAE.HU-n

Szabó Tamás kritikája a REVIZOR online-on

fotók © Szilágyi LenkeKékesi Zoltán megnyitó beszéde

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek