Minden eszik, minden megétetik - Komoróczky Tamás kiállítása

Itt letöltheted a kiállítás handoutját.

Komoróczky Tamás legújabb kiállítása a Trafó Galéria egész terére komponált komplex environment, melyben különböző installációs elemek: neonok, videó, hang-művek és szöveges munkák alkotnak egy összefüggő, organikus egészet.

A  korábban a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában kiállító és hosszú éveken keresztül Berlinben élő Komoróczky Tamás totális művészete most is abszolút helyzet elé állítja a látogatókat. A minden eszik és minden megétetik tétel G..I.. Gurdjieff görög-örmény nagy hatású misztikus gondolkodó fejében fogant meg a XX. század elején. (Gurdjieff olyan nagyformátumú művészeket is inspirált, mint Peter Brook vagy Frank Lloyd Wright). Gurdjieff szerint ugyanis a Világegyetemben minden létező minden másik létezőt “reciprok módon tart fenn”, és ez nemcsak biológiai, testi, hanem egyben pszichológiai metafora is.  A dinamikus és automatikus életfolyamatok megkívánják ugyanis azt, hogy fenntartsuk magunkat, sőt azt is, hogy mások azonos célból konkrétan, vagy akár áttételesen felfaljanak minket, mint valamiféle táplálékot.

A kiállítás központi kérdése tehát az, hogy mit is etetünk viselkedésünkkel, gondolatainkkal, érzelmeinkkel? Mi az, ami belőlünk táplálkozik? A kiállítás annak az elemi harcnak a hőskölteménye, ahol minden dolog, fogalom, struktúra, természeti jelenség, élő- és élettelen rendszer, áru önmagáért és a fennmaradásáért küzd.


Komoróczky metafizikai alapvetésektől sem visszariadó művészete továbbra is legalább annyira analitikus és kutató, mint amennyire játékos, fantáziadús és kísérletező. A kiállítás pedig egy újabb fejezet Komoróczky memetikai kutatásokra építő legújabb alkotói szakaszában.

Záró tárlatvezetés Komoróczky Tamás „Minden eszik, minden megétetik” című kiállításán.
2013. január 25-én, pénteken 18 órától Komoróczky Tamás képzőművész tart tárlatvezetést önálló kiállításán legújabb művei társaságában a Trafó Galériában!
Sok szeretettel várunk mindenkit!

A kiállítás január 27-én, vasárnap látható utoljára.
 

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek